U trendu

Priprema, pozor, FEST (petak, 1. mart 2013)

Ovogodišnji žiri takmičarskog programa "Evropa van Evrope" sastavljen je od međunarodnih filmskih stvaralaca kritičara. Srbiju predstavlja reditelj Srđan Dragojević, koji se u poslednjih nekoliko godina istakao filmovima "Parada", "Montevideo, bog te video", i naravno, sada već legendarnim filmovima "Mi nismo anđeli" i "Lepa sela lepo gore". Francuski filmski kritičar Žan Rua i njegov kolega Blagoja Kunovski iz Makedonije su preostala dvojica članova žirija koji će dodeliti nagradu filmu nastalom u regionu.

Programska celina: Program "Holivud" – Centar "Sava"
Naziv filma: "Povratak u igru" ("Trouble with the Curve")
Zemlja porekla: SAD, 2012
Festivali i nagrade: Holivud (Najbolja epizodna ženska uloga – Ejmi Adams), Nacionalni bord filmskih kritičara SAD (Nagrada Spotlajt – Džon Gudman)
Termin prikazivanja: petak, 1. mart, 11.00 časova
Žanr: drama
Trajanje: 111 min.

Glavne uloge: Klint Istvud (Clint Eastwood), Ejmi Adams (Amy Adams), Džon Gudman (John Goodman)
Scenario: Rendi Braun (Randy Brown)
Režija: Robert Lorenc (Robert Lorenz)

SINOPSIS
O ostarelom Gasu, skautu bejzbol igrača, njegov tim misli da je zreo za penziju. On moli za još jednu šansu u pronalaženju novog igrača u nameri da se dokaže. Kad mu je molba uslišena, njegov prijatelj Pit moli Miki, Gasovu otuđenu ćerku, da pođe sa ocem na put jer mu popušta vid. Lekar savetuje Gasu da započne lečenje kod okuliste, ali on insistira da prvo ode u Severnu Karolinu u potrazi za novim igračem. Da bi saznala od oca razloge njihove otuđenosti, Miki prihvata Pitovu sugestiju i na kraće vreme prekida svoj redovan posao kako bi bila uz Gasa.

Programska celina: Programska celina: Panorama svetskog filma – Centar "Sava"
Naziv filma: "Veliki majstor" ("Yi dai zong shi")
Zemlja porekla: Hongkong, Kina, 2012
Termin prikazivanja: petak, 1. mart, 13.30 časova
Žanr: akcija, biografski, drama
Trajanje: 125 min.

Glavne uloge: Ciji Džang (Ziyi Zhang), Cung Le (Cung Le), Toni Leung Čiu Vaj (Tony Leung Chiu Wai)
Scenario: Kar Vai Vong (Kar Wai Wong)
Režija: Kar Vai Vong (Kar Wai Wong)

SINOPSIS
Kako su borilačke veštine postajale sve popularnije tridesetih godina prošlog veka, sve više ljudi je želelo da nauči više o tome od profesionalaca iz Fošana u Južnoj Kini. Neki od najiskusnijih velemajstora vole da izazivaju svoje protivnike i da se upuštaju u borbu. Da bi obezbedili potpunu koncentraciju, oni bi zatvarali mesto borbe kako niko ne bi mogao da ode. Nema hrane ni odmora dok se ne postignu neki rezultati. Ip Man je mlad i bogat čovek, izuzetno talentovan za borilačke veštine, koji ne želi slavu. Ipak, to ga ne sprečava da upada u nevolje koje dolaze. Dok je velemajstor Kung fasciniran njegovom veštinom, Kungova ćerka se zaljubljuje u njega. U borbi koja dolazi svi velemajstori u Fošanu imaju samo jedan cilj – da savladaju neprijatelja, Ji Ksan Tjana.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Nešto u vazduhu" ("Apres mai")
Zemlja porekla: Francuska, 2012
Festivali i nagrade: Venecija (Zlatna osela – za scenario, Nagrada Fondacije Mimo Rotela – režiseru)
Termin prikazivanja: petak, 1. mart, 16.30 časova
Žanr: drama
Trajanje: 122 min.

