Program 38. Festa – nedelja, 21. februar 2010.

Izraelskoj kinematografiji ove godine posvećen je poseban program FEST-a, nazvan "Zimske pomorandže". Jedan od razloga je i taj što je prošle godine u Veneciji trijumfovao izraelski film "Liban" reditelja Samuela Maoza, koji je ove godine gost FEST-a.
Donosimo vam program FEST-a za Centar "Sava" uz termine prikazivanja i cene karata.

Film: Taking Woodstock
Program: Horizonti
Datum i vreme: 21. februar, 11 časova
Originalni naziv: Taking Woodstock
Zemlja: SAD, 2009
Trajanje: 110 minuta

Glavne uloge:Henri Gudman (Henry Goodman), Edvard Hibert (Edward Hibbert), Imelda Stonton (Imelda Staunton), Demetri Martin (Demetri Martin)
Režija:Ang Li (Ang Lee)

SINOPSIS

Godina je 1969, a Eliot Tajber, enterijerista iz Grinič vilidža koga je napustila sreća, mora da se preseli kod svojih roditelja i pomogne im u vođenju hotela u raspadanju – "El Monako" na Ketskil planinama. Dok Eliot i dalje pokušava da smisli kako da pomogne roditeljima, banka se sprema da zatvori hotel, a njegov otac hoće da ga spali, a da nije platio osiguranje. Kada čuje da je susedno mesto povuklo dozvolu za održavanje hipi muzičkog festivala, Eliot zove producente u nadi da će moći da privuče neki posao preko potreban motelu. Tri nedelje kasnije, pola miliona ljudi se uputilo na susednu farmu u Vajt Lejku, a Eliota ponese iskustvo koje će obeležiti čitavu generaciju i zauvek promeniti njegov život i čitavu popularnu kulturu.

Film: Antihrist
Program: Horizonti
Datum i vreme: 21. februar, 13.30 časa
Originalni naziv: Antichrist
Zemlja: Danska, 2009
Trajanje: 104 minuta

Glavne uloge:Vilem Dafo (Willem Dafoe), Šarlota Gejnsboro (Charlotte Gainsbourg)
Režija:Lars fon Trir (Lars von Trier)

SINOPSIS

Ožalošćeni par odlazi u svoju brvnaru "Raj" u nadi da će u šumi zaceliti svoja slomljena srca i narušeni brak. Ali, priroda preuzima kormilo i sve kreće od zla nagore. Ispripovedan kroz četiri poglavlja, prolog i epilog, ovaj film nam pruža detalje pohotne okrutnosti dok muškarac i žena otkrivaju mračniju stranu prirode oko sebe i u sebi.

Film: Savršen dom
Program: Horizonti
Datum i vreme: 21. februar, 16.30 časova
Originalni naziv: Away We Go
Zemlja: SAD, Velika Britanija, 2009
Trajanje: 98 minuta

Glavne uloge:Džon Krasinski (John Krasinski), Maja Rudolf (Maya Rudolph), Džef Danijels (Jeff Daniels), Megi Džilenhal (Maggie Gyllenhaal)
Režija:Sem Mendez (Sam Mendes)

SINOPSIS

Bert i Verona, stabilan par u svojim tridesetim, treba da dobiju bebu. Međutim, iznenada saznaju da se njegovi roditelji sele u inostranstvo. Kreću na putovanje po zemlji da nađu mesto gde će se skućiti. Drugim rečima, moraju da pronađu gnezdo u kom će se skrasiti kad započnu porodični život, jer im je važno da uspostave ravnotežu u životu pre nego što novi član progovori. Dug je put koji moraju da pređu, a njihovi domaćini su par roditelja koji je prestao da se voli, potom par novopečenih roditelja s preterano zaštitničkim stavom i stari prijatelji s koledža koji su usvojili nekoliko mališana.

Film: Liban
Program: Horizonti
Datum i vreme: 21. februar, 19 časova
Originalni i engleski naziv: Levanon; Lebanon
Zemlja: Izrael, 2009
Trajanje: 94 minuta

Glavne uloge:Joav Donat (Yoav Donat), Itaj Tiran (Itay Tiran), Ošri Koen (Oshri Cohen), Mihael Mošonov (Michael Moshonov), Zohar Straus (Zohar Strauss)
Režija:Samuel Maoz (Samuel Maoz)

SINOPSIS

Prvi libanski rat, jun 1982. Usamljeni tenk i desantni vod poslati su da pretraže neprijateljski grad koji su bombardovale izraelske vazduhoplovne snage. Misija se otima kontroli i pretvara u smrtonosnu zamku. Noć pada i ranjeni vojnici ostaju zarobljeni u centru srušenog grada, opkoljeni sirijskim komandosima bez mogućnosti da uspostave komunikaciju s komandnim štabom. Junaci filma su članovi tenkovske posade: Šmulik – nišandžija, Asi – komandir, Hercl – punjač, i Jigal – vozač, četiri dvadesetogodišnja mladića koji upravljaju mašinom za ubijanje. Ovo nisu hrabri junaci rata, željni borbe ili samopožrtvovanja. Sve što imaju je užasan strah od smrti.

Film: Kako smo preživeli rat
Program: Horizonti
Datum i vreme: 21. februar, 22 časa
Originalni naziv: Life During Wartime
Zemlja: SAD, 2009
Trajanje: 96 minuta

Glavne uloge:Kiran Hajnds (Ciaron Hinds), Širli Henderson (Shirley Henderson), Alison Džejni (Allison Janney), Šarlota Rempling (Charlotte Rampling), Ali Šidi (Ally Sheedy), Majkl Kenet Vilijams (Michael Kenneth Williams)
Režija:Tod Solonc (Todd Solondz)

SINOPSIS

Džoj je utvrdila da se njen muž Alen nije oporavio od čudnovatog "duševnog bola" i odlučuje da pobegne, tražeći utehu i savet od majke i sestara. Tu su i njen bivši verenik Endi, koji je sada daleko, ali koji i dalje ne odustaje od namere da osvoji njeno srce; zatim njena sestra Triš, koja upoznaje Harvija, usamljenog razvedenog čoveka pred penzijom, i nada se da će novi muškarac u kući njenoj krhkoj porodici doneti stabilnost; sestra Helen misli da je ugrožavaju i porodica i uspeh u Holivudu; majka Mona, koja ne može bez svoje ogorčenosti prema muškarcima; Harvijev sin Mark.
Svi ovi likovi i linije pripovedanja – naizmenično smešni i tužni, izuzetni i mučni – diraju, šire se i sudaraju da bi stvorili kaleidoskopski portret dubokih osećanja zarobljenika ljubavi i života za vreme rata. A za Solonca "ratno vreme" nije istorijski period, već stalno stanje: ne samo neprestana bitka između polova već i beskrajna borba između ličnih želja i društva koje ih sputava.

TerminCena pojed. karte
11.00200 dinara
13.30200 dinara
16.30250 dinara
19.00300 dinara
22.00300 dinara

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.