U trendu

Težina lanaca

Žanr: dokumentarni, istorijski, politički
Trajanje: 125 min.
Premisa: Mislite da znate šta se desilo?

Glavne uloge:Mišel Čosudovski (Michel Chossudovsky), Džon Perkins (John Perkins), Sunil Ram (Sunil Ram), Vlade Divac, Branislav Lečić
Scenario:Boris Malagurski
Režija:Boris Malagurski

SINOPSIS
"Težina lanaca" na angažovan i kritički način ispituje stvarnu ulogu koju su SAD, NATO i EU odigrali u tragičnom raspadu Jugoslavije. U pitanju je intrigantna priča o realnosti i sveukupnosti dešavanja na ovim prostorima; društveno-političkim pitanjima i manipulacijama, o stvarima koje su se mogle pročitati samo između redova, o permanentnom konstruisanju istine i situacija, o snovima i javi jednog utopističkog društva.
Film sadrži retke arhivske snimke, kao i spisak intervjua s akademicima, diplomatama, medijskim ličnostima, brojnim američkim zvaničnicima, srpskim, hrvatskim i slovenačkim intelektualcima i novinarima, kao i s običnim građanima bivših jugoslovenskih republika.
O FILMU
Film srpskog Majkla Mura, Borisa Malagurskog, srpsko-kanadskog autora koji potpisuje režiju, scenario, produkciju i montažu ostvarenja.
Poslednjih meseci film "Težina lanaca" izazvao je pažnju mnogih, postao tema brojnih diskusija, blogova, polemika. Ovo ostvarenje našlo se i u zvaničnim selekcijama filmskih festivala širom sveta, kao i u bioskopima širom Australije, SAD i Kanade.
Srpsko-kanadski režiser i producent Boris Malagurski iz Vankuvera, autor filma "Kosovo: možete li zamisliti?”, ušao je ovim filmom u kompleksnu temu umešanosti zapada u unutrašnje poslove bivših jugoslovenskih republika, nekada i danas. Dokumentarni film s neobičnim i inspirativnim nazivom počeo je s produkcijom septembra 2009. godine i dobio podršku popularne kanadske organizacije iz Montreala koja se bori protiv globalizacije i novog svetskog poretka.
Do današnjeg dana postoji veliki broj interesnih grupa koje šire svoje mitove o tome šta se zapravo desilo tokom devedesetih, a mitovi se uglavnom svode na crno-bele priče koje karakterišu jednu stranu kao jedinog krivca za rat. Mržnju i šovinizam Malagurski razobličava pozitivnim pričama iz ratova – o ljudima koji su pomagali jedni drugima bez obzira na etničku pripadnost.
O REŽISERU
Boris Malagurski (režiser, pisac, producent)
Rođen je u Subotici, krajem 1980-ih. Godine 2005. godine emigrirao je u Kanadu i odmah stekao profesionalno priznanje za svoj rad. Njegov film "Kanada projekat" (2005) osvojio je nagradu za najbolji film na Prvom međunarodnom festivalu studentskog filma u Torontu, a prikazan je na nacionalnoj televiziji nekoliko puta. Film "Kosovo: Can You Imagine?" (2009) prvi je politički dokumentarni film ovog autora.
Oficijelni sajt

Premijera: 21. decembar 2011. godine u Akademiji 28

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar