U trendu

Šejtanov ratnik

Žanr: fantastična komedija, horor
Trajanje: 94 min.
Kritika: „Šejtanov ratnik se odvaja i po tome što je namenjen realnom srpskom posetiocu bioskopa, a ne imaginarnom članu žirija u San Sebastijanu.“

Glavne uloge:

Staša Koprivica, Radovan Vujović, Miloš Tanasković, Vladimir Tešović, Petar Božović, Bane Vidaković, Svetlana Bojković, Branislav Lečić, Marko Nikolić, Eva Ras

Direktorka fotografije:Katarina Veličković
Scenario:

Stevan Filipović, Marko Mrđenović, Nataša Vranješ

Režija:Stevan Filipović

SINOPSIS

Nevolje uglavnom počinju kada se moćne stvari nađu u pogrešnim rukama. Tako je knjiga koja krije drevno zlo pala u ruke – Stanislavu, što ne bi bio problem da je pomenuti Stanko dobar dečko koji pomaže staricama da pređu ulicu, a ne štreber psihopata željan krvi drugara iz odeljenja koji su ga zezali. Međutim, zlo se ne da kontrolisati…

Nesreća bi možda i bila sprečena na vreme da Betmen i Supermen pokrivaju teritoriju Beograda. Ovako je sudbina sveta spala na Caneta, Tiću i Mirka – učenike Stankovog odeljenja s punim paketom pubertetskih problema u svojim džepovima.

Njih troje će se zajedničkim snagama probijati kroz džunglu odeljenskih dizelaša, poluludih profesora, napaljenih taksista, alternativnog pozorišta i izgladnelih vampira iz KST-a, samo da bi se suočili s demonskim užasom koji vreba iz mraka drevne Srbije već nekoliko vekova, a koje čak ni Karađorđe i knjaz Miloš nisu uspeli da obuzdaju. Koja strana će pobediti ne zna se, ali jedno je sigurno: neki učenici nikada neće dočekati matursko veče.

O FILMU

Komedija s elementima fantastike je nov žanr u srpskoj kinematografiji. Za snimanje Ratnika korišćena je vrhunska Sony HD tehnologija, dok su u video postprodukciji kreirani digitalni efekti po vrhunskim svetskim standardima. Zvuk filma produciran je u dolbi sistemu, što mu omogućava da parira svim novijim holivudskim produkcijama. Ova tehnologija korišćena je i u velikim filmskim hitovima kao što su „Gospodar prstenova“ i „Hari Poter“. Zbog snimanja pojedinih scena iz prošlosti, ekipa filma putovala je u Istanbul, gde je snimila neke od najspektakularnijih kadrova u filmu.

U ovom zanimljivom projektu u epizodnim ulogama pojavljuju se Svetlana Bojković, Marko Nikolić, Branislav Lečić, Irfan Mensur, Petar Božović i Dragan Nikolić. Karađorđa glumi Marko Nikolić, Branislav Lečić glumi knjaza Miloša, a koscenarista Marko Mrđenović glumi šejtana, pod maskom koja se spremala punih sedam sati. Zanimljivo je da male uloge u filmu imaju i novinar Teofil Pančić, koji igra izbacivača iz KST-a, i Bora Čorba, koji igra taksistu.

O REŽISERU

Stevan Filipović (reditelj i scenarista)
Reditelju Stevanu Filipoviću ovo je prvi dugometražni projekat u karijeri. S kolegom Markom Mrđenovićem napisao je scenario za film u kome se grupa beogradskih maturanata sticajem okolnosti upliće u jednu misterioznu priču. U toj priči pojavljuje se islamski đavo – šejtan, koji stiže u beogradsku realnost pravo iz epske fantastike. U filmu postoje scene gde se srpske delije, superjunaci Karađorđe i knjaz Miloš, bore s mitskim šejtanom. Sve što im je bilo potrebno da znaju o islamskoj mitologiji i šejtanu autori su saznali iz dela Ive Andrića.

