U trendu

Spajdermen 3

Žanr: akcija, avantura
Trajanje: 140 min.
Premisa: Najveća borba se vodi iznutra!

Glavne uloge:

Tobi Megvajer (Tobey Maguire), Kirsten Danst (Kirsten Dunst), Džejms Franko (James Franco), Rouzmari Haris (Rosemary Harris), Dž. K. Simons (J.K. Simmons), Tomas Hejden Čerč (Thomas Haden Church), Tofer Grejs (Topher Grace), Brajs Dalas Hauard (Bryce Dallas Howard), Džejms Kromvel (James Cromwell), Tereza Rasel (Theresa Russell)

Scenario: Ajvan Rejmi (Ivan Raimi), Alvin Sardžent (Alvin Sargent), Sem Rejmi (Sam Raimi)
Režija: Sem Rejmi (Sam Raimi)

SINOPSIS
U filmu zasnovanom na čuvenom Marvelovom strip serijalu Piter Parker je konačno uspeo da postigne ravnotežu između svoje ljubavi prema Meri Džejn i svojih obaveza superheroja, iako mu je Gven Stejsi (Brajs Dalas Hauard), koja želi da zauzme mesto rezervisano za Meri Džejn u njegovom životu, stalno za petama. Međutim, sprema se oluja. Kada se njegovo spajder-odelo iznenada transformiše, postane crno i uveća njegove moći, menja se i Piter. Pod uticajem odela, on postaje preterano samouveren i sujetan i počinje da zapostavlja one koji mu najviše znače. Dok dvojica dosad najstrašnijih zločinca, Sendmen i Venom, stiču neverovatnu moć i žeđ za odmazdom, Piter najveću bitku vodi u sebi samom. Spajdermen će ponovo morati da otkrije samilost koja ga čini onim što jeste – herojem.
O FILMU
Jedan od najželjenijih povratnika na veliki ekran u filmu „Spajdermen 3“ nastavlja jednu od najvećih blokbaster franšiza u filmskoj istoriji. Treći film u serijalu zatvara neke od karakternih lukova započetih u prva dva filma. Sem Rejmi, koji je režirao sva tri filma, kaže: „Suština filmova o Spajdermenu uvek je bila dubina likova i njihovi isprepleteni životi. Piterova ljubav prema Meri Džejn Votson i prijateljstvo s Harijem Ozbornom uvek su predstavljali najbogatiji deo naših priča.“
„Pripremajući treći film, zapitali smo se šta ovaj mladić još ima da nauči“, kaže Rejmi. „Stavili smo ga u situacije u kojima bi bio primoran da se suoči sa svojim nedostatkom karaktera – pred prepreke koje u prethodnim pričama možda ne bi mogao da savlada. Na taj način bi ili bio savladan ili bi izrastao u heroja koji bi mogao da pređe te prepreke. Kako raste dubina likova, oni postaju punija ljudska bića i mogu da postignu više nego u prethodnim filmovima.“
„Na kraju drugog filma prvi put postoji razlog za optimizam u Piterovom životu“, kaže producent Avi Arad. „Osvojio je devojku – ali kada ona kaže: ‘Idi i sredi ih, tigre’, znate da je ona realista i da možda oseća nelagodnost zbog toga kakav bi dalji život mogao biti. Sem voli da testira heroja. To znači da će nas ‘Spajdermen 3’ odvesti na vrlo različito mesto u Piterovom životu, kao i u njenom i Harijevom.“
Kada film počne, sve ide odlično za Pitera, u toj meri da mu uspeh pomalo udara u glavu. Sve se preokreće kada se crna supstanca zakači za njegov skuter. Supstanca se zakači na Piterovo Spajdermen odelo, menjajući ga od poznatog crveno-plavog u crno. Transformisano odelo menja i Pitera. On postaje snažniji i brži nego ikada ranije, ali pokazuje i mračnu stranu svoje ličnosti, koju pokušava da kontroliše.
„Želeli smo da istražimo mračnu stranu Piterovog lika“, kaže producent Lora Ziskin. „Kada njegovo odelo postane crno, to pojačava i naglašava karakteristike koje već postoje u osobi. U ovom slučaju, to ga čini snažnijim i bržim, ali i sujetnim i agresivnim.“
Naravno, „Spajdermen 3“ donosi neverovatne akcione sekvence, kakve obožavaoci i očekuju. U ovom filmu Spajdermen se suočava sa dva klasična zločinca: Sendmenom, koji se prvi put pojavio u četvrtom broju „Neverovatnog Spajdermena“, i Venomom, jednim od najupečatljivijih Spajdermenovih protivnika. „Marvelovi stripovi – a naročito oni o Spajdermenu – uvek su imali sjajan izbor negativaca“, kaže Rejmi. „Mnogi Marvelovi crtači i scenaristi razvili su te likove. Bilo je vrlo lako uzeti te divne priče i odabrati na osnovu čega ćemo razvijati našu priču.“
Tomas Hejden Čerč igra Flinta Marka, čoveka kojeg progoni prošlost, uhvaćenog u fizički eksperiment koji je pošao naopako. Njegov DNK se pomešao s peskom. Tako je postao Sendmen – negativac koji može da menja svoj oblik i veličinu. „Počastvovan sam“, kaže Čerč o tome što se pridružio franšizi. „Filmovi o Spajdermenu ističu se u panteonu filmskih superheroja. Flint Marko postaje Sendmen kada nabasa na lokaciju za radioaktivna testiranja na kojem izvode eksperiment s molekularnom fuzijom i on slučajno postaje fuzionisan s peskom“, dodaje glumac. „Zato može da promeni oblik i da se prilagodi sredini. Može da bude visok tri, deset ili 20 metara; može da formira džinovske peščane pesnice i maljeve; može da se pretvori u peščani tornado ili u prah. Opak je i opasan kao pravi negativac.“
Tofer Grejs se pridružuje ekipi kao Edi Brok, lik donekle sličan Piteru Parkeru. On se transformiše u Venoma – Spajdermenovog smrtnog neprijatelja. Grejs kaže: „Edi Brok je vrlo sličan Piteru Parkeru. Obojica rade na istom mestu, obojica žele isti posao, obojica su vezana za istu ženu. Razlika je u tome što je Edi vrlo nesiguran. Moglo bi se reći da je Edi ono što bi Piter bio da nije imao sreće da odraste uz tetku Mej i teču Bena.“

