U trendu

Program 36. FEST-a: nedelja, 24. februar 2008.

Na otvaranju ovogodišnjeg, 36. po redu FEST-a proslavljeni nemački režiser Folker Šlendorf rekao je da je izuzetno srećan i počastvovan što je ponovo u Beogradu i što je njemu pripala čast da otvori beogradski filmski festival. Šlendorf je istakao da mu se posebno dopada programska celina „Evropa van Evrope“, istakavši da je siguran da će njen naziv uskoro zastareti kada su termini „izvan“ ili „unutra“ u pitanju.
Film Teone Strugar-Mitevske „Ja sam iz Titovog Velesa“ otvorio je takmičarski segment FEST-a „Evropa van Evrope“ u subotu, 23. februara, u Domu sindikata u 20 sati. U istom terminu će biti prikazani i ostali filmovi koji su u konkurenciji za festivalsku nagradu.
Donosimo vam program FEST-a za Centar „Sava“ uz termine prikazivanja i cene karata.

Film:Nema zemlje za starce
Program:Horizonti
Datum i vreme:24. februar, 12 časova
Engleski naziv:No Country for Old Men
Zemlja:SAD, 2007
Trajanje:123 minuta
Festivali:Kan, Toronto, Zlatni globus – Havijer Bardem, 2007
Glavne uloge:Tomi Li Džouns (Tommy Lee Jones), Havijer Bardem (Javier Bardem), Džoš Brolin (Josh Brolin), Vudi Harelson (Woody Harrelson), Keli Makdonald (Kelly Macdonald)
Režija:Džoel Koen (Joel Coen), Itan Koen (Ethan Coen)

SINOPSIS

Priča počinje kada Luelin Mos pronađe pikap vozilo okruženo mrtvim ljudima. Tovar heroina i dva miliona dolara i dalje stoje u prtljažniku. Kada uzme novac, Mos povlači za sobom lanac reakcija katastrofalnog nasilja kome čak ni zakon – u liku vremešnog i razočaranog šerifa Bela – ne može da stane na kraj. I dok Mos pokušava da izbegne progonitelje – naročito misterioznog genijalca koji baca novčić za ljudski život – film se u isto vreme širi s američke krimi-drame kako bi obuhvatio teme stare kao Biblija i tako bolno savremene kao jutrošnji novinski naslovi.

Film:12
Program:Horizonti
Datum i vreme:24. februar, 14.30 časova
Engleski naziv:12
Zemlja:Rusija, 2007
Trajanje:153 minuta
Festivali:Venecija, 2007
Glavne uloge:Nikita Mihalkov (Nikita Mikhalkov), Sergej Makovecki (Sergey Makovetsky), Sergej Garmaš (Sergey Garmash), Aleksej Petrenko (Alexey Petrenko), Valentin Gaft (Valentin Gaft), Jurij Stojanov (Yury Stoyanov), Mihail Jefremov (Mikhail Yefremov)
Režija:Nikita Mihalkov (Nikita Mikhalkov)

SINOPSIS

Dvanaest porotnika iz raznih životnih miljea i različitog društvenog statusa vagaju i odlučuju o sudbini čečenskog tinejdžera optuženog za prvostepeno ubistvo očuha, bivšeg specijalca, koji je bio umešan u operacije u Čečeniji. Proste reči jednog porotnika: „Hajde bar da popričamo o tome“, razjare ostale. Po njihovom mišljenju, nema o čemu da se razgovara kada i istražitelji i tužilac kažu da je kriv.
Napokon, on je Čečen, a profesionalci su pametniji i kompetentniji od ostalih. Šta tu ima da se priča? Nisu, međutim, samo pravne činjenice, već i psihološko razumevanje onih koji su svedočili protiv dečaka promenile presudu porotnika. Ipak, na kraju tunela ostaje pitanje šta je sloboda za dečaka, za porotnike i za sve ostale koji žive u Rusiji.

