U trendu

Spid rejser

Žanr: akcija
Trajanje: 135 min.
Premisa: Vozi!

Glavne uloge:

Emil Hirš (Emile Hirsch), Kristina Riči (Christina Ricci), Džon Gudman (John Goodman), Suzan Sarandon (Susan Sarandon), Metju Foks (Matthew Fox), Hirojuki Sanada (Hiroyuki Sanada)

Scenario:Endi Vačovski (Andy Wachowski), Lari Vačovski (Larry Wachowski)
Režija:Endi Vačovski (Andy Wachowski), Lari Vačovski (Larry Wachowski)

SINOPSIS
Jureći duž staze, zavijajući na krivinama, nadmašujući brojnu konkurenciju, Spid rejser (Emil Hirš) je prirodni talenat za volanom. Rođen za vožnju, Spid je agresivan, ima instinkt i, iznad svega, neustrašiv je. Njegova jedina konkurencija je sećanje na brata koji mu je bio idol — legendarnog Reksa rejsera, čija je smrt u trci ostavila zaveštanje koje Spid teži da ispuni. Kada Spid odbije unosnu i primamljivu ponudu kompanije "Rojalton industriz", on ne samo da razbesni njenog manijakalnog vlasnika (Rodžer Alam) već i razotkriva strašnu tajnu – neke od najvećih trka namešta šačica okrutnih moćnika koji manipulišu vrhunskim vozačima da bi povećali profit.
Uz podršku porodice i svoje odane devojke Triksi (Kristina Riči), Spid se udružuje s nekadašnjim rivalom, misterioznim Rejserom iks (Metju Foks), da bi pobedio u trci koja je njegovom bratu odnela život – izuzetno opasnom kros-kantri reliju poznatom pod nazivom Iskušenje.
O FILMU
Tvorci "Matriks" trilogije, scenaristi, reditelji i producenti Lari i Endi Vačovski, redefinisali su žanr akcionog filma svojim jedinstvenim načinom snimanja, koji kombinuje višeslojno pripovedanje s vrhunskim vizuelnim efektima. Ekranizacija klasične crtane serije "Spid rejser" bila je prilika za njih dvojicu da daju novo viđenje jednog klasika i da istovremeno dopru do šire porodične publike.
"Oni su kreirali vizuelni stil filma ‘Matriks’ koji je menjao vaše shvatanje mogućeg. Videli ste stvari koje niste ni mogli da zamislite u filmu", kaže producent Džoel Silver. "A sa Spid rejserom hteli su da ponovo izmene način na koji gledate filmove. Imali su nov koncept priče s automobilima koji lete po najspektakularnijim i najneverovatnijim trkalištima – fantastične akcione sekvence kakve još niste videli. To je novi pristup, koji kombinuje kompjuterski generisane slike s glumcima. Oni vole da pomeraju granice."
U stvaranju trkačke akcije braća Vačovski posegla su za svojom najbujnijom maštom kako bi osmislili stil auto-trka kakav nikada nije viđen. Trkački automobili u "Spid rejseru" su savršena kombinacija forme i funkcionalnosti, sposobni da izvedu akrobacije koje prkose gravitaciji na neverovatnim stazama pri brzini od preko 400 milja na sat. Svaki automobil je luđi od prethodnog i dizajniran tako da odgovara ličnosti svog vozača. Živopisni svet "Spid rejsera" je svet u kome koegzistiraju mnoga doba i stilovi, i svi se ukrštaju u dominantnom sportu auto-trka. "U estetici ovog filma može se videti prošlost, sadašnjost i budućnost", kaže Silver. "Društvo je ludo za automobilima, a Lari i Endi su smislili dizajn automobila kakav nikada niste videli. Viđali smo fensi konceptualne automobile u časopisima i na filmu, ali ovaj film to podiže na sasvim nov nivo. Ovi automobili mogu da urade bilo šta, što čini ove trke uzbudljivijim od svega drugog što ste ikada videli."
"Originalna serija bila je prvi susret braće Vačovski s japanskom animacijom", otkriva Silver. "Lari i Endi su bili fascinirani pričom, akcijom i jedinstvenim vizuelnim stilom serije, jer je sve to bilo znatno drugačije od drugih crtaća tog vremena. Postali su veliki ljubitelji ‘Spid rejsera’ i čitave japanske škole animacije." Zapravo, obožavaoci "Spid rejsera" potiču iz više generacija i kultura. Originalna crtana serija nastala je na osnovu japanske manga strip serije, koju je kreirao Tatsuo Jošida. Godine 1967. strip je evoluirao u japansku televizijsku seriju pod nazivom "Mach Go Go Go", a šest meseci kasnije usledila je američka adaptacija, sinhronizovana na engleski – "Spid rejser".
Preko 40 godina i nekoliko televizijskih inkarnacija kasnije, priča o Spid rejseru i njegovim avanturama u automobilu pod nazivom Maks 5 prilagođena je za veliki ekran od strane braće Vačovski, uz korišćenje ne samo spektakularnih vizuelnih efekata i akcije već i najsavremenijih fotografskih tehnika i vrhunske kompjuterske grafike. Kada je glavna glumačka postava filma stigla u Babelsberg studio u Berlinu, braća Vačovski su pružila glumcima prvi uvid u svet u koji ulaze. Emil Hirš, koji tumači naslovnu ulogu, kaže: "Bilo je neverovatno videti koliki je deo posla bio odrađen pre nego što smo uopšte i počeli sa snimanjem. Nisam imao osećaj da radim nešto iz domena naučne fantastike, kao kod ‘Matriksa’, više je to bila čarolija. Više je bilo o svetlosti nego o tami."
Ljubitelji originalnog serijala možda se sećaju Spidovih dugogodišnjih protivnika – Snejka Oilera, Krančera Bloka i Sivog Duha. Braća Vačovski uvela su i nove rivale. Iako proces sastavljanja internacionalne glumačke ekipe filma "Spid rejser" nije bio nimalo lak posao, producent Grant Hil kaže: "Mislim da su Lari i Endi obavili sjajan posao."
O REŽISERU
Braća Vačovski (scenaristi, reditelji i producenti)
Rođeni su i odrasli u Čikagu. Zajedno rade već preko 30 godina. Pre "Spid rejsera" napisali su i producirali film "V kao Vendeta", koji je režirao Džejms Mektig, dok su glavne uloge tumačili Natali Portman i Hjugo Viving. Braća Vačovski su napisali scenario, režirali i producirali trilogiju "Matriks" s Kijanuom Rivsom i Lorensom Fišbernom u glavnim ulogama. Godine 1996. napisali su i režirali svoj prvi dugometražni film – "Skok", triler s Džinom Geršon, Dženifer Tili i Džoom Pantolijanom.
O GLUMCIMA
Emil Hirš (Spid rejser)
Nedavno se pojavio u drami Šona Pena "Into the Wild". Pre toga glumio je u istinitoj kriminalističkoj drami Nika Kasavetisa "Alpha Dog". Drugi Hiršovi filmovi su "Zamišljeni heroji", "Devojka iz komšiluka", "Lords of Dogtown", "The Mudge Boy", "The Emperor’s Club", "The Dangerous Lives of Altar Boys".
Kristina Riči (Triksi)
Mogli smo je videti u filmu "Jecaj crne zmije" Krega Bruera i u filmu "Monstrum", a bila je i nominovana za nagradu Emi za gostovanje u hit televizijskoj seriji "Uvod u anatomiju".
Oficijelni sajt

Premijera: 13. maj 2008. godine, Dom sindikata u 20 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.