U trendu

Šrek Treći

Žanr: animirani, komedija, porodični, fantazija
Trajanje: 100 min.
Premisa: Čekanju je kralj!

Glavne uloge:

Majk Majers (Mike Myers), Kameron Dijaz (Cameron Diaz), Edi Marfi (Eddie Murphy), Antonio Banderas (Antonio Banderas), Džuli Endruz (Julie Andrews), Džon Kliz (John Cleese), Rupert Everet (Rupert Everett), Džastin Timberlejk (Justin Timberlake), Erik Ajdl (Eric Idle), Lari King (Larry King), Ijan Mekšejn (Ian McShane)

Scenario: Endru Adamson (Andrew Adamson), Hauard Guld (Howard Gould)
Režija: Kris Miler (Chris Miller), Raman Hui (Raman Hui), Džefri Prajs (Jeffrey Price), Piter Siman (Peter S. Seaman)

SINOPSIS
Kada se oženio princezom Fionom, Šreku nije bilo u planu da on i supruga postanu kralj i kraljica Daleke zemlje. Nakon što se njegov zet Tim Harold razboleo, Šrek mora da pronađe odgovarajućeg naslednika ili će biti primoran da se u ime trona odrekne svoje voljene močvare. Regrutujući Magarence i Mačka u čizmama za novi plan, on odlučuje da kao pravednog i najispravnijeg naslednika krune dovede Fioninog nestašnog rođaka Artija. U Dalekoj zemlji, princ od Šarma, zajedno sa svojom grupom zlikovaca iz različitih bajki, pravi najezdu kako bi postao naslednik, ali čeka ih iznenađenje, jer su Fiona i njena mama, kraljica Lilijan, pozvale svoje drugarice heroine bajki kako bi odbranile svoje „i živeli su srećno do kraja života“. I dok Šrek, Magarence i Mačak u čizmama rade na Artiju i uče ga za „kraljevanje“, Fiona i njena grupa princeza moraju da zaustave princa od Šarma kako bi osigurale to da kraljevstvom zavlada pravi.
O FILMU
Nije svako stvoren da bude kralj – naročito ako je to sasvim običan bauk koji smrdi kao žabokrečina u močvari. Kada se Šrek oženio Fionom, poslednje što je želeo je da vlada Dalekim kraljevstvom, ali pošto njegov tast, kralj Harold, iznenada odapne, Šrek vrlo brzo postaje podoban za krunu. Ako ovaj nevoljni naslednik ne nađe prikladnu zamenu, biće kraljevski zeznut do kraja života.
I kao da Šrek nema već dovoljno briga, princeza Fiona ima još jedno malo iznenađenje za njega. Bežeći od obaveza da upravlja kraljevstvom i od skorog očinstva, Šrek polazi na put da pronađe jedinog preostalog mogućeg prestolonaslednika – Fioninog davno izgubljenog rođaka Artija, srednjovekovnog srednjoškolca otpadnika. Dok je bauk na putu, njegov stari neprijatelj Lepi princ promalja svoju lepu glavicu i vraća se u Daleko kraljevstvo s osvetom u svojoj plitkoj pameti. Čak i uz Magare i Mačka u čizmama pored sebe, i uz Fioninu veliku pomoć, Šrek i Arti će morati mnogo da se pomuče da bi spasli stvar i doživeli svoje srećne dane.
Film je režirao Kris Miler, a junacima su glasove pozajmili Majk Majers (Šrek), Edi Marfi (Magare) Kameron Dijaz (Fiona), Antonio Banderas (Mačak u čizmama), Rupert Everet (princ od Šarma), Džastin Timberlejk (Arti), Džuli Endruz (kraljica Lilijan), Džon Kliz (kralj Harold), Erik Ajdl (Merlin), Čeri Oteri (Uspavana lepotica), Ejmi Poiler (Snežana), Maja Rudolf (Zlatokosa), Ejmi Sedaris (Pepeljuga), Džon Krasinski (Lanselot) i Ijan Mekšejn (kapetak Kuk). Priču je napisao Endru Adamson.
ŠREKOV RAZVOJ
U početku je to bila kratka priča za decu Vilijema Stiga, a sada je prerasla u jednu od najuspešnijih i najvoljenijih franšiza u istoriji zabave. S neverovatnim napretkom tehnologije, izgled i atmosfera u filmovima o Šreku dramatično su se izmenili u toku godina. Sam Šrek je stekao neke nove prijatelje, ima neke nove obaveze i odgovornosti, a na život gleda na drugačiji način. Da, naš junak je prešao dug put od samačkog života u močvari. Tvorci filma na to gledaju kao da nikad nisu morali da vode Šreka bilo kud, on je sam birao svoj put – išao je putem koji svako može da prati. „Priča u filmu ‘Šrek Treći’ je prirodan razvoj u životu i odrastanju ovog momka“, objašnjava Aron Vorner, producent.
„Šrek“ je u celom svetu stekao mnogo poklonika među kritičarima i publikom, i zaradio zadivljujućih 1,4 milijarde dolara. Prodato je više od 90 miliona DVD-a. Originalni „Šrek“ je zaista video svoje srećne dane – 479 miliona dolara od bioskopskog prikazivanja, a prodato je i više od 50 miliona DVD-a. Ovaj uspeh krunisan je i prvim Oskarom za animirani film, kog je „Šrek“ dobio 2002. godine.
„Šrek 2“ je ušao u bioskope 19. maja 2004. godine, bilo je to najveće petodnevno otvaranje svih vremena. Čarobni megahit došao je na treće mesto po zaradi svih vremena – 920 miliona dolara, a DVD je prodat u preko 40 miliona primeraka.
O LIKOVIMA
Jedna od najvećih vrednosti filmova o Šreku jesu jedinstveni likovi. Tvorci filmova bili su posebno uzbuđeni zbog svojih novih alatki, jer je to značilo da mogu da dočaraju emocije i dubinu likova mnogo bolje nego ranije. „Kada smo počeli rad na trećem delu, mnogo smo razmišljali šta da radimo s onim što smo nazivali nasleđe likova. Šrek, Fiona, Magare i Zmaj stari su osam godina. Prema njima ne možemo da se ophodimo kao prema potpuno novim likovima zato što je tehnologija u međuvremenu jako napredovala. Sada možemo mnogo više. Više kontrolišemo lice, imamo veću rezoluciju; možemo da dodamo mnogo detalja koje prvobitni likovi nisu imali. Pošto smatramo da ti likovi zaslužuju samo najbolje, odlučili smo da sve uradimo iznova.“
„Naši likovi su veoma životni“, kaže Tom Čeng, vodeći animator likova. „Dodali smo puno detalja koji su zaista zadivljujući. Na primer, kada Šrek pravi grimasu, možete da vidite bore na njegovom nosu. U prva dva filma to nismo mogli da radimo. Od velike je pomoći kad možemo da ubacimo dašak realnosti u likove.“
Oficijelni sajt
Shrek the Third (2007)
Premijera: 2. jun 2007. godine u Centru „Sava“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.