O REŽISERU
Sem Rejmi (režija/scenario)
Vraća se u rediteljsku stolicu i u trećoj avanturi jednog od najpopularnijih strip superheroja, Spajdermena, pošto je režirao oba prethodna filma. Pre toga je režirao trilere „Dar“ s Kejt Blanšet, Hilari Svonk, Kijanuom Rivsom, Gregom Kinirom i Đovanijem Ribizijem i „Jednostavan plan“ s Bilom Pekstonom, Bilijem Bobom Torntonom i Bridžet Fonda, kao i film „Za ljubav igre“ s Kevinom Kostnerom i Keli Preston.
Poznat po svom imaginativnom stilu, bogatim likovima i otkačenom humoru, Rejmi je napisao i režirao kultni film „The Evil Dead“, za kojim je usledio jednako impresivan nastavak. Potom je dokazao svoje umeće u žanru fantastičnog trilera – napisao je i režirao film „Čovek tame“ s Lijamom Nisonom i Franses Mekdormand, a za njim je usledio film „Armija mraka“ s Brusom Kembelom. Režirao je i vestern „Brzi i mrtvi“, u kojem su glumili Leonardo di Kaprio, Šeron Stoun, Rasel Krou i Džin Hekmen.
O GLUMCIMA
Tobi Megvajer (Piter Parker/Spajdermen)
Vraća se ovom serijalu zajedno s Kirsten Danst, Džejmsom Frankom i rediteljem Semom Rejmijem. Postigavši kako komercijalni uspeh, tako i uspeh kod kritike, Megvajer je nedavno glumio uz Džordža Klunija i Kejt Blanšet u filmu Stivena Soderberga „Dobri Nemac“. Pored toga, nedavno je bio vrlo zapažen i u filmu Garija Rosa „Seabiscuit“.
Glumeći od detinjstva, pojavio se u brojnim filmskim i televizijskim projektima, među kojima su „Dečakov život“ uz Roberta de Nira i Leonarda di Kaprija i „Ledena oluja“ u režiji Anga Lija. Ovaj drugi film skrenuo je pažnju kritike i publike na mladog glumca. Drugi naslovi u njegovoj filmografiji su: „Hari van sebe“ Vudija Alena, „Paranoja u Las Vegasu“, „Pleazentvil“ u režiji Garija Rosa, drama „Život nema pravila“ Lasea Halstrema, „U sedlu s đavolom“ Anga Lija, „Čudesni momci“ Kertisa Hansona i drugi.
Kirsten Danst (Meri Džejn Votson)
Nedavno je glumila u filmu Sofije Kopole „Marija Antoaneta“ uz Džejsona Švarcmana i u filmu Kamerona Kroua „Elizabettaun“ uz Orlanda Bluma. Pre toga pojavila se uz Pola Betanija u „Vimbldonu“, kao i u prva dva filma u serijalu o Spajdermenu.
Danstova je glumila i u sledećim filmovima: nadrealnoj komediji „Večni sjaj besprekornog uma“, po scenariju Čarlija Kaufmana, u režiji Mišela Gondrija i uz Džima Kerija, Kejt Vinslet i Marka Rufala, „Osmeh Mona Lize“ uz Džuliju Roberts, Džuliju Stajls i Megi Gilenhal, „Male žene“, uz Suzan Sarandon i Vinonu Rajder, „Džumandži“ s Robinom Vilijamsom, „Ratom protiv istine“, u režiji Barija Levinsona, a uz Dastina Hofmana i Roberta de Nira, „Intervju sa vampirom“, u režiji Nila Džordana, pored Toma Kruza i Breda Pita, „Mali vojnici“ uz preminulog Fila Hartmana i drugim.
