U trendu

Priprema, pozor, FEST (nedelja, 3. mart 2013)

Poslednjeg dana FEST-a na programu su tri filma bez repriznog termina: "Lov" Tomasa Vinterberga, svetska premijera filma "Falsifikator" Gorana Markovića i "Obećana zemlja" Gasa van Santa.
Tomas Vinterberg privukao je pažnju svetske javnosti svojim novim filmom "Lov", koji je prvi danski film u konkurenciji kanskog festivala u poslednjih 15 godina. Vinterberg je jedan od četvorice osnivača pokreta Dogme 95, od kojih je najpoznatiji svakako Lars fon Trir, čija produkcijska kuća "Zentropa" stoji i iza ovog ostvarenja. U uspešnom festivalskom životu filma treba izdvojiti nominacije za nagradu BAFTA i Zlatnu palmu za najbolji strani film, kao i nagrade u Kanu za najboljeg glumca (Mads Mikelsen), najbolja tehnička dostignuća i nagradu ekumenskog žirija.
Naš proslavljeni reditelj Goran Marković, nakon "Turneje", odlučio je da još jednu svoju dramu iz pozorišta prenese na filmsko platno. Po narudžbini Instituta Gete povodom obeležavanja 20 godina od pada Berlinskog zida Marković je napisao dramu koja se bavi padom – padom jednog čoveka, ali i cele države, bivše Jugoslavije. Svoju ulogu iz predstave na veliko platno je preneo Tihomir Stanić, koji je takođe učestvovao na izradi scenarija, a pored njega uloge tumače Branka Katić, Sergej Trifunović, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi. Marković je sebe okružio sjajnom ekipom. Pored odlične glumačke postave tu su i čuveni scenograf Veljko Despotović i kompozitor Zoran Simjanović.
U moru blokbastera i visokobudžetnih filmova nezavisna ostvarenja često prođu neopaženo, pogotovo kad njihov sadržaj ne imponuje velikim korporacijama. Film "Obećana zemlja" bavi se osetljivim pitanjem hidrauličnog bušenja koje ima jednak broj protivnika i pristalica, a energetska industrija već se pobunila protiv negativnog prikaza koji je dobila u filmu. Met Dejmon tumači preduzetnika koji dolazi u malo mesto u unutrašnjosti pogođeno ekonomskom krizom i pokušava da u ime svoje kompanije obezbedi zemljište za eksploataciju gasa. Dejmon je takođe napisao scenario, zajedno sa kolegom Džonom Krasinskim, koji tumači drugu glavnu ulogu. Ovo je trebalo da bude Dejmonov rediteljski debi, ali je zbog obaveza na drugom projektu morao da odustane i sam kontaktirao Gasa van Santa, s kojim je uspešno sarađivao na filmu "Dobri Vil Hanting". Kompozitor muzike za film je čuveni Deni Elfman.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Stoker" ("Stoker")
Zemlja porekla: SAD, V. Britanija, 2012
Termin prikazivanja: nedelja, 3. mart, 11.00 časova
Žanr: drama, misterija, triler
Trajanje: 98 min.

Glavne uloge: Mia Vasikovska (Mia Wasikowska), Nikol Kidman (Nicole Kidman), Metju Gud (Matthew Goode)
Scenario: Ventvort Miler (Wentworth Miller), Erin Kresida Vilson (Erin Cressida Wilson)
Režija: Čan Vuk Park (Chan-wook Park)

SINOPSIS
Posle očeve smrti, Indijin stric Čarli, za koga nije znala ni da postoji, dolazi da živi s njom i njenom nestabilnom majkom. Indija počinje da sumnja da taj šarmantni i tajanstveni čovek ima skrivene namere i postaje opčinjena njime.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Najbolja ponuda" ("La migliore offerta")
Zemlja porekla: Italija, 2012
Termin prikazivanja: nedelja, 3. mart, 13.30 časova
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 126 min.

Glavne uloge: Džefri Raš (Geoffrey Rush), Džim Sterdžes (Jim Sturgess), Silvija Hoks (Sylvia Hoeks)
Scenario: Đuzepe Tornatore (Giuseppe Tornatore)
Režija: Đuzepe Tornatore (Giuseppe Tornatore)

SINOPSIS
Film o neobičnoj ljubavi u Beču, u svetu aukcija, luksuznih hotela i finih restorana, gde se prepliću životi jednog gordog starijeg čoveka, mudrog mladića i tajanstvene žene iz Južnog Tirola.

