U trendu

Program 38. Festa – subota, 27. februar 2010.

Večeras je na programu film "Koko Šanel i Igor Stravinski" ("Coco Chanel & Igor Stravinsky"), koji se željno očekuje još od Sinemanije. Film donosi priču o velikoj ljubavi uspešne kreatorke i slavnog kompozitora, koja je inspirisala njegovo komponovanje i njen parfem Šanel 5.
To je francuski film reditelja Jana Kunena koji je zatvorio Kanski filmski festival 2009. godine. Film je zasnovan na romanu "Koko i Igor", koji je napisao Kris Grinhalg. Karl Lagerfeld, glavni dizajner u Šanelu, podržao je produkciju filma. Interesantno da je film nastao skoro u isto vreme kao i film "Koko pre Šanel" rediteljke An Fontan. Jan Kunen je snimio dve verzije filma, englesku i francusku.

Film: Prorok
Program: Horizonti
Datum i vreme: 27. februar, 11 časova
Originalni i engleski naziv: Un prophete; A Prophet
Zemlja: Francuska, 2009
Trajanje: 150 minuta

Glavne uloge:Tahar Rahim (Tahar Rahim), Nils Arestrup (Niels Arestrup), Adel Benšerif (Adel Bencherif), Reda Kateb (Reda Kateb), Hičem Jakubi (Hichem Yacoubi)
Režija:Žak Odijar (Jacques Audiard)

SINOPSIS

Povodljivi i ranjivi Arapin dopadne u ozloglašeni zatvor i otkriva bolje prilike za uspeh no što ih je ikad imao izvan rešetaka. Tahar Rahim je sitni kriminalac osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina. Podvrgnut svim uobičajenim brutalnostima kroz koje prolazi većina zatvorenika, on brzo uči "pravila" zatvora rastrzanog nasiljem između bandi Korzikanaca i Arapa. Glavešina korzikanskih razbojnika, Cezar Lučani, daje Maliku ultimatum: ili da smakne jednog arapskog zatvorenika po imenu Rejeb, ili će on sam umreti. Malik ne samo što uspeva u tome već stiče i poštovanje ostalih zatvorenika, i – pošto je zaradio nekoliko dana van zatvora zbog dobrog vladanja – to vreme koristi da organizuje dublju i razgranatiju mrežu kriminalnih veza no što je uopšte sanjao da je moguće. Ali kako njegova moć i samopouzdanje rastu, oni prete da nadjačaju Cezarovo insistiranje na podređenosti i pokornosti po svaku cenu.

Film: Zatvoreno ostrvo
Program: Horizonti
Datum i vreme: 27. februar, 13.30 časova
Originalni naziv: Shutter Island
Zemlja: SAD, 2009
Trajanje: 138 minuta

Glavne uloge:Leonardo di Kaprio (Leonardo DiCaprio), Mark Rafalo (Mark Ruffalo), Ben Kingsli (Ben Kingsley), Maks fon Sidov (Max Von Sydow)
Režija:Martin Skorseze (Martin Scorsese)

SINOPSIS

Od oskarovca Martina Skorsezea dolazi film "Zatvoreno ostrvo", priča o dva američka šerifa, Tediju Denijelsu i Čaku Olu. Oni su pozvani na udaljeno i pusto ostrvo kod obale Masačusetsa da istraže misteriozni nestanak žene ubice. Ona je nestala iz bolnice za lečenje duševno obolelih kriminalaca, nalik na tvrđavu.

