Sumrak saga: mlad mesec

Žanr: drama, fantazija, romansa
Trajanje: 130 min.
Premisa: Novo poglavlje počinje

Glavne uloge:Kristen Stjuart (Kristen Stewart), Robert Patinson (Robert Pattinson), Tejlor Lotner (Taylor Lautner), Dakota Fening (Dakota Fanning), Majkl Šin (Michael Sheen), Bili Berk (Billy Burke)

Scenario:Melisa Rozenberg (Melissa Rosenberg), Stefani Mejer (Stephenie Meyer) – roman
Režija:Kris Vajc (Chris Weitz)

SINOPSIS
U drugom delu sage "Sumrak: mlad mesec" nastavlja se priča o modernoj romansi između vampira i smrtnice: Bela Svon (Kristen Stjuart) je uništena iznenadnim odlaskom svoje ljubavi, vampira Edvarda Kulena (Robert Patinson). Ipak, počinje da se oseća bolje, jer sklapa prijateljstvo s neodoljivim Džejkobom Blekom (Tejlor Lotner). Iznenada će biti uvučena u svet vukodlaka, drevnih neprijatelja vampira, i odjednom će se njena lojalnost naći pred iskušenjem. Nastavak sage koja predstavlja adaptaciju romana Stefani Mejer – "Mlad mesec" donosi još strasti, akcije i napetosti, koje su "Sumrak" učinili globalnim kulturnim fenomenom.
O FILMU
U filmu "Mlad mesec", drugom poglavlju fenomenalno uspešnog serijala "Sumrak", po knjigama Stefani Mejer, romansa između smrtnika i vampira prelazi na viši nivo dok Bela Svon stavlja sudbinu na probu zarad svoje vampirske ljubavi, Edvarda Kulena. Dok zadire duboko u misterije sveta natprirodnog, čiji deo čezne da postane, ona otkriva nekoliko drevnih tajni koje je dovode u opasnost veću nego ikada pre toga.
Ubrzo posle Belinog 18. rođendana, Edvard odlučuje da je ostavi pokušavajući da je na taj način zaštiti. Dok slomljenog srca i otupljenih osećanja prolazi kroz poslednju školsku godinu, Bela otkriva da može da prizove Edvardov lik svaki put kada se nađe u opasnosti. Njena želja da bude s njim po svaku cenu dovodi do toga da ona počinje da se izlaže sve većim rizicima, uključujući i novo interesovanje za motociklističke trke i akrobacije. Uz pomoć Džejkoba Bleka, prijatelja iz detinjstva i pripadnika tajanstvenog plemena Kileuta, Bela kreće u nove avanture. Njeno hladno srce polako se otkravljuje zbog sve prisnijeg odnosa sa Džejkobom, koji ima sopstvenu natprirodnu tajnu.
Prvi film iz sage pojavio se novembra 2008. godine i postigao ogroman uspeh, što nije mala stvar za projekat koji su detaljno proučavali milioni obožavalaca romana koji su želeli da vide kako će biti prikazani njihovi junaci. Filmska adaptacija neočekivane romanse između osetljive srednjoškolke i preko 100 godina starog vampira utrla je put za naredni deo serijala – "Mlad mesec", koji odnos između Bele i Edvarda podiže na nov, uzbudljiviji i opasniji nivo, i otkriva konflikt koji će proganjati Belu u nastavku priče: drevni rivalitet prirodnih neprijatelja – vukodlaka plemena Kileuta i vampira, koji se odigrava između Belinog najboljeg prijatelja Džejkoba i njene ljubavi – Edvarda.
"Ulog je veći, kaže reditelj Kris Vajc. "Sada nije samo Bela u opasnosti već i Edvard. Iako govorimo o natprirodnom, iza svega toga film se bavi osnovnim ljudskim osećanjima – ljubavlju, čežnjom, potrebom, gubitkom, vezivanjem i prijateljstvom. U ovom filmu se razvija ljubavni trougao, što priču čini još privlačnijom. "Sumrak" je napravio internacionalne zvezde od svojih mladih vodećih glumaca – Kristen Stjuart, koja glumi Belu, nevinu smrtnicu u središtu priče, i Roberta Patinsona, koji glumi Edvarda, zavodljivog vampira. "Mlad mesec" postavlja između njih Tejlora Lotnera u ulozi nezaustavljive sile Džejkoba Bleka. Kristen Stjuart kaže: "Belin najveći košmar je da će je Edvard napustiti. I to se dešava. Svako ko je nekada ostavljen ili mu je bilo slomljeno srce zna da se tada sve dovodi u pitanje". Ipak, Bela nije dama u nevolji.
Ona je razvila dva jaka, ali drugačija odnosa s muškarcima u svom životu. "Edvard je nešto što joj je potrebno", kaže glumica. "Ali to ne znači da je on najbolja osoba za nju. Težak je, hladan, rezervisan. Džejkob je potpuna suprotnost. Zabavan je i topao i iz nje izvlači ono najbolje. U suštini, on je njen najbolji prijatelj, i kada biste mogli da se zabavljate s najboljim prijateljem, to bi bilo divno, ali niste uvek u njega i zaljubljeni".
"Sumrak je imao srećan kraj", kaže glumac Robert Patinson, koji svoj lik naziva nevoljnim vampirom. "Bela i Edvard su bili zajedno i porazili su svoje neprijatelje. U novom filmu, stvarnost stupa na scenu. Oni se suočavaju s razvojem svoje veze, kao i vrlo realnim pretnjama koje iz toga proizlaze. Kada Edvard ostavi Belu, on u suštini odnosi sa sobom i njen život, a sebe ubija time što je daleko od nje, jer su postali toliko zavisni jedno od drugoga. Pošto smo Kristen i ja već igrali ove uloge, imamo vrlo određenu ideju o tome kako mislimo da likovi treba da se razvijaju kroz serijal".
"Mlad mesec" nagoveštava uspon Džejkoba Bleka, koji je u prvom filmu bio sporedan lik. U početku, on nije bio planiran kao bitan deo priče, prema rečima spisateljice Stefani Mejer. "Džejkob je došao niotkuda. Nije trebalo da postoji na ovaj način, ali je njegova ličnost bila veoma prisutna i jaka. Mogla sam da vidim kako će on uobličiti događaje u knjizi".
Nakon ogromnog uspeha prvog filma sage "Sumrak", koji je predstavljao senzaciju top-lista širom sveta, nema sumnje da će nastavak priče o tinejdžerskoj romansi između vampira i smrtnice – "Mlad mesec", biti još popularniji. O tome svedoče i odlični rezultati širom sveta kojima drugi deo filmske sage "Sumrak: mlad mesec" ulazi u istoriju filma.
O REŽISERU
Kris Vajc (reditelj)
Režirao je Oskarom nagrađenu epsku avanturu "Zlatni kompas". S bratom Polom, koji je takođe reditelj, radio je na još jednom nagrađenom filmu – "Sve o dečaku", kao i na prvom delu uspešne franšize "Američka pita". Vajc je poznat i kao reditelj filmskih adaptacija poznatih knjiga. Trenutno radi na filmovima "The Game" s Džulijanom Mur u glavnoj ulozi i ekranizaciji epske fantazije "Elric Saga Project" pisca Majkla Morkoka.
O GLUMCIMA
Kristen Stjuart (Bela Svon)
Prvi put se predstavila publici u filmu "Soba panike", u kojem je igrala zajedno sa Džodi Foster. Iako je "Sumrak" od nje napravio internacionalnu zvezdu, ona se može pohvaliti odličnom izvedbom u filmovima "Into the wild", "Skakač", "Zatura".
Robert Patinson (Edvard Kulen)
Skrenuo je pažnju na sebe u filmu "Hari Poter i vatreni pehar". Igrao je i u filmovima "Hari Poter i Red feniksa", "Sword of Xanten", "Little ashes" (u kojem je tumačio lik Salvadora Dalija).
Tejlor Lotner (Džejkob Blek)
Sa 13 godina igrao je Ajkula dečaka u filmu "3D avanture Ajkula dečaka i Lava devojčice", kao i u filmu "Što više, to bolje 2". Pored dosta reklama na kojima je radio, pozajmljivao je glas u nekoliko animiranih filmova.
Oficijelni sajt

Premijera: 3. decembar 2009. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.