U trendu

Terminator: spasenje

Žanr: akcija, naučna fantastika
Trajanje: 115 min.
Premisa: Kraj počinje!

Glavne uloge:

Kristijan Bejl (Christian Bale), Sem Vortington (Sam Worthington), Mun Bladgud (Moon Bloodgood), Helena Bonam Karter (Helena Bonam Carter), Brajs Dalas Hauard (Bryce Dallas Howard), Komon (Common), Majkl Ajronsajd (Michael Ironside)

Scenario:Džon Brankato (John D. Brancato), Majkl Feris (Michael Ferris)
Režija:Mekdži (McG)

SINOPSIS
Godina je 2018. Sudnji dan je prošao, uništivši savremenu civilizaciju. Vojska Terminatora krstari postapokaliptičnim krajolikom, ubijajući ili sakupljajući ljude u skrovištima u opustošenim gradovima. Ali, mala grupa preživelih organizovala je Pokret otpora, dok Terminatore kontroliše mreža veštačke inteligencije Skajnet. Pokret otpora predvodi Džon Konor, čija je sudbina oduvek bila isprepletana sa sudbinom ljudske vrste. Nešto potpuno novo uzdrmalo je njegovo verovanje da ljudska vrsta ima šansu da pobedi u ovom ratu: pojava Markusa Rajta, stranca iz prošlosti. Konor ne zna da li može da mu veruje. Ali, kako Skajnet menja svoju strategiju, Konor i Markus moraju da nađu zajednički jezik da se suprotstave uništenju.
O FILMU
"Terminator: spasenje" je četvrti film čuvene franšize koja je započeta 1984. godine filmom "Terminator". "Ono što naučite u prvom filmu jeste da je to nezaustavljiva zver", kaže reditelj Mekdži, "mašina koja će goniti svoj plen do kraja; neće se zaustaviti sve dok ne budete mrtvi." Kameronov nastavak, "Terminator 2: sudnji dan", pojavio se 1991. godine, postavši globalni fenomen. Trilogija je zatvorena 2003. filmom "Terminator 3: uspon mašina".
Dok su se raniji filmovi odvijali u poznatom, savremenom svetu, ljudska drama iz filma "Terminator: spasenje" odvija se u bombama razorenoj postapokaliptičnoj Americi 2018. godine, u vreme kada se posle Sudnjeg dana čovečanstvo suprotstavilo mašinama. Ovo je ratni film, koji otkriva budućnost čije smo nagoveštaje videli u ranijim filmovima. Ovo je ujedno i poslednji pokušaj da se odbrani opstanak čovečanstva.
Za lik koji je suština sage o "Terminatoru" Mekdži je angažovao glumca Kristijana Bejla, koji je postao ključna komponenta njegove vizije filma. Potražio ga je dok je u Londonu snimao "Mračnog viteza". Bejl je u početku oklevao, jer je želeo da bude siguran da će ovo biti nešto više od običnog akcionog filma. "Konor je mnogo stariji i prošao je Sudnji dan", kaže Bejl. "Proživljavanje takvog događaja će svakoga promeniti, tako da je on sasvim druga osoba."
Konor se bori u prvim redovima otpora, ali još uvek nije njegov vođa. Nova unapređenja u Skajnetu uzdrmala su njegovu viziju budućnosti. Njegova majka je verovala da budućnost nije određena, a počinju da rastu i njegove sumnje da možda neće doživeti da pokrene događaje koji će rezultirati njegovim začećem, to jest, da neće stići da pošalje svog oca Kajla Risa u prošlost na vreme da zaštiti majku. Bejl još dodaje: "On je definitivno čovek koji mora da se bori. I on jeste borac. Video sam ga kao postapokaliptičnog Ahila. On se sreće i s onim s čime se vojnici suočavaju svakoga dana – gubitkom dobrih prijatelja, i strahovima da on nije vođa kakvog ljudi u tom trenutku očekuju."
Pored svojih sukoba s vođama otpora i strahovima zbog Skajnetove snage i inovacija, jedan novi element uzdrmaće viziju budućnosti u koju je Konor celog života verovao: pojavljivanje čoveka čije postojanje nikada nije pominjano: čoveka mašine po imenu Markus Rajt. Za jakog antiheroja nasuprot Bejlovom Džonu Konoru autori filma odabrali su Sema Vortingtona, koji je nedavno radio s tvorcem "Terminatora", Džejmsom Kameronom, na njegovom novom filmu "Avatar". Poslednje sećanje Markusa Rajta je smrtna kazna, ali on ne zna kako je došao na ovaj svet niti koja je njegova svrha tu. Njegov lik donosi temu o želji za drugom prilikom. "Markus je pogubljen. A onda se budi i kreće u nadrealnu avanturu kako bi otkrio zašto nije mrtav."
U filmu se pojavljuje i figura žene borca, koja je karakterisala i ranije filmove u serijalu. Ulogu Bler Vilijams, zanosnog pilota koji će Markusa odvesti do Džona Konora, tumači Mun Bladgud. Na putu do baze, Markus je povređen u detonaciji mine. Tada shvatamo da je njegovo telo modifikovano u novi, dotad nepoznat model Terminatora: hibrid s ljudskim srcem, mozgom i spoljašnošću, ali s unutrašnjim delovima robota. Džon Konor shvata da je jedini pravi način da se istinski suprotstave Skajnetovoj konstantno promenljivoj strategiji to da se bore u srcu samog Skajneta. I Markus bi mogao biti upravo ključ te borbe.
O REŽISERU
Mekdži (reditelj)
Karijeru je započeo režirajući medijske kampanje. Uradio je i preko 50 muzičkih spotova za različite izvođače. Njegov filmski debi označio je akcioni film "Čarlijevi anđeli", čiji je nastavak takođe režirao. Njegov naredni film biće "20.000 milja pod morem: kapetan Nemo", rimejk naučnofantastične avanture Žila Verna.
O GLUMCIMA
Kristijan Bejl (Džon Konor)
Filmski debi ostvario je u ratnoj drami Stivena Spilberga "Carstvo sunca". Nedavno je glumio u blokbasteru "Mračni vitez", vrativši se tako svojoj ulozi iz filma "Betmen počinje". Do sada se pojavio u velikom broju filmova, među kojima su "Portret jedne dame", "Američki psiho", "Mandolina kapetana Korelija" i "Prestiž".
Sem Vortington (Markus Rajt)
Posle svog prvog filma – "Bootmen", ovaj australijski glumac bio je nominovan za nagradu Australijskog instituta za film. Međutim, tek mu je sjajna uloga u filmu "Somersault" iz 2004. donela pažnju međunarodne publike. Za ulogu u filmu "Terminator: spasenje" odabrao ga je Džejms Kameron, koji je režirao prva dva filma o Terminatoru.
Oficijelni sajt

Premijera: 3. jun 2009. godine u Centru "Sava"

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.