Film: Koko Šanel i Igor Stravinski
Program: Horizonti
Datum i vreme: 27. februar, 16.30 časova
Originalni naziv: Coco Chanel & Igor Stravinsky
Zemlja: Francuska, 2009
Trajanje: 120 minuta

Glavne uloge:Mads Mikelsen (Mads Mikkelsen), Ana Muglali (Anna Mouglalis), Jelena Morozova (Yelena Morozova), Nataša Lendenže (Natacha Lindinger), Raša Bukvić
Režija:Jan Kunen (Jan Kounen)

SINOPSIS

Film počinje u Parizu 1913. Iako Koko gaji duboka osećanja prema bogatom i zgodnom igraču pola Arturu – Boju Kapelu, ključno izvođenje "Posvećenja proleća" Igora Stravinskog izaziva oduševljenje u njoj. Povici, zvižduci i negodovanje publike obeležili su ovu premijeru, ali ona je egzaltirana. Balet Stravinskog je divlji i primitivni napad na buržoaski ukus, prethodnica haosa koji će ugušiti Evropu. Koko prepoznaje srodnu dušu ikonoklasta, jer i njena ideja ženske mode izaziva slična osećanja. Ubrzo po svršetku rata, njih dvoje se ponovo sreću.
Koko je sada bogata i uspešna, ali pogođena Bojevom smrću u saobraćajnoj nesreći. Igor, budući da je proglašen otpadnikom posle burne revolucije u rodnoj Rusiji, sada je izbeglica u egzilu koji živi u Parizu. Pošto je čuveni Sergej Djagiljev, impresario Ruskog baleta, upoznao Koko s Igorom, ona poziva kompozitora, njegovu ženu i njihovo četvoro dece u svoju novu vilu Bel respiro u Garšeu. Ono što sledi je priča o uzajamnoj privlačnosti među dvoje umetnika, fino uravnotežena odanošću i ljubavlju koju Stravinski oseća prema ženi i porodici.

Film: Nepobedivi
Program: Horizonti
Datum i vreme: 27. februar, 19 časova
Originalni naziv: Invictus
Zemlja: SAD, 2009
Trajanje: 134 minuta

Glavne uloge:Morgan Frimen (Morgan Freeman), Met Dejmon (Matt Damon), Toni Kgoroge (Tony Kgoroge)
Režija:Klint Istvud (Clint Eastwood)

SINOPSIS

Film pripoveda uzbudljivu priču o trenutku kad je Nelson Mandela udružio snage s kapitenom južnoafričkog ragbi tima da bi pomogli ujedinjenje zemlje. Novoizabrani predsednik Mandela zna da je njegova nacija i dalje rasno i ekonomski podeljena zbog aparthejda. Verujući da može da ujedini narod univerzalnim jezikom sporta, Mandela priprema neiskusni južnoafrički ragbi tim da krene u malo verovatno osvajanje Svetskog kupa 1995.

Film: Zli poručnik: Nju Orleans
Program: Horizonti
Datum i vreme: 27. februar, 22 časa
Originalni naziv: Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
Zemlja: SAD, 2009
Trajanje: 121 minuta

Glavne uloge:Nikolas Kejdž (Nicolas Cage), Eva Mendez (Eva Mendes), Val Kilmer (Val Kilmer), Dženifer Kulidž (Jennifer Coolidge)
Režija:Verner Hercog (Werner Herzog)

SINOPSIS

Bitanga od detektiva, Terens Makdona iz Odeljenja za ubistva, jednako je posvećen poslu i drogama dok se olako poigrava zakonom. Da bi postigao svoj cilj, maše značkom koliko i pištoljem. Naime, posle teške povrede leđa, dok je spasavao zatvorenika od davljenja neposredno posle prolaska uragana Katrina, detektiv je unapređen u poručnika. Prepisuju mu lekove protiv bolova i vraćaju na posao. Godinu dana kasnije, postaje zavisan od lekova i od kokaina. Ali njegove obaveze prema policiji se nastavljaju, i kada bude pobijena porodica afričkih imigranata, Terensu prepuštaju ovaj slučaj. Njegov inače buran život još više komplikuje prostitutka u koju je zaljubljen. Zajedno padaju u sopstveni svet obeležen željom, prinudom i savešću.

TerminCena pojed. karte
11.00200 dinara
13.30200 dinara
16.30250 dinara
19.00300 dinara
22.00300 dinara

Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.