Snupi i Čarli Braun – film o klinjama

Žanr: animirani, avantura, komedija, sinhronizovan, 3D
Trajanje: 93 min

Glavne uloge: Noah Schnapp, Bill Melendez, Hadley Belle Miller, Kristin Chenoweth, Alexander Garfin
Scenario: Brajan Šulc (Bryan Schulz), Čarls Šulc (Charles M. Schulz)
Režija: Stiv Martino (Steve Martino)

SINOPSIS

Filmska priča prati Snupija u najnovijoj misiji kao Crvenog Barona, dok se Čarli Braun sprema za svoj “epski poduhvat”. Čarli Braun, Snupi, Vudstok i njihovi prijatelji upoznaju novu crvenokosu devojčicu koja živi u Čarlijevom komšiluku. Čarli Braun je obećao sebi da će nakon što upozna nju sve biti drugačije, ali kako to već život nalaže, stvari ne teku uvek po planu.

O FILMU

Kultni američki autor Čarls Šulc poklonio je svetu avanture Čarlija Brauna i njegovog najboljeg prijatelja Snupija. Poslednji put Čarli Braun i družina na velikom platnu pojavili su se 1980. godine u filmu “Bon Voyage, Charlie Brown (And Don’t come Back!)”, čiji je producent bio sin autra stripa Čarlsa Šulca (Charles M. Schulz), Kreg Šulc (Craig Schulz). Teško je poverovati da je prošlo više od trideset godina od njihovog poslednjeg pojavljivanja. Režiju filma potpisuje Stiv Martino (Steve Martino), a scenario su napisali Kreg i Brajan Šulc (Bryan Schulz), Čarlsov sin i unuk, koji su godinama radili na ovom projektu.

Čarli Braun i mala crvenokosa devojčica priča je o neuzvraćenoj ljubavi koja je duboko dirnula generacije fanova Snupija, a sada je poslužila i kao osnova za novu animiranu 3D avanturu. Čarls Šulc, kreator Čarlija Brauna, pozajmio je crvenokosu devojčicu iz realnosti, tačnije iz svog života. Još kad je bio tinejdžer, u njegov komšiluk doselila se Dona Džonson Vold, koja sada ima 80 godina i živi u Minesoti. Čarls je pokušao da osvoji njeno srce, ali je ona izabrala drugog. Ponesen tim emocijama, čuveni umetnik napravio je malu, crvenokosu devojčicu čije lice nikad nije nacrtao. Istorijat njenog lika započinje davne 1961. godine, kada ju je Čarls Šulc predstavio u jednom od stripova. Pojavila se u nekoliko animiranih specijala od 1977. godine, a u jednom od njih otkrio je da je njeno ime Heder. Njenu siluetu smo videli u jednom od stripova iz 1998. godine, kada ona pleše sa Snupijem. Sada, skoro 60 godina nakon što je Čarls stvorio taj koncept, njegov sin i unuk odlučili su da joj „daju“ lice u novom filmu.

Film je pun podsetnika koje će fanovi Snupija prepoznati, poput onih da je Čarli Braun najgori igrač u maloj bejzbol ligi ili da Pepermint Peti uvek spava u školi. S druge strane, mnoge karakteristične Snupijeve metafore osvežene su i prilagođene novoj publici. Snupi i Čarli Braun oduvek su bili zajedno, ali Snupi je uvek tretirao Čarlija kao slugu i retko kad bi mu pomagao. Međutim, u ovom filmu stvari se menjaju. Film obiluje scenama Snupijeve rastuće frustracije dok pokušava da pomogne Čarliju Braunu da se „promeni i postane pobednik“.

Voljeni strip Čarlsa M. Šulca, minimalističkog dizajna i sa jednostavnim likovima čistog srca, deluje kao da je u raskoraku sa mantrom moderne pop kulture „više je bolje“. Prošlo je 15 godina otkako je Šulc umro, a 35 godina od kada je Holivud poslednji put uradio igrani film sa njegovim voljenim likovima iz stripa i, nažalost, vremena su se promenila. Danas se gotovo sva animacija kreira na računarima, mali broj mladih ljudi čita stripove, a publika očekuje da vidi složene vizuelne efekte, brzu akciju i zvezde na filmu. Samim tim je i iznenađujuće da je nova verzija filma ponovo vraćena na tablu za crtanje kako bi prikazala srž i umetnost samog tvorca.

U nedavnom intervjuu, članovi Šulc porodice objasnili su zašto su se, nakon toliko godina otpora, odlučili da urade novi kompijutersko-animirani film u režiji Stiva Martinoa, nedaleko od stola za crtanje u studiju sagrađenom od drva, gde je Čarls Šulc izrađivao svoj strip svakog dana, koristeći tuš i „Esterbrook“ naliv-pero. Kao i mnoge odluke koje je Šulc donosio po pitanju Snupija u svom životu, inspiracija za film bila je delom porodična dinamika, delom posao, a delom i filozofija.

“Klinje” („Peanuts“) su jedan od najuticajnijih i najpopularnijih stripova u istoriji, ne samo u Americi već širom sveta. Sam strip izašao je u više od 17.000 nastavaka u periodu od 1950. do 2000. godine.

Oficijelni sajt: The Peanuts Movie (2015)

Premijera: 5. novembar 2015. godine Cineplexx Delta City u 18 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.