U trendu

Program 36. FEST-a: petak, 29. februar 2008.

U takmičarskom programu FEST-a u okviru celine „Evropa van Evrope“ su filmovi: „Ja sam iz Titovog Velesa“ – koprodukcija Belgije, Francuske, Makedonije i Slovenije, hrvatsko-bosanski „Živi i mrtvi“, kirgistanski „Potpuni mir“ („Pure Coolness“), tursko-grčki „Jaje“ („Yumurta“), gruzijski „Ruski trougao“ („Rusuli samkudhedi“), „Teško je biti fin“ – koprodukcija Nemačke, Srbije, Bosne, Velike Britanije i Slovenije, ruski „Putovanje sa domaćim životinjama“ i srpski „Miloš Branković“.

Film:Na ivici raja
Program:Horizonti
Datum i vreme:29. februar, 12 časova
Originalni naziv:Auf der anderen Seite
Zemlja:Nemačka, Turska, 2007
Trajanje:122 minuta
Festivali:Kan, Toronto, 2007
Glavne uloge:Nurgul Jesilčaj (Nurgul Yesilcay), Baki Davrak (Baki Davrak), Patricija Ciolkovska (Patrycia Ziolkowska), Nursel Koze (Nursel Kose), Tundžel Kurtiz (Tuncel Kurtiz)
Režija:Fatih Akin (Fatih Akin)

SINOPSIS

Nedžad se ne slaže s odlukom svog oca udovca Alija da živi s prostitutkom Jeter. Međutim, on saznaje da ona šalje novac u Tursku za studije svoje ćerke i počinje da mu se dopada. Jeterina iznenadna smrt udaljava oca i sina i Nedžad odlazi u Istanbul da pronađe Jeterinu ćerku Ajten. Budući da je politička aktivistkinja, Ajten beži turskoj policiji i odlazi u Nemačku. Tamo se sprijateljuje s mladom ženom Lote, koja poziva buntovnu Ajten da boravi u njenoj kući. Taj gest ne nailazi na odobravanje njene konzervativne majke Suzane. Međutim, Ajten hapse i odbijaju da joj izdaju vizu za azil, pa je deportuju u Tursku i zatvaraju. Lote odlazi u Tursku. Pokušavajući da oslobodi Ajten, upada u naizgled beznadežnu situaciju.

Film:Ronilačko zvono i leptir
Program:Horizonti
Datum i vreme:29. februar, 14.30 časova
Originalni naziv:Le Scaphandre et le papillon
Zemlja:Srbija, Nemačka, Mađarska, 2007
Trajanje:112 minuta
Festivali i nagrade:Kan, Zlatni globus, 2007
Glavne uloge:Matje Amalrik (Mathieu Amalric), Emanuel Senje (Emmanuelle Seigner), Mari-Žoze Kroze (Marie-Josee Croze)
Režija:Džulijan Šnabel (Julian Schnabel)

SINOPSIS

Ovaj film je izuzetna istinita priča o Žan-Dominiku Bobiju, uspešnom i harizmatičnom glavnom uredniku francuskog magazina „El“. On živi punim plućima dok mu iznenadni moždani udar potpuno ne promeni život. Film prati Bobijevu priču do najsitnijih detalja – njegov pad od bogataša i rođenog plejboja do žrtve moždanog udara, vezane za bolnički krevet, s oštećenim mozgom, koji mu ne dozvoljava da govori ni da pokrene bilo koji mišić.
Ovaj svojevrsni zatvor za Bobija postaje neka vrsta „ronilačkog zvona“ – ono iz kojeg ne može da se pobegne. S netaknutim umom prekaljenog urednika, jedina mu je uteha „leptir“ njegove očigledno bezgranične mašte i sećanja. S obzirom na fizička ograničenja, Bobi je imao samo jedan kanal komunikacije sa spoljašnjim svetom – pokrete oka. Pokretanjem levog oka i treptanjem ne samo da je bio u vezi sa svetom oko sebe nego je – na opšte zaprepašćenje – napisao memoare pomoću koda koji je predstavljao slova abecede.

Film:Svedoci
Program:Horizonti
Datum i vreme:29. februar, 17 časova
Originalni naziv:Les temoins
Zemlja:Francuska, 2007
Trajanje:112 minuta
Festivali:Berlin, 2007
Glavne uloge:Mišel Blan (Michel Blanc), Emanuel Bear (Emmanuelle Beart), Sami Buažila (Sami Bouajila), Žili Depardje (Julie Depadieu)
Režija:Andre Tešine (Andre Techine)

SINOPSIS

Manu, star 20 godina, stiže u Pariz u potrazi za poslom. Useljava se kod sestre, Žili. Ona vežba da postane operska pevačica i pokušava da se odvoji od brata. Manu je noćna ptica. Upoznaje Adrijena, otvorenog, kultivisanog gej doktora od pedesetak godina, s kojim započinje neobavezno platonsko prijateljstvo. Adrijen ga uskoro upoznaje sa svojim prijateljima. Ubrzo vodi Manua na krstarenje Mediteranom s mladim bračnim parom – Mehdijem, policajcem, i Sarom, književnicom. Rođenje deteta kao da je ovaj neobični par učinilo srećnijim, ali izgled vara.
Na Mehdija, revnosnog policijskog inspektora, očinstvo utiče tako što mu pojačava tiranske osobine, a Sara, koja nije u stanju da ostvari vezu s bebom, uranja u pisanje očajnički tražeći inspiraciju. Nenamerno i ne znajući, Manu ih sve primorava da se suoče sa svojim pravim željama.

Film:Ovo je slobodan svet
Program:Horizonti
Datum i vreme:29. februar, 19.30 časova
Engleski naziv:It’s a Free World
Zemlja:Nemačka, Italija, Poljska, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2007
Trajanje:96 minuta
Festivali:Venecija, 2007
Glavne uloge:Kirston Varing (Kierston Wareing), Džulijet Elis (Juliet Ellis), Leslav Zurek (Leslaw Zurek), Džo Siflit (Joe Siffleet), Kolin Kaflin (Colin Coughlin), Megi Hasi (Maggie Hussey)
Režija:Ken Louč (Ken Loach)

SINOPSIS

Film:Park Paranoja
Program:Horizonti
Datum i vreme:29. februar, 22 časa
Engleski naziv:Paranoid Park
Zemlja:Francuska, 2007
Trajanje:90 minuta
Festivali:Kan, 2007
Glavne uloge:Gejb Nevins (Gabe Nevins), Den Liu (Dan Liu), Džejk Miler (Jake Miller), Tejlor Momsen (Taylor Momsen), Lorin Makini (Lauren McKinney)
Režija:Gas van Sant (Gus Van Sant)

SINOPSIS

Zasnovan na romanu Blejka Nelsona „Park Paranoja“, film pripoveda priču o Aleksu, srednjoškolcu iz Portlanda koji voli da vozi skejtbord. Kad slučajno izazove smrt jednog od čuvara, Aleks mora da se izbori s krivicom koja preti da ovlada njime. Pošto nikome ne može da kaže istinu, čak ni svom najboljem drugu, Džeradu, i njegovoj devojci Dženifer, koja stalno zanoveta, on sve to drži u sebi rizikujući da ga krivica uništi.

TerminCena pojed. karte
12.00150 dinara
14.30150 dinara
17.00200 dinara
19.30250 dinara
22.00250 dinara

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar