Preminuo proslavljeni češki reditelj i oskarovac Jirži Mencl (video)

Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 82. godini, objavila je u nedelju uveče njegova supruga Olga na svojoj Fejsbuk stranici.

Mencl je bio poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama i bio je važan deo češkog novog talasa.

U Narodnom pozorištu u Beogradu ugledni umetnik je režirao Šekspirov komad „Vesele žene vindzorske“ 2007. godine, i u korežiji sa Božidarom Đurovićem, postavio operu Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“.

Njegov film „Strogo kontrolisani vozovi“ je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a njegova popularna komedija „Selo moje malo“ iz 1985. je bio nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Njegova provokativnost ga je dovodila i u nevolje: 1969. snimio je satiru „Ševe na žici“ koja se rugala sovjetskom modelu komunizma i bila je zabranjena do 1990. i pada Berlinskog zida.

Ostali poznatiji filmovi su mu „Zločin u devojačkoj školi (1965), 107min), „Hirovito leto“ (1965) i „Služio sam engleskog kralja“ (2006).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.