Prometej 3D

Žanr: akcija, horor, naučna fantastika
Trajanje: 124 min.

Glavne uloge:Noumi Rapas (Noomi Rapace), Majkl Fasbender (Michael Fassbender), Šarliz Teron (Charlize Theron), Idris Elba (Idris Elba), Gaj Pirs (Guy Pearce) Logan Maršal-Grin (Logan Marshall-Green), Šon Haris (Sean Harris)
Scenario:Džon Spejts (Jon Spaihts), Dejmon Lindelof (Damon Lindelof)
Režija:Ridli Skot (Ridley Scott)

SINOPSIS
Tim istraživača otkriva trag ljudskog porekla na Zemlji. Ovaj trag odvešće ih na zastrašujuće putovanje u najmračnije uglove svemira, i glad za saznanjima pretvoriće se u opasnu borbu za opstanak ljudske vrste.
O FILMU
Ridli Skot, renomirani filmski autor koji je filmovima "Osmi putnik" i "Blade Runner" pomogao uspostavljanje naučnofantastičnog žanra – jednog od najuticajnijih žanrova našeg vremena – u novom filmu "Prometej 3D" gledaocima pruža sve ono što je njegov zaštitni znak: akciju, uzbuđenje, strah i još mnogo više od toga. "Prometej 3D" snimljen je u potpunosti 3D kamerama, bez potrebe da prolazi kroz konverziju u postprodukciji.
Iako već tri decenije nije snimio nijedan naučnofantastični film, Ridli Skot nikada nije izgubio interesovanje za žanr. Njegov povratak, međutim, morao je da bude praćen dovoljno dobrom i velikom idejom. "U toku nekoliko proteklih decenija bili smo zatrpani akcionim, naučnofantastičnim filmovima i filmovima s čudovištima", kaže Skot, "tako da je osnovno pitanje bilo – koliko možete da budete originalni?"
"Razlog zbog kojeg nisam snimio nijedan naučnofantastični film, pored činjenice da sam bio zauzet snimanjem drugih filmova i istraživanjem različitih žanrova, jeste to što, iskreno, nisam naišao ni na šta dovoljno istinito, originalno i snažno. Prometej ima sve te tri karakteristike."
"Nešto je ostalo u meni još od ‘Osmog putnika’, a to je misterija koja stoji iza njega. Ko je on? Odakle dolazi? Ima li misiju? Kakvu vrstu tehnologije bi posedovala njegova vrsta? Pomislio sam kako bi ta pitanja mogla da obezbede temelj za još veće ideje", kaže Ridli Skot. Tako je "Prometej" definisan novim idejama i pitanjima koja zaokupljaju rediteljevu maštu.
Kako kaže Skot, verni fanovi prepoznaće u filmu "delove DNK-a Osmog putnika, ali ideje kojima se ovaj film bavi su jedinstvene, provokativne i dosežu daleko". "’Prometej 3D’ nastao je kao početak priče o ‘Osmom putniku’, ali je u međuvremenu postao mnogo više od toga i evoluirao u novi svet. Nazvali smo brod Prometej po Titanu iz grčkog mita, koji se suprotstavio bogovima i dao ljudima vatru, zbog čega je užasno kažnjen", kaže Ridli Skot.
U želji da pronađu stvaraoce života na Zemlji, naučnici s broda "Prometej" i megakorporacija koja milijardama dolara finansira putovanje izazivaju bogove, baš kao što je to učinio mitološki junak Prometej po kome brod nosi ime. Ovaj film bavi se, između ostalog, i vezom ljudi sa njihovim bogovima i time šta se dešava kada im se suprotstavimo. Ipak, "Prometej" je najviše film o ljudima u budućnosti, koji pred izazov stavlja neke od najvažnijih filozofskih ideja.
Dvoje brilijantnih naučnika, Šo i Halovej, motivisani različitim potrebama, vode ekspediciju u nepoznate delove svemira. Šo je vernik: ona želi da upozna "bogove" i tako napravi korak bliže prema svojim tradicionalnim religioznnim uverenjima, dok Halovej traga za raskrinkavanjem religioznih teorija o nastanku života. Radeći kao arheolozi, oboje su naišli na piktograme koji upućuju na istu lokaciju u dalekom svemiru i ubedili kompaniju "Vejland industris" da finansira misiju.
Ni naučnici ni ostali putnici na brodu nisu bii spremni na ono šta će naći. Umesto bogova, sreli su veoma opasna, nadmoćna bića, a umesto u raju, našli su se u nečemu što je više nalik paklu. Možda je neke stvari bolje ostaviti neistražene?
O POSADI BRODA "PROMETEJ"
Jake žene u glavnim ulogama zaštitni su znak Ridlija Skota: Sigorni Viver u "Osmom putniku", Džina Dejvis i Suzan Sarandon u "Telma i Luiz", Demi Mur u "G.I. Jane (1997)". Prometej ima čak dve sjajne uloge koje nastavljaju ovu tradiciju. Noumi Rapas je Elizabet Šo, naučnica koja postaje ratnica kada se suoči s opasnošću, a Šarliz Teron je Vikers, poslovna žena koja predstavlja interese megakorporacije i velikih finansijera.
Dejvid, koga igra Majkl Fasbender, doslovno je mašina – android koji je napravila koorporacija. On vodi računa o brodu i posadi utonuloj u hibernaciju tokom dugog putovanja, ali je mnogo humaniji nego što bi se očekivalo od androida. Za njega je "Prometej" kao igralište za dete, i on uživa u tome da iznova i iznova gleda film "Lorens od Arabije".
Kapetana Prometeja igra Idris Elba, gumac koji je sa Ridlijem Skotom sarađivao na filmu "Američki gangster", a poznata je i njegova uloga u TV seriji "The Wire". Logan Maršal-Grin igra naučnika Holoveja, partnera Elizabet Šo u potrazi za odgovorima na pitanja o korenima čovečanstva.
Oficijelni sajt

Premijera: 1. jun 2012. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.