U trendu

Turneja

Žanr: akcija, avantura, komedija, ratni
Trajanje: 108 min.

Glavne uloge:

Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac, Vojislav Brajović, Sergej Trifunović, Svetozar Cvetković, Branimir Popović, Bogdan Diklić

Scenario: Goran Marković
Režija: Goran Marković

SINOPSIS
Radnja filma odvija se u 1993. godini oko grupe beogradskih glumaca vođenih potrebom za brzom zaradom. Nesvesni u šta se upuštaju, dolaze u ratom zahvaćena područja Srpske Krajine i lutaju od ratišta do ratišta. Njihova naivnost dovodi ih u centar stravičnih događaja, ali istovremeno ih i spasava iz neverovatnih i po život opasnih situacija.
O FILMU
Svetska premijera bila je na Filmskom festivalu u Montrealu, na kome je film osvojio dve vredne nagrade. Zvanični žiri festivala dodelio je reditelju Goranu Markoviću nagradu za najbolju režiju, a film je dobio i priznanje Saveza internacionalnih filmskih kritičara – nagradu FIPRESCI za najbolji film. "Turneja" je, inače, i srpski kandidat za 81. nagradu Oskar u kategoriji igranih filmova izvan engleskog govornog područja.
Film je sniman krajem 2007. godine u Šamcu, Derventi, Prijedoru i Kozarskoj Dubici, a realizovale su ga produkcijske kuće iz Beograda, Banjaluke i Zagreba.
O REŽISERU
Goran Marković (reditelj i scenarista)
Rođen je u Beogradu 1946. godine. Sin je Olivere i Radeta Markovića. Filmsku režiju je završio u Pragu. Pripada "češkoj školi" zajedno s Goranom Paskaljevićem, Srđanom Karanovićem, Lordanom Zafranovićem, Rajkom Grlićem i Emirom Kusturicom. Prvi film mu je "Specijalno vaspitanje" iz 1977. godine. Radi kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti.
Filmografija: "Kordon" (2002), "Srbija godine nulte", "Nevažni junaci" (1999), "Poludeli ljudi" (1997), "Urnebesna tragedija" (1995), "Tito i ja" (1992), "Sabirni centar" (1989), "Već viđeno" (1987), "Tajvanska kanasta" (1985), "Variola vera" (1982), "Majstori, majstori!" (1980) i "Nacionalna klasa" (1979).
Oficijelni sajt

Premijera: 8. oktobar 2008. godine u Centru "Sava" u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.