Slovenka

Žanr: drama
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge:Nina Ivanišin, Petar Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Dejan Spasić, Aljoša Kovačić, Aleš Valić
Scenario:Damjan Kozole, Matevž Luzar, Ognjen Sviličić
Režija:Damjan Kozole

SINOPSIS
Aleksandra je 23-godišnja studentkinja engleskog jezika. Potiče iz malog grada. Roditelji su joj razvedeni. Niko ne zna da se ona u jednoj reklami krije iza pseudonima Slovenka i da je prostitucija njen tajni izvor prihoda. Veoma je dobra u manipulaciji ljudima, veliki je lažov, pomalo i lopov, i mrzi svoju majku. Jedina osoba do koje joj je stalo je njen otac, propali roker. Ima planove u životu, ali život nije tako lak kao što je očekivala.
O FILMU
U Sloveniji oglasne novine izlaze dvaput nedeljno. Bar deset stranica posvećeno je ličnim oglasima. Oko hiljadu oglasa postavljaju devojke koje nude seks za novac. Polovina kaže da su studentkinje, mada mnoge lažu za svoje godine i status. Među njima ima dosta studentkinja, mladih žena koje ne izgledaju kao prostitutke. Niko od njihovih prijatelja, kolega i članova familije nikada ne bi posumnjao da se one bave prostitucijom.
"Priča jedne ovakve devojke me je zaintrigirala, njena požuda, ravnodušnost i njena seks-za-novac filozofija. Kao da sve to nema nikakve veze s njenim telom. Ona se prebacuje na automatskog pilota kada je sa svojim klijentima. ‘Slovenka’ je portret mlade žene u konfliktu osećanja prema sebi i svetu koji je okružuje. Ona gubi osećaj za realnost i značaj sopstvenog tela kako bi sebi obezbedila bolji život."
Preko 50 kandidata bilo je na audiciji za glavnu ulogu. Posle tri runde audicije, reditelj Damjan Kozole izabrao je 22-godišnju studentkinju Ninu Ivanišin. Pored nje u filmu igraju i Petar Musevski, Primož Pirnat, Maruša Kink, Uroš Furst, Aleš Valič, Dejan Spasić, Aljoša Kovačić, Marjuta Slamič, Ivo Godnič, Danijel Malalan i drugi. Uz to se francuski glumac i reditelj Sedrik fon Sidov pojavljuje u jednoj od epizodnih uloga.
Scenario je napisao poznati hrvatski reditelj Ognjen Sviličić u saradnji sa za Oskara nominovanim studentom Matevžom Luzarom i Damjanom Kozoleom. Direktor fotografije je Aleš Belak, scenografiju je radila Maja Moravec, kostime Zora Stančić, a montažeri su Jurij Moškon i Andrija Zafranović.
Autorima je bilo potrebno više od pet godina da završe film. Odmah posle premijere filma "Rezervni delovi" ("Spare Parts") u Berlinu, reditelj Damjan Kozole počeo je da radi na novom scenariju s radnim naslovom "Tamna strana zemlje", što je parafraza na "Dark Side of the Moon" grupe "Pink Flojd". Snimanje je trebalo da se odvija u nekoliko zemalja, kao i da Tim Rot igra jednu malu ulogu u filmu. U početku je film imao nekoliko stranih koproducenata. Međutim, zbog kašnjenja uzrokovanih komplikacijama u Slovenačkom filmskom fondu projekat nije uspeo i reditelj Kozole je razvio jednu od priča iz tog projekta u novi samostalni projekat pod nazivom "Slovenka".
Scena u kojoj Aleksandra visi s balkona snimana je na 11. spratu u jednom od solitera u Ljubljani. Glumica Nina Ivanišin nije želela dublerku i sama je snimila scenu. Bilo je potrebno deset članova ekipe da snimi tu scenu. Dok je čekao da se krene sa snimanjem filma "Slovenka", reditelj Damjan Kozole je u svom stanu za samo šest noći snimio minimalistički film "Zauvek" ("Zavedno"). Na Evropskom filmskom festivalu u Skoplju "Zauvek" je osvojio nagradu Zlatno sunce za najbolji film iz balkanskih država.
Oficijelni sajt

Premijera: 30. septembar 2010. godine, Dom sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.