Smrt u Sarajevu (video)

Žanr: drama
Trajanje: 85 min

Glavne uloge: Žak Veber (Jacques Weber), Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović
Scenario: Danis Tanović, Bernar-Henri Levi (Bernard-Henri Levy – komad „Hotel Europe“)
Režija: Danis Tanović

SINOPSIS

Radnja filma „Smrt u Sarajevu“ odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata u organizaciji Evropske unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici pripremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih zvanica. Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu pokušava da zaustaviti štrajk, a istovremeno na krovu u improviziranom TV studiju traje poseban program posvećen stogodišnjici sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost: Gavrilo Princip.

O FILMU

Slični tekstovi

Dobitnik nagrade Srebrni medved na Filmskom festivalu u Berlinu 2016, kao i prestižne nagradu FIPRESCI. Danis Tanović svakako spada među najistaknutije evropske filmadžije 21. veka. Sve je počelo još 2001. godine, kada je Tanović kao svoj rediteljski prvenac svetu predstavio remek-delo „Ničija zemlja“ sa kojim je pobrao pozitivne kritike, pokupio niz nagrada na filmskim festivalima širom sveta, a sve ovekovečio osvojivši prestižnu nagradu Oskar u kategoriji najboljeg stranog filma – prvu za Bosnu i Hercegovinu u njenoj istoriji.

Godine 2010. režira „Cirkus Kolumbiu“, koji službeno zatvara Filmski festival u Zagrebu, a Tanović dobija ovacije publike, dok sa filmom „Epizoda u životu berača željeza“ tri godine posle osvaja nagrade na filmskim festivalima u Berlinu, Istanbulu i Jerusalimu. Ove godine se Danis Tanović vraća u velikom stilu ovim filmom. Radi se o još jednom filmskom dragulju reditelja koji je u poslednjih petnaestaak godina napravio niz fantastičnih ostvarenja koja mogu da stoje uz rame sa nekim od najcijenjenijih umetničkih filmova snimljenih u 21. veku.

Oficijelni sajt: Death in Sarajevo (2016)
Premijera: 12. maj 2016. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.