Karijeru je počela sa tri godine, snimajući televizijske reklame. Sa preko 50 snimljenih reklama, prešla je na veliki ekran 1989, u filmu Vudija Alena „Njujorške priče“.
Džejms Franko (Hari Ozborn)
Pošto je glumio Harija Ozborna u prva dva filma, vraća se toj ulozi u filmu „Spajdermen 3“. Njegova transformacija u ulozi Džejmsa Dina u biografskom filmu stanice TNT donela mu je odlične kritike. Za tu ulogu osvojio je Zlatni globus i bio nominovan za Emi i nagradu Udruženja filmskih glumaca. Nedavno je glumio u filmu Karen Monkrif „Mrtva devojka“, a pojavio se i u filmovima „Američki zločin“, „In the Valley of Elah“ Pola Hegisa i „Camille“. Drugi njegovi filmovi su: „Flyboys“, „Anapolis“, „Tristan i Izolda“, „Grad na obali mora“, „The Great Raid“, „The Company“, „Sonny“, „Deuces Wild“.
Tomas Hejden Čerč (Flint Marko/Sendmen)
Dobio je nominaciju za Oskara za ulogu Džeka u filmu „Stranputice“ Aleksandera Pejna. Film mu je doneo i brojne nagrade na festivalima 2004. i 2005. godine. Debitovao je 1993. u filmu „Tumbston“ u režiji Džordža Kosmatosa. Drugi njegovi filmovi su: „Đorđe iz džungle“, „Šarlotina mreža“, „Free Money“, „Over the Hedge“ i drugi. Bio je koscenarista i reditelj filma „Rolling Kansas“, koji je premijerno prikazan na Sandens filmskom festivalu 2003.
Tofer Grejs (Edi Brok/Venom)
Bio je redovna pojava na malim ekranima u hit seriji „Vesele sedamdesete“, a prilično lako je prešao na veliki ekran. Izuzetno zapažene bile su njegove uloge u filmovima „U dobrom društvu“ i „P.S.“ iz 2004. Njegov veliki proboj došao je s debitantskom ulogom u filmu Stivena Soderberga „Putevi droge“, za kojim je usledila manja uloga u Soderbergovim filmovima „Igraj svoju igru“ i „Ponovo u igri“. Drugi njegovi filmovi su romantična komedija „Osvojite sastanak sa Tadom Hamiltonom“ s Kejt Bozvort i film Majka Njuela „Osmeh Mona Lize“ uz Džuliju Roberts i Kirsten Danst.
S glumom je počeo još u srednjoj školi, na pozorišnoj sceni. Po završetku škole, preselio se u Los Anđeles i ubrzo dobio ulogu Erika Formana u seriji „Vesele sedamdesete“.
Brajs Dalas Hauard (Gven Stejsi)
Nedavno je glumila u filmu M. Najt Šajamalana „Gospa iz vode“ uz Pola Đamatija i u adaptaciji Šekspirovog klasika „Kako vam drago“ u režiji Keneta Brane. Pre toga pojavila se uz Vilema Dafoa i Denija Glovera u filmu „Manderlej“ Larsa fon Trira. Debitovala je u Šajamalanovom filmu „Zabit“ uz Edrijena Brodija, Hoakina Feniksa i Sigorni Viver.
Oficijelni sajt:
Spajdermen 3 (2007)
Premijera: 2. maj 2007. godine u Centru „Sava“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.