Programska celina: Program "Evropa u Evropi" – Centar "Sava"
Naziv filma: "Lov" ("Jagten")
Zemlja porekla: Danska, 2012
Festivali i nagrade: Kan (Mads Mikelsen – Najbolji glumac, Nagrada Ekumenskog žirija – režiseru, Nagrada za tehničko dostignuće – Šarloti Brus Kristensen), Vankuver (Nagrada publike – režiseru), Toronto, Nagrada Britanskog nezavisnog filma (Najbolji međunarodni nezavisni film), Evropska filmska nagrada FELIKS (Najbolji scenario)
Termin prikazivanja: nedelja, 3. mart, 16.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 115 min.

Glavne uloge: Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen), Tomas Bo Larsen (Thomas Bo Larsen), Anika Vederkop (Annika Wedderkopp)
Scenario: Tobijas Lindholm (Tobias Lindholm), Tomas Vinterberg (Thomas Vinterberg)
Režija: Tomas Vinterberg (Thomas Vinterberg)

SINOPSIS
Posle mučnog razvoda, četrdesetogodišnji Lukas ima novu devojku, nov posao i na dobrom je putu da obnovi vezu sa sinom tinejdžerom Markusom. Međutim, stvari kreću naopako. Ne mnogo. Samo kao usputna primedba. Nasumična laž. Dok pada sneg i pale se božićna svetla, laž se širi poput virusa. Šok i nepoverenje izmiču kontroli, a mala zajednica iznenada se nađe u stanju kolektivne histerije, dok Lukas sam vodi borbu za svoj život i dostojanstvo.

Programska celina: Program "Fest predstavlja" – Centar "Sava"
Naziv filma: "Falsifikator"
Zemlja porekla: Srbija, 2013
Termin prikazivanja: nedelja, 3. mart, 19.00 časova
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge: Tihomir Stanić, Branka Katić, Dragan Petrović, Sergej Trifunović, Haris Burina, Nataša Marković, Emir Hadžihafizbegović, Bogdan Diklić
Scenario: Goran Marković, Tihomir Stanić
Režija: Goran Marković

SINOPSIS
Anđelko je direktor osnovne škole u Bosanskoj Krajini šezdesetih godina 20. veka. Vodi skroman i skladan porodični život, cenjen je od sugrađana i voljen od prijatelja. Međutim, nešto krije. Falsifikuje školske diplome, i to čini godinama i neštedimice. Bez ikakve nadoknade, iz čistog čovekoljublja i naivnog uverenja da se radi o gestu dobročinstva kojim utire put nečijoj sreći i blagostanju. Posle spektakularnog hapšenja, završava u ozloglašenom zeničkom zatvoru. Društvo su mu ubice, okoreli kriminalci, politički zatvorenici i čuvari batinaši, čitava galerija živopisnih likova. Iz zatvora izlazi posle dve godine, potpuno izmenjen. Koprena je spala i svet koji mu se ukazao ne izgleda više vredan življenja. Porodica očekuje onog starog Anđelka, niko iz okoline nije spreman na tu promenu. Da li je to početak kraja?

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Obećana zemlja" ("Promised Land")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Termin prikazivanja: nedelja, 3. mart, 22.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 106 min.

Glavne uloge: Met Dejmon (Matt Damon), Franses Makdormand (Frances McDormand), Džon Krasinski (John Krasinski)
Scenario: Džon Krasinski (John Krasinski), Met Dejmon (Matt Damon), Dejv Egers (Dave Eggers)
Režija: Gas van Sant (Gus Van Sant)

SINOPSIS
Stiv Batler je poslat u mali grad Mekinli sa partnerkom Su. Grad je bio teško pogođen ekonomskom propašću u prethodnim godinama, te dvoje terenskih prodavaca vide građane Mekinlija kao ljude koji će prihvatiti ponudu njihove kompanije – prava bušenja na njihovim imanjima – kao preko potrebno olakšanje. Ono što izgleda lako i kratak boravak za duo postaje, profesionalno, komplikovan posao zbog poziva na široko društveno razmatranja ponude od strane uvaženog učitelja Frenka i, lično, zbog Stivovog susreta sa Alis. Kada iznenada stigne Dastin, vešti aktivista za zaštitu okoline, ulozi, i lični i profesionalni, dostižu tačku ključanja.
Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Centru "Sava" kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Ulaznice su u prodaji od 1. februara 2013. godine po ceni od 150 do 350 dinara na blagajnama pomenutih dvorana.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.