Film:Dvostruka ljubav
Program:Horizonti
Datum i vreme:24. februar, 17 časova
Originalni naziv:La Fille coupe en deux
Zemlja:Francuska, Nemačka, 2007
Trajanje:115 minuta
Festivali:Venecija – nagrada Filmcritica "Bastone Bianco", 2007
Glavne uloge:Lidivin Sanje (Ludivine Sagnier), Fransoa Berlean (Francois Berleand), Benoa Mažimel (Benoit Magimel), Matilda Mej (Mathilda May), Karolin Siol (Caroline Sihol)
Režija:Klod Šabrol (Claude Chabrol)

SINOPSIS

Gabrijela radi kao voditeljka vremenske prognoze na francuskoj televiziji. Uprkos čvrstoj radnoj etici, ona svoju privatnost ceni više od karijere i živi u skromnoj kući sa starom majkom. Jednog dana na televiziji gde Gabrijela radi intervjuišu poznatog autora Šarla Sen-Denija i među njima dvoma se razvije osećanje bliske povezanosti.
Kasnije, na potpisivanju knjige, par nastavlja da flertuje iako je tu prisutan i mladi bogataš Pol Goden – koji otvoreno prezire pisca i želi da Gabrijelu prisvoji za sebe. Mada je Šarl srećno oženjen ženom od 25 godina, s kojom ima dom na luksuznom ultramodernom imanju u unutrašnjosti, on i Gabrijela provedu intimno popodne u njegovom obližnjem stanu. Kada psihotični Pol počne da je prati, Gabrijela se zapita da li ijedan od njenih udvarača ima čiste namere.

Film:Požuda, oprez
Program:Horizonti
Datum i vreme:24. februar, 19 časova
Originalni naziv:Se, Jie
Zemlja:Kina, Hongkong, Tajvan, SAD 2007
Trajanje:156 minuta
Festivali:Venecija – Zlatni lav, 2007
Glavne uloge:Toni Lung Čiu Vai (Tony Leung Chiu Wai), Vei Tang (Tang Wei), Džoan Čen (Joan Chen), Vang Lihom (Wang Lee-Hom)
Režija:Ang Li (Ang Lee)

SINOPSIS

Vang, mlada, vesela i skromna devojka, za vreme Drugog svetskog rata beži iz svog sela u Hongkong. Na fakultetu se pridružuje patriotskoj pozorišnoj trupi, koja ubrzo postaje čvrsto povezana grupa prijatelja. Ubedljiva gluma podstiče simpatizere, ali zamorena ograničavanjem aktivnosti samo na pozornicu, trupa ubrzo osmišljava veoma opasan plan otpora koji će im zauvek promeniti život.
Uz pomoć poznanika ovi borci za slobodu kuju zaveru da se uključe u društveni život g. Jia i njegove žene tako što će se Vang predstaviti kao bogata žena udata za dobrostojećeg trgovca. Pod okriljem poslušničke kolaboracionističke vlade, Ji je zvezda u usponu, a nevina Vang postaje njegova ljubavnica da bi grupa mogla da ga ubije. Ona uspeva da privuče Jijevu pažnju, no sudbina umeša svoje prste i njega šalju u Šangaj. Nekoliko godina kasnije, kada Ji postane šef tajne policije, plan ponovo oživljava.

Film:Rat Čarlija Vilsona
Program:Horizonti
Datum i vreme:24. februar, 22 časa
Engleski naziv:Charlie Wilson’s War
Zemlja:SAD, 2007
Trajanje:97 minuta
Glavne uloge:Tom Henks (Tom Hanks), Džulija Roberts (Julia Roberts), Filip Simor Hofman (Philip Seymour Hoffman), Ejmi Adams (Amy Adams)
Režija:Majk Nikols (Mike Nichols)

SINOPSIS

Žestoko piće. Malo maskare. Mnogo nerava. Ko je rekao da ne mogu da obore sovjetsku imperiju? Ovo je istinita priča o tome kako su se udružili jedan kongresmen koji je voleo da se provodi, žena iz hjustonskog visokog društva, koja je volela da čini dobra dela, i jedan agent Cije, koji je voleo dobru borbu, kako bi sproveli najveću tajnu operaciju u istoriji. Čarlijeva prijateljica i povremena ljubavnica bila je Džoan Hering, jedna od najbogatijih žena u Teksasu.
Verujući da je odgovor Amerike na invaziju na Avganistan bio, najblaže rečeno, anemičan, ona podstiče Čarlija da za mudžahedine učini ono što nije uspelo nikome: da im obezbedi sredstva i oružje da iz zemlje isteraju sovjetskog agresora. Čarlijev partner u poduhvatu bio je agent Cije, Gast Avrakotos. Putujući po svetu njih troje će formirati jedno neverovatno savezništvo između Pakistanaca, Izraelaca, Egipćana, zakonodavaca i jedne trbušne plesačice. Postigli su izvanredan uspeh.

TerminCena pojed. karte
12.00150 dinara
14.30150 dinara
17.00200 dinara
19.30250 dinara
22.00250 dinara

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.