U trendu

Sunce

Žanr: naučna fantastika, avantura, triler
Trajanje: 107 min.
Premisa: Mračni dani dolaze!

Glavne uloge:

Kilijan Marfi (Cillian Murphy), Kris Evans (Chris Evans), Mišel Jeo (Michelle Yeoh), Rouz Bern (Rose Byrne), Klif Kertis (Cliff Curtis), Mark Strong (Mark Strong)

Scenario:Aleks Garland (Alex Garland)
Režija:Deni Bojl (Danny Boyle)

SINOPSIS
Godina je 2057. Sunce umire i čovečanstvu preti istrebljenje. Poslednja nada Zemlje leži u Ikaru II, svemirskoj letelici s posadom od osmoro ljudi i žena koje predvodi kapetan Kaneda. Njihova misija je da isporuče nuklearnu bombu koja je dizajnirana da ponovo oživi naše izbledelo Sunce. Već daleko od Zemlje, van radio-dometa, posada prima poziv u pomoć s Ikara I, koji je nestao na istoj misiji, sedam godina ranije. Užasna nesreća dovodi u pitanje njihovu misiju i uskoro posada počinje borbu ne samo za svoje živote i razum već i za budućnost svih nas.
O FILMU
Zvezde ne žive večno. Svake sekunde u svemiru se ugasi jedna. Zvezda najbliža Zemlji – Sunce, jeste nuklearni fuzioni reaktor milion puta veći od Zemlje. Sagoreva 600 miliona tona vodonika u sekundi. Naučnici procenjuju da Sunce ima dovoljno goriva da gori još pet milijardi godina. Međutim, šta bi se desilo sa Zemljom da nije tako? Šta bi se desilo s čovečanstvom?
Napeti, klaustrofobični triler „Sunce“ režirao je Deni Bojl po originalnom scenariju Aleksa Garlanda. U filmu glume Rouz Bern, Klif Kertis, Kris Evans, Troj Geriti, Kilijan Marfi, Hirojuki Sanada, Mark Strong, Benedikt Vong i Mišel Jeo.
Producent Endru Mekdonald objašnjava: „Premisa ‘Sunca’ jeste to da 50 godina od danas Sunce umire“. Više ne obezbeđuje energiju i svetlost, koje su čovečanstvu potrebne da preživi. Čitava svetska zajednica prikuplja sredstva da pošalje misiju u svemir da odnese bombu koja će oživeti umirući deo Sunca. Naša priča prati osmoro astronauta i naučnika koji vode tu misiju. Na putu ka Suncu ekipa nabasa na brod koji je poslat na istu misiju sedam godina ranije, Ikar I, kako luta svemirom. Od tog trenutka stvari kreću naopako, a budućnost čovečanstva zavisi od toga kako članovi ekipe reaguju pod ogromnim pritiskom.“
Scenarista Aleks Garland došao je na ovu ideju još 2004, pošto je pročitao članak u jednom američkom naučnom časopisu. Garland kaže: „Želeo sam da istražim ideju o tome kako čovek putuje duboko u svemir i šta tamo pronalazi, kao i šta pronalazi u svojoj podsvesti. Tražio sam priču koja bi podržala tu ideju kada sam naišao na članak koji se bavio budućnošću čovečanstva s ateističkog stanovišta zanovanog na fizici. Sadržao je teorije o smrti Sunca i o tome šta bi se desilo u tom slučaju. Čoveku je potrebna sunčeva energija da bi preživeo i nedostatak te energije doveo bi do nestanka čovečanstva. Bilo je lako spekulisati o smrti čovečanstva, ali šta ako bi se to desilo u naše vreme? Zainteresovala me je ideja o tome da bi opstanak planete zavisio od možda jednog čoveka i od toga šta bi se dešavalo u njegovoj glavi. To je pokrenulo našu priču.“
Osam meseci kasnije Garland se sastao s rediteljem Denijem Bojlom u Londonu i dao mu prvu verziju scenarija na čitanje. Bojl je ubrzo prihvatio saradnju. „Kod Aleksa mi se dopada to što ima te velike ideje“, objašnjava Bojl. „Britanska filmska industrija uglavnom pravi male filmove, ali Aleksov scenario uvek sadrži velike ideje i koncepte, koji su divni, ali složeni za finansiranje i realizaciju.“
Za producenta Mekdonalda Garlandov scenario je bio izuzetno uzbudljiv. „Neki scenariji su školski i dosadni, ali kod Aleksa lako možete da vizuelizujete priču dok je čitate.“ Trio Bojl, Mekdonald i Garland već je sarađivao na hitu „28 dana kasnije“ iz 2003. godine. Mekdonald kaže: „Jedna od ključnih stvari je to da je Aleks scenarista, a Deni reditelj i obojica imaju vrlo jake stavove. Moj posao je da im pomognem da osmisle svoja maštanja a da u isto vreme to izbalansiraju s praktičnom realnošću snimanja uspešnog filma.“
