Spasavanje g. Benksa

Žanr: biografski, drama, komedija
Trajanje: 125 min.
Premisa: Kraj njene knjige početak je njihove priče!

Glavne uloge: Ema Tompson (Emma Thompson), Tom Henks (Tom Hanks), Eni Rouz Bakli (Annie Rose Buckley), Kolin Farel (Colin Farrell), Pol Đamati (Paul Giamatti), Džejson Švarcman (Jason Shwartzman), Bredli Vitford (Bradley Whitford)
Scenario: Keli Marsel (Kelly Marcel), Sju Smit (Sue Smith)
Režija: Džon Li Henkok (John Lee Hancock)

SINOPSIS
Kad su Volta Diznija ćerke preklinjale da snimi film po njihovoj omiljenoj knjizi – "Meri Popins" književnice P. L. Travers, on im je obećao da će to učiniti – ali nije mogao ni da pretpostavi da će mu trebati 20 godina da ispuni obećanje. U svom poduhvatu da dobije prava, Dizni se suprotstavlja mrzovoljnoj, beskompromisnoj književnici koja nema nikakvu nameru da se odvoji od svoje voljene, magične dadilje i da dozvoli da je holivudska mašinerija oblikuje po svojoj volji. Međutim, kad knjizi opadne prodaja i novac prestane da pristiže, Traversova će nevoljno pristati da ode u Los Anđeles kako bi saslušala Diznijeve planove za adaptaciju.
Za te dve kratke nedelje 1961. godine Volt Dizni će pokušati sve. Naoružan maštovitim vizuelnim konceptom i veselim pesmama talentovane braće Šerman, on će predstaviti sav svoj arsenal P. L. Travers, ali mrzovoljna autorka ostaće ravnodušna. Bespomoćno će gledati kako Traversova postaje sve odlučnija u svojoj odluci da ne preda prava.
Tek kad bude zašla u sopstveno detinjstvo, Dizni će otkriti istinu o duhovima koji je opsedaju i zajedno će osloboditi Meri Popins kako bi na kraju snimili jedan od najdirljivijih filmova u istoriji kinematografije.
O FILMU
Dvostruka dobitnica Oskara Ema Tompson i njen kolega, takođe dvostruki oskarovac, Tom Henks, glume glavne uloge u Diznijevom filmu "Spasavanje g. Benksa", inspirisanom neverovatnom, neispričanom pričom o tome kako je Diznijev klasik "Meri Popins" dospeo na veliko platno.
Iako je lik Meri Popins stvorila mašta australijske autorke P. L. Travers, seme ideje za "Spasavanje g. Benksa" posejao je jedan drugi Australijanac, reditelj po imenu Ijan Koli, koji je 2002. godine snimio televizijski dokumentarac "Senka Meri Popins". Bio je to portret života autorke P. L. Travers, koja je rođena kao Helen Lindon Golf 1899. u Meriborou u Australiji. Kad se preselila u London dvadesetih godina 20. veka, počela je da piše pod pseudonimom P. L. Travers, što su inicijali njenog pravog imena i očevo prezime; tako je sakrila svoj pol, što je bilo uobičajeno za to vreme.
"Dokumentarac govori o njoj kao devojčici i odrasloj ženi", kaže Koli. "Kad je napustila Australiju, potpuno se transformisala i zaboravila je sve povezano s Australijom. Preselila se u London i postala veća Engleskinja od Engleza. Na snimku se čuje da je imala izražen britanski naglasak. Promenila se iz korena. Meni je to bila fascinantna priča koja govori o potpunoj transformaciji."
"Ova priča govori mnogo o tome kroz šta je sve prošla autorka u svom životu, što je dovelo do rađanja lika Meri Popins", kaže glumac Kolin Farel, koji igra njenog problematičnog oca. "Tragedije koje su je zadesile u ranoj mladosti i emotivni bol i traume kroz koje je prošla ogledaju se u njenom radu. Ova priča će prikazati lik P. L. Travers kao devojčicu u ruralnoj Australiji 1906. Neverovatna je Kelina sposobnost da jasno ispriča oba aspekta života P. L. Travers – flešbekove i savremenu priču iz 1961. Kao i njen scenario, koji postiže nivo emotivnosti koji nije snishodljiv već potpuno zadivljujući."
