Snima se film o Jasenovcu, a evo koji glumac će igrati Maksa Luburića (foto)

Krajem leta počinje snimanje filma “Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Gage Antonijevića, a po scenariju Nataše Drakulić.

„Na snimanje ovog filma se čekalo skoro 75 godina. Država je stala iza jednog ovakvog projekta i to nam je velika čast i zadovoljstvo, a u isto vreme i veliki teret, za koji se nadam da ćemo uz božiju pomoć izneti. Premijera se očekuje najkasnije do maja sledeće godine, na 75. godišnjicu oslobađanja Jasenovca“, rekao je Antonijević na konferenciji za novinare koja je održana u Vladi Republike Srbije.

Reditelj je istakao da je Jasenovac jedna ogromna priča, tragedija i genocid, vreme i mesto zla i ubijanja. Kao takav, on ima, s umetničke strane, više nego jednu temu i jedan pristup.

„Mi smo se odlučili da priču ispričamo kroz Darine oči, kroz njenu sudbinu i sudbinu njene porodice. Samim tim to će biti emotivna priča i sve će biti na Biljani Čekić koja glumi Daru i njenim prijateljima, da tu priču emotivno prikažu, a ja ću biti tu da im pomognem“, kaže Antonijević.

https://www.instagram.com/p/Bqnu6r0gv8o/

Biljana Čekić, koja glumi Daru, ima 11 godina. Na filmu će biti angažovani i profesionalni glumci od kojih je jedan Marko Janketić, koji će glumiti Vjekoslava Maksa Luburića, zloglasnog mučitelja i ubicu iz Jasenovca.

„Ovo je velika odgovornost, jer je tema takva kakva je. Uloga Maksa Luburića zahteva ozbiljan istraživački rad, jer činjenice moraju biti autentične“, rekao je Janketić.

Radnja filma se događa nakon ustaško-nemačke ofenzive na Kozari, kada je lokalno stanovništvo završilo u koncentracionom logoru. Među njima i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška uticaće na Daru tako da će preko noći morati da postane odrasla, zrela osoba. Darinu majku i starijeg bratu ubijaju, a Dara nastavlja dalje čuvajući život mlađeg brata.

Nataša Drakulić je scenaristkinja i otkrila je da je na priči radila ceo život, i da je na papir stavila sve ono što je čula. Vlada Srbije je snimanje filma podržala sa 61 milion dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.