O LIKOVIMA

CANE (Radovan Vujović)
Jedan je od onih likova iz vašeg odeljenja koji su vas stvarno nervirali. Kada su svi za, on je protiv; kada treba taktično ćutati – on će vam sa zadovoljstvom dati svoj sarkastični komentar. Sticajem okolnosti, Cane je glavni junak našeg filma; možda zato što se ispod maske cinizma krije materijal za heroja.
Voli: filmove iz osamdesetih, rokenrol, napijanje s Mirkom, Voždovac, dooobre ribe i Tiću… Možda.
Ne voli: sve što vole mladi, latinski, dizelaše, pozorište… Tićinog novog dečka.

TIĆA (Staša Koprivica)
Ona je Canetova najbolja drugarica još od perioda kad je Safet Sušić igrao za reprezentaciju. Drčna, bezobrazna i brbljiva, Tića je jedina koja može da se ravnopravno svađa s Canetom. Međutim, kada počnu nevolje, pokazaće se da ovaj tandem povezuje i nešto više od prijateljstva.
Voli: nindža kornjače, trpanje nosa tamo gde mu nije mesto, Boru – svog novog dečka na motoru, i Caneta… Možda.
Ne voli: latinski, sponzoruše, normalan i racionalan pristup životu.

MIRKO (Miloš Tanasković)
Canetov najbolji drug još od prenatalnog perioda. Mudro ćuti, s obzirom na to da pored Caneta i Tiće i nema previše izbora. Kao glas razuma u ekipi odeljenskih autsajdera koju čine Cane, Tića i on, Mirko uvek ima pametno rešenje za svaki problem. Prava je šteta što ga niko nikad ne sluša.
Voli: Andrićevu prozu, Disovu poeziju, pivo.
Ne voli: latinski, komplikacije, KST, činjenicu da nije imao ribu još od perioda kad je Safet Sušić igrao za reprezentaciju.

STANISLAV (Vladimir Tešović)
Čudak je, a verovatno i ludak. Poslednja karika u lancu odeljenskih odnosa. Svakodnevne surovosti i poniženja u školi i kod kuće učinili su svoje, pa je Stanko željan krvi. Ne postoji ništa što bi ga sprečilo da se konačno osveti.
Voli: latinski, FRP, kada ga otac ne zatvara ispod stepeništa.
Ne voli: ljude, mace, zeke i proleće.

ĐOMLA (Vujadin Milošević)
Harizmatični moron, glavni baja u odeljenju. Sin bivšeg šefa DB i mlađi brat legende voždovačkog kriminala – pokojnog Igora Žarkovića. Ima džip, nema vrat, znači – faca!
Voli: kad Inter dođe iz iksa u kec, kad se ribi ocrtava tanga ispod pantalona, macole.
Ne voli: da ga neko gleda i da mu se mršti; da ga neko gleda, a da ga ne poznaje; da ga neko gleda.

Starac Lucius (Bane Vidaković)

SENKA (Sanja Kužet)
Nedostižni san svakog tinejdžera. Prelepa, prefinjena, prebogata i… To je sasvim dovoljno da zameni karakter, koji joj je hirurški odstranjen pri rođenju. Ukratko: smuvaj Senku i – umri srećan.
Voli: sve što je lepo.
Ne voli: sve što je ružno.

BORA (Marko Mrđenović)
Tićin novi dečko. Misteriozni tip na motoru, idol svih klinaca iz kraja. Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbi za masakr tinejdžera od pre osam godina. Mišljenja o njemu su podeljena: Tića misli da je baš sladak, svi ostali misle da je serijski ubica.

ZULFIKAR MEHANDŽIJA (Petar Božović)
Jedan od čuvara tajne knjige, večiti borac protiv šejtana i njegovih slugu. U slobodno vreme on je samo elegantno popunjeni konobar u kafani „Znak pitanja“.

ŠEJTANOV RATNIK (Marko Mrđenović)
Demon. Zver iz pakla. Drevno arapsko zlo. Zatočen u prastaru knjigu kletvi, zvanu „Historija okulta“, vekovima pokušava da se oslobodi i povrati moć. Sticajem okolnosti, knjiga će pasti baš u ruke ogorčenog Stanislava.

ŠEJTAN (turski đavo)

Oficijelni sajt:

 • Šejtanov ratnik (2006)

  Premijera: 19. aprila 2006. u Domu sindikata i bioskopu „Roda“

 • 1 komentar
  1. C Žarković

   Film je ludilo nema šta, samo da traje malo duže. Pozdrav za ortake iz kraja!

  Napišite komentar

  Najnovije iz rubrike