U trendu

Program 35. FEST-a – subota, 3. mart 2007.

Kvalitetu ovogodišnjeg FEST-a umnogome su doprineli domaći filmski distributeri, koji su na vreme obezbedili prikazivanje nekih od najaktuelnijih filmova u ovom trenutku. Većina filmova koji će svoju premijeru imati na FEST-u počeće svoj bioskopski život posle festivala, s izuzetkom filmova „Hollywoodland“, „Uhvati vatru“ i „Provalnik“ Entonija Mingele, koji je na programu u subotu.
Pored Boba Rafelsona, glavnog gosta FEST-a, u Beograd su doputovali i Hans Uvebauer, glumac u višestruko nagrađivanom filmu „Život drugih“, Kristina Hofman, predstavnik Berlinskog filmskog festivala, režiser filma „Zimsko putovanje“ – Hans Štajnbihler, i glavni glumci – Jozef Birbihler i Sibel Kekili. Film „Zimsko putovanje“ prikazan je premijerno na Filmskom festivalu u Karlovim Varima, nakon čega je obišao brojne festivale, a prikazan je nedavno i u Berlinu. Pored pomenutih glumaca, u filmu se pojavljuje i Hana Šigula, koja je pre tri godine bila gošća FEST-a.
Donosimo vam program FEST-a za Centar „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.
Film: ZASTAVE NAŠIH OČEVA
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 12 časova
Originalni naziv: Flags of Our Fathers (2006)
Zemlja: SAD, 2006
Trajanje: 132 minuta
Festivali i nagrade: tri satelit nagrade

Glavne uloge:Rajan Filip (Ryan Phillippe), Džesi Bredford (Jesse Bradford), Adam Bič (Adam Beach), Bari Peper (Barry Pepper), Pol Voker (Paul Walker), Robert Patrik (Robert Patrick)
Scenario:Vilijam Brojls (William Broyles Jr.), Pol Hedžis (Paul Haggis)
Režija:Klint Istvud (Clint Eastwood)

SINOPSIS

Najupečatljivija slika rata na Pacifiku – momenat kada su šestorica američkih vojnika postavili američku zastavu na planinu Suribači posle višednevne opake borbe za japanski garnizon Ivo Džima, napušteno ostrvo crnih peščanih plaža i sumpornih pećina – zabeležena je na filmu. Da bi se iskoristila osećanja koja je probudila ta fotografija, ovi vojnici heroji povučeni su s ratišta i upućeni na turneju po svojoj domovini, gde nastavljaju da služe državi, ali među svojim narodom, koji želi da bude blizu „pravih heroja“, a zauzvrat ispisuje čekove kako bi se popunio ratni budžet.
Film: FILM NOIR
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 14.30 časova
Originalni naziv: Film noir (2006)
Zemlja: Srbija, 2006
Trajanje: 97 minuta
Festivali i nagrade: /

Glavne uloge:Mark Keler (Mark Keller), Betina Devin (Betina Devin), Rodžer Džekson (Roger Jackson)
Režija:Risto Topaloski, D. Jud Jones (Relja Penezić)

SINOPSIS

Los Anđeles. Noć. Čovek otvara oči i dolazi svesti. U blizini je parkiran auto. Pored njega je telo mrtvog policajca. Pored policajca je oružje. Sve ukazuje na to da je čovek ubica. A ničega ne može da se seti – kako je dospeo tamo, šta se dogodilo, ko je on. Sirene zavijaju kroz noć – vreme je da se beži. Ulazi u automobil mrtvog policajca i odlazi. Zvoni telefon. Poziv je za Sema Rubena, privatnog detektiva. Glas iz slušalice govori da je posao obavljen i da će novac uskoro biti na računu. Da li je naš junak Ruben?
Film: PROVALNIK
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 17 časova
Originalni naziv: Breaking and Entering (2006)
Zemlja: SAD, V. Britanija, 2006
Trajanje: 120 minuta
Festivali i nagrade: Toronto, London

Glavne uloge:Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Džad Lo (Jude Law), Robin Rajt Pen (Robin Wright Penn), Branka Katić, Vera Farmiga (Vera Farmiga)
Scenario:Entoni Mingela (Anthony Minghella)
Režija:Entoni Mingela (Anthony Minghella)