Glavne uloge: Kleman Metaje (Clement Metayer), Lola Kreton (Lola Creton), Feliks Arman (Felix Armand)
Scenario: Olivije Asaja (Olivier Assayas)
Režija: Olivije Asaja (Olivier Assayas)

SINOPSIS
Ranih sedamdesetih u Parizu, Žil je mladi student u potpunosti ponesen političkim i kreativnim uzbuđenjima tog vremena. Poput svojih školskih drugova, leluja između radikalne posvećenosti i više ličnih aspiracija. Prelazeći iz seksualnih veza u umetničko prosvećenje na putovanju kroz Italiju koje završava u Londonu, Žil i njegovi prijatelji moraju načiniti odlučujuće izbore u nameri da pronađu sebe u haotičnom dobu.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Rimu, s ljubavlju" ("To Rome with Love")
Zemlja porekla: SAD, Italija, Španija, 2012
Festivali i nagrade: Karlove Vari
Termin prikazivanja: petak, 1. mart, 19.00 časova
Žanr: komedija, romansa
Trajanje: 112 min.

Glavne uloge: Vudi Alen (Woody Allen), Penelope Kruz (Penelope Cruz), Džesi Ajzenberg (Jesse Eisenberg)
Scenario: Vudi Alen (Woody Allen)
Režija: Vudi Alen (Woody Allen)

SINOPSIS
Stariji američki bračni par leti u Rim da bi upoznao verenika svoje ćerke, ali neurotičnom ocu – operskom režiseru – mladić se ne dopadne. Italijanski provincijalac Antonio stiže u Rim sa novom ženom nadajući se da će impresionirati rodbinu, ali se na kraju nađe u društvu prostitutke spremne da mu ispuni sve želje. U međuvremenu, Leopold, prosečni Rimljanin, doživi šok kada ga rulja zameni za filmsku zvezdu. Odmarajući se u Večnom gradu, sredovečni američki arhitekta doživi najromantičniju avanturu u životu.

Programska celina: Glavni program – Centar "Sava"
Naziv filma: "Strast" ("Passion")
Zemlja porekla: Francuska, Nemačka, 2012
Festivali i nagrade: Venecija
Termin prikazivanja: petak, 1. mart, 22.00 časova
Žanr: drama, misterija, triler
Trajanje: 94 min.

Glavne uloge: Rejčel Makadams (Rachel McAdams), Nomi Rapase (Noomi Rapace), Pol Anderson (Paul Anderson)
Scenario: Brajan de Palma (Brian De Palma), Natali Karter (Natalie Carter) i Alen Korno (Alain Corneau) – film "Crime d’amour"
Režija: Brajan de Palma (Brian De Palma)

SINOPSIS
Kristina ima prirodnu eleganciju i ležernost koje se vezuju za nekog ko ima zdrav odnos prema novcu i moći. Nevina, ljupka i lako zloupotrebljiva, njena štićenica Izabela, koja se divi Kristini, puna je opasnih ideja koje Kristina nema petlju da ukrade. Konačno, u istom su timu. Kristina uživa u kontroli nad mlađom ženom, vodeći je postepeno sve dublje u igru zavođenja i manipulacije, dominacije i ponižavanja. Međutim, kad Izabela padne u krevet jednom od Kristininih ljubavnika, izbije rat. U noći ubistva, Izabela je na baletu, dok je Kristina primila poziv na zavođenje. Od koga? Kristina voli iznenađenja. Gola u svojoj spavaćoj sobi očekuje tajanstvenog ljubavnika.
Kao i prethodnih godina, Festival će se održati u Centru "Sava" kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Kinoteci, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. Ulaznice su u prodaji od 1. februara 2013. godine po ceni od 150 do 350 dinara na blagajnama pomenutih dvorana.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.