Bojla je privuklo Ikarovo putovanje ka Suncu, kao i psihološko putovanje njegove posade dok prolaze kosmosom. „Put do Sunca je vizuelno sjajan, ali i psihološki interesantan“, objašnjava on. „Javlja se pitanje šta se dešava u vašem umu kada sretnete stvoritelja svih stvari u svemiru. Svi smo sačinjeni od sitnih čestica zvezde koja je eksplodirala, pa kako bi bilo približiti se Suncu, zvezdi od koje dolazi sav život u našem Solarnom sistemu?“ Da bi na ekranu prikazali uverljivu misiju u svemir, pre nego naučnu fantastiku, autori su se obratili za pomoć Nasi, gledali mnogobrojne dokumentarce o svemiru, kao i klasične naučnofantastične filmove i razgovarali s velikim brojem studenata i astronauta.
„Nauka je krajnje čvrsta u filmu“, objašnjava Koks, mladi britanski fizičar koji je bio naučni konsultant na filmu. „Vidi se da je Aleks ljubitelj nauke, kao i naučne fantastike. Bilo je nekoliko detalja koje smo ispeglali, ali moja ekspertiza je bila potrebnija za pozadinu priče nego za sam zaplet.“ Bojl dodaje: „Postanete opsednuti tačnošću nauke i pokušavate da ispoštujete zakone fizike i učinite da sve izgleda što je moguće realnije, ali na kraju odbacite određene elemente i idete za onim što je dramski efektnije.“
U skladu s društvenim i ekonomskim trendovima u vezi s konstantnim rastom Kine kao globalne supersile, autori filma su zaključili da bi bilo kakva buduća svemirska misija uključivala i znatno učešće Azije. „Film ima američko-azijsku ekipu zato što smo smatrali da bi kroz 50 godina svemirski programi Kine i SAD bili najrazvijeniji i da bi oni imali ekonomsku moć da finansiraju takav projekat“, kaže Bojl. „Ali, tražili smo glumce sa svih strana sveta.“ Audicije su bile održane u Los Anđelesu, Njujorku i Londonu, i Bojl je konačno sastavio impresivnu međunarodnu ekipu s glumcima iz Amerike, Japana, Malezije, Australije, Novog Zelanda, Irske i Velike Britanije.
Irski glumac Kilijan Marfi je Kapa, fizičar na Ikaru II i jedini član posade koji zaista zna kako da rukuje neverovatno prefinjenom bombom koju brod nosi. „Za razliku od drugih članova posade, Kapa nema vojničko iskustvo, nije inženjer niti astronaut“, objašnjava Marfi. „On je naučnik koji poznaje fiziku više nego što se može zamisliti i to je na neki način uticalo na njegov um. Mislim da nije dobar u odnosima s ljudima i to ga čini autsajderom u odnosu na ostatak posade.“
Američki glumac Kris Evans, koji je ostavio utisak kao čovek baklja u hit filmu iz 2005. „Fantastična četvorka“, dobio je ulogu Mejsa, brodskog inženjera mašiniste. „Mejs potiče iz vojničke porodice i vrlo je staložen i odmeren, moralno nekomplikovan“, objašnjava Evans. „On najbolje razume kako brod funkcioniše i ima stav koji mu omogućava da dobro podnosi pritisak.“
Autori filma su hteli da azijski glumac tumači ulogu najiskusnijeg astronauta u ekipi, kapetana Kanedu. Bojl je video japanskog glumca Hirojukija Sanadu u filmu Jožija Jamade „The twilight samurai“ i oduševio se. Internacionalna zvezda Mišel Jeo glumi Korazon, biologa zaduženog za kiseonički vrt na Ikaru II – njihov primarni izvor kiseonika i sveže hrane. Australijska glumica Rouz Bern tumači ulogu Kesi, pilota Ikara II. Troj Geriti dobio je ulogu Harvija, oficira za vezu.
O REŽISERU
Deni Bojl (reditelj)
Prvi dugometražni film Denija Bojla, „Malo ubistvo među prijateljima“, doneo mu je nagradu BAFTA i druga bitna priznanja. Njegov drugi film, „Trainspotting“, jedan je od najvećih britanskih filmova svih vremena i pokupio je brojne nagrade. Godine 2002. snimio je hit horor film „28 dana kasnije“, koji mu je takođe doneo brojne nagrade. Ostali njegovi filmovi uključuju „Milione“ s Džejmsom Nesbitom, Aleksom Etelom i Luisom Mekgibonom, „Plažu“ s Leonardom di Kapriom, „Sasvim neobičan život“ s Juanom Mekgregorom i Kameron Dijaz i „Vanzemaljski ljubavni trougao“. Za televiziju je producirao „Slona“, a režirao „Drolju“, „Usisavao sam potpuno nag u raju“ i seriju „Mr. Wroe’s Virgins“, za koju je bio nominovan za nagradu BAFTA.