SINOPSIS

Vil i njegov prijatelj Sendi vode uspešnu firmu koja se bavi pejzažnom arhitekturom. Nedavno su se preselili na Kings Kros, centar jednog od najambicioznijih projekata urbane regeneracije u Evropi. Njihove kancelarije stalno privlače pažnju lokalne bande lopova i Vil, kome su provale dozlogrdile, juri jednog od mlađih članova bande, Mira, sve do stana koji deli s majkom Amirom, izbeglicom iz Bosne. Kod kuće, Vil živi sa svojom lepom devojkom Liv, koja najviše vremena provodi brinući o trinaestogodišnjoj ćerki Bei, koja ima psihološke probleme. Vil se sprijateljuje s Amirom da bi istražio provale, ali njihovo prijateljstvo doživljava neočekivani preokret. Amira ubrzo otkriva da je Miro opljačkao Vilovu kancelariju i postaje sumnjičava u vezi s iskrenošću njihovog odnosa. U strahu, ona ucenjuje Vila da bi zaštitila svog sina. Iako mu je život već u krizi, Vil se prepušta strastvenom putovanju u svet na divljoj strani grada i sopstvene duše.
Film: APOKALIPTO
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 19.30 časova
Originalni naziv: Apocalypto (2006)
Zemlja: SAD, 2006
Trajanje: 139 minuta
Festivali i nagrade: Udruženje filmskih kritičara

Glavne uloge:Dalija Hernandez (Dalia Hernandez), Majra Serbulo (Mayra Serbulo), Herardo Tarasena (Gerardo Taracena), Karlos Emilio Baez (Carlos Emilio Baez)
Scenario:Farhad Safinija (Farhad Safinia), Mel Gibson (Mel Gibson)
Režija:Mel Gibson(Mel Gibson)

SINOPSIS

Majansko carstvo je na vrhuncu bogatstva i moći, ali vođe su ubeđene da samo izgradnjom dodatnih hramova i prinošenjem više ljudskih žrtava usevi, a time i ljudi, mogu da prestanu da pate. Jaguarova Šapa je miroljubivi lovac iz udaljenog šumskog plemena čiji će se život zauvek promeniti. Kada napadnu selo Jaguarove Šape i kada njega spreme za žrtvu majanskim božanstvima, hrabri mladi lovac biva primoran da krene u nepoznati svet straha i ugnjetavanja. Odlučan da pobegne i spase porodicu od strašnog kraja, Jaguarova Šapa je spreman da rizikuje sve u konačnom, očajničkom pokušaju da spase svoj način života, koji izumire.
Film: VRATI SE
Program: Horizonti
Datum i vreme: 3. mart, 22 časa
Originalni naziv: Volver (2006)
Zemlja: Španija, 2006
Trajanje: 121 minuta
Festivali i nagrade: Kan, evropske filmske nagrade

Glavne uloge:Penelope Kruz (Penelope Cruz), Karmen Maura (Carmen Maura), Lola Duenas (Lola Duenas), Antonio de la Tore (Antonio de la Torre)
Scenario:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)
Režija:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)

SINOPSIS

Tri generacije preživljavaju istočni vetar, vatru, ludilo, sujeverje, pa čak i smrt, zahvaljujući ljubaznosti, lažima i bezgraničnoj energiji. Tu je Rajmunda, udata za radnika bez posla, koja ima ćerku tinejdžerku, Sole – njena sestra, koja radi kao frizerka, i njihova majka, koja je nastradala s mužem u požaru. Njen lik se prvo javlja sestri, a onda Sole, mada je važne poslove ostavila da vode Rajmunda i Agustina, njena bivša susetka iz sela. Živi i mrtvi u miru egzistiraju zajedno. Ovo je film o kulturi mrtvih u Almodovarovoj rodnoj La Manči, o žiteljima koji situaciju prihvataju kao da je to nešto najnormalnije na svetu.

TerminCena pojed. karte
12.00150 dinara
14.30150 dinara
17.00200 dinara
19.30250 dinara
22.00250 dinara

Koristan link
Zvanična prezentacija FEST-a 2007.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar