U trendu

Sizif K.

Žanr: drama, misterija
Trajanje: 84 min

Glavne uloge: Bojan Dimitrijević, Lucija Šerbedžija, Goran Jeftić, Hana Selimović, Marija Pikić, Rambo Amadeus, Saša Kuzmanović, Igor Borojević, Milena Jakšić, Andrija Kovač, Vahid Džanković, Bane Vidaković
Scenario: Filip Gajić
Režija: Filip Gajić
 

SINOPSIS

Sizif Kadmovski je pastir koji živi na obali reke. Usamljenik je koji upada u zamku bogova. Suprotstavlja se svemoćnom Zevsu i navlači na sebe njegov bes. Osveta bogova je, čini se, jednostavna – poslaće Smrt po Sizifa. Sizif, međutim, ne poriče Smrt. On je savlada, voli je i prepušta joj se, što dovodi do neočekivanih događaja. Da li je svet bez smrti moguć i kako bi takav svet izgledao?

O FILMU

Film koji je svoju premijeru imao na 21. Festivalu autorskog filma zapravo je priča o reditelju iz Beograda koji opsesivno pokušava da snimi film o Sizifu – naivnoj žrtvi bogova. On se usprotivio njihovoj volji i okovao Smrt u lance. Uranja u sudbinu svog glavnog lika, dok se bori da spase svoj brak na daljinu sa glumicom iz Zagreba, dajući joj ulogu Sizifove voljene Smrti. Stvarnost i fikcija se sudaraju, plepliću, paralelni svetovi se dodiruju. Heroji više ne postoje. Aktivni Sizif antike postaje pasivni Jozef K. današnjice.

Da li je moguć svet u kojem Smrt ne postoji? Kako bi izgledao taj svet u kojem čak ni zločin ne bi bio moguć? Svet u kojem čovek ne bi imao potrebu ni da se hrani ni da se kreće? Da li upravo Smrt obezbeđuje smisao i snagu postojanja?

Filip Gajić je istakao da je ovo prvi igrani film koji je obradio mit o Sizifu. „Do sada je snimnjeno stotine filmova sa temama iz grčke mitologije, ali niko se nije bavio Sizifom. Ideja je bila da Sizifa povežem sa modernim dobom, otuda i spajanje sa Kafkom i likom Jozefa K, kako bi još više približio problematiku savremenom čoveku“, rekao je Gajić.

Nasuprot sažetom vremenu u kojem se odvija priča o Sizifu, nalazi se vreme reditelja koje je neodređeno i razvučeno. On je u braku sa zagrebačkom glumicom. Žive u različitim državama koje su do juče bile u ratu. Putuju vozovima, rađaju se deca, a njihov brak se neprimetno raspada. Stvarnost i fikcija se sudaraju, prepliću, nadopunjuju.

U filmu „Sizif K“ nalazi se i neobjavljena pesma Milana Mladenovića – „Između dva dana“. Jednoga dana dogovorio sam se sa Milanom da napravi muziku za predstavu „Kiklop“ po Euripidu. To je trebalo da bude moja prva režija, ali predstava nije nikada izašla. Glavni lik je mudri Odisej koji savlada nepobedivog Kiklopa, žderača ljudi na Siciliji. Milan je napravio ovu pesmu u svom stanu na Dorćolu. U ono doba. Jednoga dana, našao sam na tavanu zaboravljenu TDK kasetu od 60 minuta. Napravio sam film o Sizifu.

Oficijelni sajt: Sizif K. (2015)

Premijera: 14. januar 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.