O GLUMCIMA
Rouz Bern (Kesi)
Ima kameleonsku sposobnost da glumi drastično različite likove od filma do filma. Sa svojom eteričnom lepotom, pojavom i prirodnim talentom uveliko je na putu da izgradi dugu i uspešnu karijeru. Godine 1999. snimila je krimi-komediju „Dve ruke“. Film je dobio pohvale kako publike tako i kritičara. U sledećem filmu, „Boginja“, igrala je glavnu ulogu.
Bernova je dobila internacionalno priznanje nakon uloge u filmu „Ratovi zvezda epizoda 2: napad klonova“ Džordža Lukasa. Nakon toga je glumila u filmu „I capture the castle“, engleskoj romansi iz tridesetih godina zasnovanoj na knjizi Dodi Smit.
Godine 2004. glumila je u epskom filmu „Troja“ Volfganga Petersena, pored Breda Pita, Erika Bane, Pitera O’Tula i Orlanda Bluma. Ponovo je glumila s O’Tulom u televizijskom filmu „Kazanova“. Pojavila se u filmu „Stanari“ Denija Grina, zasnovanom na romanu Bernarda Malamuda, i psihološkoj drami „Druga žena“ sa Džošom Harnetom i Dajen Kruger.
Igrala je i u filmovima „Marija Antoaneta“ Sofije Kopole, pored Kirsten Danst, i „Mrtva devojka“ Karen Monkrif. Uskoro će se pojaviti u nezavisnom filmu „Pushing up daisies“ Čeza Torna i u filmu Huana Karlosa Freznadiljesa „28 nedelja kasnije“.
Kris Evans (Mejs)
Za kratko vreme koje je proveo u Holivudu uspeo je da izgradi reputaciju s impresivnim asortimanom uloga i u komedijama i u dramama. Probio se ulogom u filmu „Fantastična četvorka“, a snimio je i nastavak – „Fantastična četvorka: uspon srebrnog letača“.
Među njegovim filmovima su „Mobilni“, pored Kim Bejsindžer i Vilijama H. Mejsija, „London“ s Džesikom Bil, „Opaki ljudi“ s Dajanom Lejn i Donaldom Saderlandom, „Kralj siročića“ s Aleksis Bledel i „Još jedan glupi tinejdžerski film“. Uskoro ćemo ga videti u filmu „Dnevnik jedne dadilje“, pored Skarlet Johanson, Pola Đamatija i Lore Lini. Pozajmio je glas za novi film „Nindža kornjače“.
Kilijan Marfi (Kapa)
Privukao je internacionalnu pažnju ulogom u filmu Denija Bojla „28 dana kasnije“. Glumio je i u pobedničkom filmu na Kanskom filmskom festivalu 2006. – „Vetar koji njiše ječam“. Godine 2005. glumio je u filmu „Doručak na Plutonu“ Nila Džordana. Briljantna gluma donela mu je nominaciju za nagradu Zlatni globus.
Takođe, mogli smo ga videti u filmovima „Betmen počinje“ Kristofera Nolana, pored Kristijana Bejla, Majkla Kejna, Morgana Frimena, Lijama Nisona i Kejti Holms. Nakon toga je glumio pored Rejčel Mekadams u filmu „Noćni let“ Vesa Krejvena. Njegova filmografija uključuje filmove „Devojka sa bisernom minđušom“ Pitera Vebera, „Hladna planina“ Entonija Mingele, „Kako je Hari postao drvo“ Gorana Paskaljevića, „Na ivici“ Džona Karnija, „Rov“ Vilijama Bojda i „Opekotine od sunca“ Nelsona Hjuma. Njegov prvi film bio je „Disco pigs“, koji mu je doneo brojne nagrade.
Mišel Jeo (Korazon)
Internacionalnoj publici je najpoznatija po ulogama u filmovima „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ Anga Lija i „Sutra ne umire nikad“ iz serijala o Džejmsu Bondu, ali ova glumica malezijskog porekla osvaja publiku već više od 20 godina. Njeni skoriji filmovi uključuju adaptaciju bestselera Artura Goldena „Memoari jedne gejše“ i „True north“ Asifa Kapadije. Otkako je 1984. ušla u svet hongkonških filmova, igrala je u 24 filma i postala kraljica akcije.
U svojim filmovima uvek se suočavala s tradicionalnim pogledima azijskih žena, gradeći jake ženske uloge. Ipak, nije bilo sve u akciji. Njena uloga u epskom filmu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj“ donela joj je nominacije za mnoge nagrade. Glumila je u filmovima „Dodir“ i „Srebrni soko“ i producirala ih. Trenutno s Vinom Dizelom i Markom Strongom snima akcioni triler Metjua Kasovica „Babylon A.D.“.
Oficijelni sajt:
Sunshine (2007)
Premijera: 25. april 2007. godine u Domu sindikata

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.