Tor

Žanr: avantura
Trajanje: 114 min.
Premisa: Hrabrost je besmrtna!

Glavne uloge:Kris Hemsvort (Chris Hemsworth), Natali Portman (Natalie Portman), Tom Hidlston (Tom Hiddleston), Stelan Skarsgard (Stellan Skarsgard), Rene Ruso (Rene Russo), Entoni Hopkins (Anthony Hopkins)
Scenario:Ešli Edvard Miler (Ashley Edward Miller), Zak Stenc (Zack Stentz), Don Pejn (Don Payne)
Režija:Kenet Brana (Kenneth Branagh)

SINOPSIS
U središtu mističnog carstva Asgarda je moćni Tor, snažni ali arogantni ratnik čiji će nesmotreni postupci ponovo pokrenuti drevni rat. Zbog toga će Tor biti prognan na Zemlju, gde će biti primoran da živi među ljudima. Kad najopasniji zlikovac pošalje svoje mračne snage da zauzmu Zemlju, Tor će shvatiti šta je potrebno da bi se postalo pravi heroj.
O FILMU
"Tor" je priča o mitskom putovanju jednog čoveka: od nadmenog princa koji po pravu rođenja nasleđuje presto do skromnog superheroja koji će zaslužiti svoje pravo vođstva.
Paramaunt i Marvel predstavljaju dugo očekivanu filmsku adaptaciju "Tora", poslednjeg iz Marvelovog sveta legendarnih superheroja koji je inspirisao generacije čitalaca. Godine 1962. sada legendarni duo – Sten Li i Džek Kirbi, upoznali su čitaoce Marvelovih stripova s Moćnim Torom i tako otpočeli novu eru akcione avanture sa svojim viđenjem nordijskog boga s čekićem. Uprkos pomalo čudnim imenima, priča je utemeljena u dobro poznate, univerzalne konflikte koji su pokretali ljudske drame od početka vremena: sin koji nestrpljivo želi da dokaže svom ocu koliko vredi, bolesno ljubomoran brat i žena koja pomaže čoveku da vidi život na nov način.
Kraljevsko krvno srodstvo, smrtonosna osveta, ponos koji predstoji padu – u svakom svetu to su priče koje vredi ispričati. Tor potiče iz istog Marvelovog pera koje je izrodilo Iron Man-a, Fantastičnu četvorku, Iks-Mena i Spajdermena. Predsednik studija Marvel i producent filma "Tor" priseća se: "Sten Li nam je ispričao da su on i Džek Kirbi, kad su stvorili ove druge heroje, pomislili: "Hajde da stvorimo boga – i da ga spustimo na zemlju!" Onda je uradio nešto genijalno – okrenuo se nordijskoj mitologiji.
Mnogi ljudi upoznati su s grčkom i rimskom mitologijom, ali ne toliko i s nordijskom. Dok čitate te priče, imate sve ono najbolje iz Marvelovih stripova, jer su ti likovi veoma ljudski, uprkos svojoj snazi, prizivanju munja, gromova i oluja. Oni imaju porodične probleme – svađe dva brata, Tora i Lokija. To je porodična drama, a oni svi imaju iste mane kao i svi mi, to jest kao i svi Marvelovi heroji. To je ono što čini Marvelove likove toliko privlačnim – s njima se možemo poistovetiti."
"Tor je skoro neuništiv", kaže scenarista Ešli Edvard Miler. "On je natprirodno jak, može da leti i dat mu je čekić koji kontroliše oluje. Kao princ i zlatni dečko, nikad nije čuo reč ‘ne’ i bilo mu je dozvoljeno da radi šta god je hteo. Sad, u trenutku kad u drugim pričama heroja ujede pauk ili bude pogođen gama-zracima, Toru su oduzete sve sposobnosti i osobine koje ga čine onim što jeste. A kao vrhunac svega, prognan je na jedno čudno mesto. To ga čini proteranim princem koji je sad puki siromah – i tako postaje jedan od nas."
Jednim od nas – da smo mi građeni kao bog i da izgledamo kao bog koji se šeta pustinjom u Novom Meksiku, istoj onoj pustinji u kojoj izvesna naučnica, Džejn Foster, na terenu istražuje jedan neobjašnjiv fenomen. "Džejn je veoma usredsređena na svoje istraživanje", kaže Natali Portman, koja igra ovu ezoteričnu naučnicu. "Na početku, Džejn posmatra Tora kao objekat za proučavanje. Pored njenog istraživačkog tima, on je jedini očevidac neverovatnog događaja koji su videli na nebu iznad Novog Meksika, tako da je on važan za njen posao. Polako će početi da se zbližava s njim i njene emocije će prevladati. Tada će se suočiti s najvećim izazovom za naučnika – kako ostati objektivan?"
"Ovde se radi o tome da Tor treba da nauči da bude skroman", kaže Kris Hemsvort, koji igra Tora. "On se prvo pojavljuje kao drzak mladić koji ima neverovatnu snagu u malom prstu. Kad se suprotstavi ocu, biće kažnjen tako što će biti poslat na Zemlju da se nauči pameti. Biće jednak s ostalim ljudima jer će biti smrtan. Pozadina filma je priča o bogovima, ali srž filma je priča o ljudima."
Oficijelni sajt

Premijera: 28. april 2011. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike