U trendu

Štrumpfovi 2 (3D)

Žanr: animirani, komedija, porodični, sinhronizovan, 3D
Trajanje: 105 min.
Premisa: Spremi se da budeš kvaran!

Glavne uloge u sinhronizaciji:Dragan Vujić Vujke, Slobodan – Boda Ninković, Mina Lazarević, Svetlana – Seka Aleksić, Jadranka Bugarski, Nebojša Milovanović
Glavne uloge:Henk Azarija (Hank Azaria), Nil Patrik Haris (Neil Patrick Harris), Džejma Mejs (Jayma Mays), Brendan Glison (Brendan Gleeson)
Scenario:Dž. Dejvid Stem (J. David Stem), Dejvid N. Vajs (David N. Weiss), Džej Šerik (Jay Scherick), Dejvid Ron (David Ronn), Kari Kirkpatrik (Karey Kirkpatrick)
Režija sinhronizacije:Dragan Vujić Vujke
Režija:Radža Gosnel (Raja Gosnell)

SINOPSIS
Zli čarobnjak Gargamel stvara nekoliko kopija Štrumpfova i naziva ih Kvarnići. On se nada da će mu oni pomoći u njegovim smicalicama. Međutim, kad otkrije da mu samo oni pravi mogu dati ono što želi i da samo Štrumpfetina tajna čarolija može pretvoriti Kvarniće u Štrumpfove, Gargamel kidnapuje Štrumpfetu i odvodi je u Pariz, gde ga milioni obožavalaca dočekuju kao najvećeg čarobnjaka. Nema mesta koje Gargamel neće istražiti u svom pohodu. Sve zavisi od Velikog Štrumpfa, Trape i ostatka ekipe, kada se vrate u naš svet i kada se ponovo udruže s ljudskim prijateljima Patrikom i Grejs. Da li će Štrumpfeta, koja se uvek osećala drugačijom od ostatka plave ekipe, naći novu vezu sa Kvarnićima, ili će je Štrumpfovi ubediti da je njena ljubav vezana za istinsko plavo?
O FILMU
Planetarno popularni plavi likovi, poznatiji kao Štrumpfovi, potvrdili su da pedeset godina postojanja u svim medijima nije slučajnost. Belgijski umetnik Pejo stvorio je ove strip junake 1958. godine, a sudeći po broju pisama koje su fanovi ovih junaka slali i tražili još priča, Štrumpfovi su odmah postali omiljeni.
Producent Džordan Kerner, koji je i u prošlom delu bio deo filmske ekipe, navodi: "Bilo da je reč o Brazilu, Kini, Rusiji, ili Parizu i Belgiji, svi vole Štrumpfove. Ovaj film napravljen je tako da može da se prevode na svim geografskim područjima, jer Štrumpfovi prevazilaze kulturne razlike". On smatra i da su oni likovi koji žive u nama još iz detinjstva. "Oni su u srcima mnogih generacija koje su ih gledale ili čitale stripove." Danas se predstavljaju nekim novim generacijama, kroz najnoviju 3D tehnologiju. Nakon boravka Štrumpfova u Njujorku, autori su želeli da priča dobije svoj nastavak.
"Za mene kao reditelja najinteresantnije je bilo da oživim ovu veliku avanturu u evropskoj metropoli kao što je Pariz", rekao je reditelj Radža Gosnel. "Dobili smo priliku da snimamo na mestima gde, koliko ja znam, niko nije snimao. Bili smo na bini Pariske opere, snimali smo u crkvi Notr Dam, i šta još može da poželi jedan reditelj?" U štrumpfovskom selu živi preko sto Štrumpfova. Jedini ženski lik je Štrumpfeta i ona se u ovom filmu, iako je okružena svojom braćom, oseća usamljenom, pogotovo u trenucima kada se seti svog porekla, jer je poznato da je nju stvorio Gargamel. Ali zahvaljujući Velikom Štrumpfu i njegovom moćnom napitku, Štrumpfeta je pretvorena u jednu od njih i postala je omiljeni član među plavim bićima. Iako je to bilo davno, ona je još uvek nesigurna.
"Stalno se pita kome pripada i ko je ona u stvari", kaže Keti Peri, koja pozajmljuje glas Štrumpfeti. "Ona je kao neka tinejdžerka. Nije sigurna da li je zaista Štrumpf. Nju je napravio Gargamel, i to zlobnu, ali to što je u njoj postojalo nestalo je odavno. Međutim, nije stvar u tome odakle dolaziš i ko te je stvorio, nego šta si izabrao da budeš i gde želiš da ideš u svom životu." Ova pitanja dolaze u prvi plan kada Gargamel napravi kopiju Štrumpfova, Veksi i Hakusa. Naziva ih Kvarnićima. Kao i Štrumpfetu, i njih je napravio od komada gline. On se nada da mu oni mogu pomoći oko formule koja bi uništila njegove najveće neprijatelje. Njemu je potrebna esencija koja pretvara njegove kreature u prave Štrumpfove i cilj mu je da im oduzme njihovo najveće oružje, a to je njihova moć. Upravo mu ona onemogućava da postane najmoćniji i jedini čarobnjak.
Gargamel kidnapuje Štumpfetu i pokušava da od nje sazna formulu koja će mu ostvariti sve njegove zamisli. Dovodi je u Pariz i čini sve da iskoristi njenu neodlučnost kako bi saznao formulu Velikog Štrumpfa. "Bilo je zanimljivo vratiti se u taj lik. Nekoliko dana sam se pripremala za ovu repriznu ulogu, jer ipak to nije moj pravi glas, već mešavina svih tonova", rekla je Keti Peri. Ona kaže da je bilo zabavno raditi s Kristinom Riči, koja pozajmljuje glas Veksi, novom ženskom liku: "Smešno je bilo znati da ona igra moju zlu sestru. Divim joj se i kao osobi i kao glumici. Snimila je nekoliko neverovatnih filmova", rekla je Perijeva. "Kristina Riči unosi sarkazam u svoj lik, a Veksi je pametna i vragolasta. Ima svoj stav, ali i želju da učini sve za Gargamela", kaže reditelj Gosnel.
Štrumpfovi si poluanimirani film i u njihovoj realizaciji učestvuju i pravi glumci. Tri godine je prošlo kako Patrik (Nil Patrik Haris) i Grejs (Džejma Mejs) nisu videli svoje plave drugare. Ali kada Gargamel kidnapuje Štrumpfetu, Patrik zajedno sa svojom porodicom odlučuje da krene u avanturu njenog spasavanja, u koju ga vode Veliki Štrumpf, Licko, Mrgud i Trapa. "Uživao sam dok smo radili prvi deo Štrumpfova i baš sam srećan kako se završilo. U ovom filmu sam porodičan tip. Mislim da je to dobro, jer je ta uloga primerena za uzrast kome je film namenjen. Divno je bilo biti deo ove ekipe", rekao je glumac Nil Patrik Haris. I sam Patrik (Nil Patrik Haris) ima nerazjašnjen odnos sa svojim ocem, što je priča donekle paralelna sa Štrumpfetinom.
"Priča vodi pravo u njenu prošlost i vidimo kako je ona nastala. Ona se pita ko je njena prava porodica, kome treba da veruje i odakle je", objašnjava Haris. "I Patrika je otac napustio kada je bio mali, a mušku figuru u njegovom životu igrao je očuh Viktor, s kojim Patrik nije mogao da uspostavi najbolju komunikaciju", rekao je glumac o svom liku. Samo snimanje donelo je i mnogo smeha, jer je pored zamišljenih likova pravljenje filma uključivalo i rad sa životinjama. U jednom trenutku Gargamel pretvara Patrikovog očuha u patku. "Koliko puta u životu imate priliku da igrate tako nešto?", pita se glumac Brendan Glison, koji tumači lik Viktora. "Kažem vam, nikada, tako da nisam mogao da odbijem ulogu divlje patke."
Reditelj Radža Gosnel na kraju dodaje: "Volim da radim ove filmove, jer ima toliko zanimljivih segmenata. Snimati u praznom prostoru i zamišljati da su tu Štrumpfovi koji trče ka drugim Štrumpfovima je neprocenjivo. Morate da im se približite, a oni nisu tu, morate da odreagujete na Štrumpfove koji nisu tu." Reditelj kaže da su i ovom filmu pristupili isto: "Zamislili smo kako izgleda svet Štrumpfova i sve njihove akcije. Imali smo lutke koje oslikavaju njihove pokrete", rekao je Gosnel. Jedan od uslova za uspeh i ovog filma bilo je ponovno okupljanje iste filmske ekipe. Ne samo kada je reč o producentu Džordanu Kerneru i reditelju Radži Gosnelu nego i izvršnom producentu (Ezra Svrdlou), kostimografu (Rita Rajek), supervizoru za specijalne efekte (Ričard Huver) i drugima.
U originalnoj verziji filma, na engleskom jeziku, glavne uloge tumače i pozajmljuju glasove Nil Patrik Haris, Džejma Mejs, Sofija Vergara, Henk Azarija, Keti Peri, Džonatan Vinters. Keti Peri, poznata pevačica, pozajmila je svoj glas Štrumpfeti. Još u prvom filmu ulogu prihvatila je ulogu pre nego što je pročitala jednu rečenicu scenarija. "Proveravali su glasove naslepo, tako što su gledali prethodne intervjue i upoređivali glas s likom koji treba tumačiti. Moj glas im se svideo u samom startu i znali su da će uspeti", objašnjava Keti Peri.