"Kad sam pročitao scenario i razmišljao o tome da želim da snimim film, znao sam da ne želim da napravim običnu priču iz Los Anđelesa 1961. sa flešbekovima na njeno odrastanje u Australiji", kaže reditelj filma. "Hteo sam da ove dve priče napravim kao niz DNK iste vrste. Je li ovo priča iz 1961. s retrospekcijama? Ili je ovo priča iz 1906. sa pogledom u budućnost? Koliko je pouzdano njeno sećanje na ove događaje iz prošlosti? Kako priča iz 1906. informiše o poreklu Meri Popins i dve nedelje u Holivudu 1961. u toku kojih sukobljava mišljenje s Voltom Diznijem?"
"Dizni veći deo filma pokušava da sazna koji su to problemi P. L. Travers pored toga što ne voli animaciju", nastavlja Henkok o priči i odnosu glavnih likova. "Pokušava da otkrije odakle potiče i zašto toliko otežava pregovore. A kad to shvati, pokušaće da je osvoji i da je izmanipuliše da uradi ono što on želi, ali u tome ne uspeva. Na kraju će kapitulirati, što mu je potpuno nesvojstveno i zbog čega nije zadovoljan. Ali tad će shvatiti da je sve vreme pričao s pogrešnom osobom. On mora da sazna nešto više o njoj, o tome ko je ona i kakav je bio njen odnos s ocem, i to će postati ključ svega. Shvata da imaju pomalo sličan odnos s ocem. Mora da je ubedi da je poenta pripovedača u tome da nešto tužno i tragično pretvore u poruku koja će dugo živeti i koja će ih spasti od mračne prošlosti. I to je ono što im je zajedničko."
"P. L. Travers je opterećena svojom prošlošću u našem filmu i od nje ne može da pobegne", kaže glumac Tom Henks, koji igra dobro poznati lik Volta Diznija. "Postoji aspekt bola i krivice koji oseća kad se priseti gubitka bitnog čoveka u njenom životu, svog oca. Kad joj Dizni ispriča kako se on izborio s bolom zbog gubitka oca, ona će konačno sve shvatiti. Volt Dizni je potpuno drugačiji od nje, sa svojim novcem, Diznilendom i razigranim pingvinima, i mislim da je zbog toga ona pomislila da nemaju ništa zajedničko i da zato njihova saradnja neće uspeti", nastavlja Henks. "Ali onda će shvatiti da je njegov razlog snimanja filmova isti kao i njen za pisanje knjiga. Tad se miri s realnošću i prestaje da drži stvari pod kontrolom. Mislim da ovaj film pokušava da predstavi kako poslovi kojima se bavimo rešavaju i leče ožiljke prošlosti, tj. kako ih pretvaraju u nešto što nije teret."
"Mislim da je P. L. Travers osetila da Dizni pretvara njenu verziju u nešto nepošteno jer je poricao njenu mračnu stranu", dodaje Ema Tomson, koja igra ovu neprijatnu autorku. "Dizni, koji je i sam doživeo teške trenutke, želeo je da stvori svet za decu koji neće biti mračan. Romani imaju specifičnu atmosferu i razlikuju se od filma, koji poseduje tipičnu, laganu i veselu životnu radost koja je specifična za Diznija i braću Šerman."
"Ovaj film je veoma iskren, priča sve onako kako je bilo", kaže kompozitor Šerman. "Niko živ ne zna ovu priču. Uvek smo pričali da je bila teška, ali ovo je prvi put da se to javno spominje. Dizni je okupio dva kompozitora i scenaristu da osmisle film koji će se dopasti celom svetu. On je znao šta poseduje, ali nije mogao da ubedi gđu Travers u to – i to je prava priča." Tom Henks nas podseća: "’Spasavanje g. Benksa’ govori o stvaranju ‘Meri Popins’, ne o snimanju filma. Radi se o prenošenju Meri Popins iz knjige na veliko platno. Govori o kreativnom procesu, o tome kako je Traversin lik prvo nastao na papiru, pre nego što je postao poznati film. O tajnama iza ovog filma koji svi vole."
Oficijelni sajt

Premijera: 16. januar 2014. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.