U trendu

Svet okeana 3D

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 81 min.
Zemlja porekla: Velika Britanija, 2009

Glavne uloge: Marion Kotijar (Marion Cotillard)

Scenario: Fransoa Mantelo (Francois Mantello), Žan-Žak Mantelo (Jean-Jacques Mantello)
Režija: Žan-Žak Mantelo (Jean-Jacques Mantello)

SINOPSIS
"Svet okeana 3D" prati putovanje jedne kornjače kroz zanimljivi podvodni svet, u potrazi za pogodnim mestom za polaganje jaja. Ovog morskog stvora pratimo od prvog zaranjanja u vodu, preko naselja algi pored kalifornijske obale, života koralnih grebena Australije do voda koje zapljuskuju Meksiko i pružaju utočište hiljadama ajkula. Svojevrsni trodimenzionalni omaž okeanima prikazuje nezaboravne prizore života ispod površine: očaravajući ples raža, otmenu povorku ajkula, neprestani lov ribe lava, grupu mladih delfina koji se "dobacuju" algama kao da igraju fudbal, zadivljujuću lepotu španskog plesača – morskog puža, i tanušnog morskog konjica, a omogućava i jedinstven susret s najvećim pripadnicima porodice kitova.
O FILMU
Ovo je prvi dugometražni naučnopopularni dokumentarac o prirodi urađen u potpunosti pomoću 3D tehnologije. Samo jedan od sto stanovnika planete imao je priliku da vidi svet ispod površine okeana, a iskustvo gledanja "Sveta okeana 3D" najbliže je iskustvu zaranjanja u okean. Ovaj film vodi gledaoce na uzbudljivo putovanje svetskim okeanima: ronjenje s belim ajkulama, plivanje s delfinima, ples s morskim konjicima. Autori filma, braća Žan-Žak i Fransoa Mantelo, već 18 godina prikazuju svet okeana u tri dimenzije ("Sharks 3D", "Ocean Wonderland 3D", "Dolphins and Whales 3D: Tribes of the Ocean").
Ambasador filma je Žan-Mišel Kusto, sin legendarnog kapetana i filmskog autora Žak-Iva Kustoa. "Svet okeana 3D" plod je sedam godina produkcije, 25 međunarodnih ekspedicija i 200 sati 3D tehnologijom snimljenog materijala o podvodnom svetu.
O dugotrajnom i uzbudljivom procesu snimanja ovog filma reditelj Žan-Žak Mantelo kaže: "Ponekad se dobri snimci dobiju samo zahvaljujući sreći, a ponekad je ono što izgleda kao sticaj srećnih okolnosti dobijeno strpljivim višesatnim čekanjem pored životinje koju snimamo".
"Svet okeana 3D" snimljen je, kako kažu autori, s namerom da upozna gledaoce s dragocenim i krhkim ekosistemom svetskog okeana – koji je iznedrio život na planeti, a ugrožen je zagađenjem i drugim ljudskim intervencijama. Partner u snimanju filma bio je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), a autori filma se nadaju da će gledaoci ponovo otkriti lepote okeana i shvatiti koliko je važno zaštititi ga.

Premijera: 8. april 2010. godine u bioskopu Kolosej

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.