Glumačka ekipa koja je u verziji sinhronizovanoj na srpski jezik davala glasove takođe je oduševljena radom na ovom projektu. U filmu Štrumpfovi 3D sačuvano je nasleđe Štrumpfova. Najvažnija stvar za autore bilo je to da Štrumpfovi ostanu Štrumpfovi. I u ovom filmu oni napuštaju svoje selo i odlaze na uzbudljivu destinaciju – Pariz. Svoje glasove dali su: Dragan Vujić Vujke (režija i Gargamel), Mina Lazarević (Štrumpfeta), Slobodan – Boda Ninković (Veliki Štrumpf), Nebojša Milovanović (Patrik), Milan Antonić (Kefalo), Milan Tubić (Licko), Jadranka Bugarski (Grejs), Marko Marković (Nebojša), Slobodan Stefanović (Trapa), Nikola Bulatović (Mrgud), Seka Aleksić (Veksi), Dejan Đurović (Štrumpf narator).
O LIKOVIMA
Veliki Štrumpf (Slobodan – Boda Ninković)
Najstariji, najmudriji Štrumpf koji o svemu i svima brine jeste Veliki Štrumpf. Ostali Štrumpfovi ga smatraju glavnim i uvek slušaju njegove savete. Veliki Štrumpf ima crvenu odeću koja ga razlikuje od drugih, kao i sedu bradu. Iako je najstariji, on je jedan od najenergičnijih Štrumpfova, koji mudrim savetima i čarobnim napitkom (koji samo on ume da napravi) spasava selo on zlog čarobnjaka Gargamela.
Štrumpfeta (Mina Lazarević)
Štrumpfeta je jedini ženski lik. Ona je simpatična i šarmantna, i iako su svi Štrumpfovi zaljubljeni u nju, svima je dobra drugarica. Ona je, kao tipična devojčica, svoju kućicu dekorisala u roze i stalno skakuće kroz selo pevušeći svoju svima dobro poznatu pesmicu. U stvari, Štrumpfetu je napravio Gargamel s idejom da je ubaci u štrumpfovsko selo kako bi zavadila Štrumpfove i njemu pomogla da ih se dočepa. Bila je zla i imala crnu kosu, ali pomoću čarobnog napitka Veliki Štrumpf je od nje načinio ono što Štrumpfeta zapravo jeste.
Štrumpf Kefalo (Milan Antonić)
Štrumpf Kefalo sebe smatra najpametnijim Štrumpfom u selu. Iako se ponaša kao da je posle Velikog Štrumpfa on glavni, to nije tačno. Od drugih se razlikuje po tome što nosi velike, debele naočare, jer je kratkovid. U originalnoj, belgijskoj verziji, on se i zove Štrumpf koji nosi naočare (Smurf with Glasses/ Lecturing Smurf). Kefalo je strastveni čitalac. Njegova kuća prepuna je knjiga. Najčešće su to knjige starih umotvorina, kao i "Kefalovih citata". Kefalo ima neopisivu želju da natera svoje drugove da čitaju te knjige, što mu ne polazi za rukom.
Štrumpf Trapa (Slobodan Stefanović)
Trapa je najnespretniji, ali veoma ljubazan Štrumpf. On uvek daje sve od sebe i sve radi iz najbolje namere, ali uvek sve pokvari, ili polomi. Čak mu je i odeća trapava, pa je to jedini Štrumpf kome kapa ne stoji dobro, već stalno pada i pokriva mu oči. Njegov najbolji drug u selu je Kefalo, a hobi mu je sakupljanje kamenčića.
Štrumpf Mrgud (Nikola Bulatović)
Glavna karakteristika Mrguda je ta što on uvek sve mrzi. Stalno negoduje, prekrštenih ruku, ali on nije bezobrazan, samo je osobenjak. Šta god da neko kaže ili predloži, Mrgud ima komentar kako to mrzi, ali uvek sve uradi zajedno sa ostalim stanovnicima sela. Njegovo srce je čisto i dobro, što on uvek pokušava da sakrije.
Štrumpf Licko (Milan Tubić)
Licko je najzgodniji Štrumpf u selu. I on će to prvi reći za sebe. On jeste zgodan i šarmantan, ali čak i u situacijama spasavanja svojih saplemenika možete ga videti samo ispred ogledala. Ipak, može nas iznenaditi svojom hrabrošću u trenucima kada to najmanje očekujemo.
Gargamel (Dragan Vujić Vujke)
Gargamel je zli čarobnjak, jedini negativni lik, koji živi nadomak čarobnog sela. Njegova životna preokupacija jeste da nađe štrumpfovsko selo i uhvati Štrumpfove kako bi ih iskoristio za pravljenje najčarobnijeg eliksira na svetu. On živi sam s mačkom Azraelom i na sve moguće načine pokušava da se domogne Štrumpfova.
Veksi (Seka Aleksić)
Veksi je novi ženski lik. Ona je sestra koju Štrumpfeta nikada nije imala. Međutim, za razliku od plavokose, ona nije dobra i fina. Ona je napravljena da bude zla. Nije lako imati Gargamela za svog oca.
Hakus
Hakus je sladak, simpatičan, hiperaktivan i otkačen. Lako potpada pod uticaj svoje sestre Veksi. On je nestašan više nego što treba, ali njegove namere nisu uvek kvarne i on se lako može dopasti publici zato što su njegove ludorije ipak simpatične.
Oficijelni sajt

Premijera: 28. jul 2013. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar