U trendu

U početku beše reč

Žanr: dokumentarni
Trajanje: 60 min.
Premisa: Uglavnom se filmovi prave po knjizi. Ovo je film o knjizi.

Narator:

Predrag – Miki Manojlović

Muzika:Kiki Lesandrić
Direktor fotografije:Vuk Dapčević
Scenario:Veljko Topalović, Boško Savković
Režija:Boško Savković

SINOPSIS
Miroslavljevo jevanđelje, rukopis koji po lepoti nema premca među sačuvanim pravoslavnim jevanđelistarima, sveta knjiga na kojoj je utemeljen svetogorski manstir Hilandar, jedina je relikvija koju su ljubomorno u svom posedu čuvale sve tri srpske kraljevske dinastije – Nemanjići, Obrenovići i Karađorđevići. Ono je jedan od najstarijih sačuvanih rukopisa na evropskom tlu i verno oslikava i nosi duh hrišćanske Evrope 12. veka.

O FILMU
Miroslavljevo jevanđelje, najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis, pisano je u drugoj polovini 12. veka za humskog kneza Miroslava, starijeg brata Stefana Nemanje. U filmu se osvetljava jedinstvena sudbina ovog rukopisa, od njegovog nastanka u današnjem Bijelom Polju, preko osnivanja manastira Hilandar, ukradenog lista, koji je dospeo u imperatorsku biblioteku u Petrogradu i proneo glas o prelepom srpskom rukopisu, načinu na koji je rukopis stigao u ruke kralja Aleksandra Obrenovića i misterioznom nestanku u noći kada je izvršen Majski prevrat, pronalasku i posebnoj pažnji koja mu je posvećena prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, ponovnom nestanku tokom Drugog svetskog rata, pa sve do savremenih događaja: puta koji je orginal Miroslavljevog jevanđelja prešao od podruma Narodnog muzeja u Beogradu do specijalne klimatizovane komore, posebnih čuvara i upisa u Uneskov registar „Pamćenje sveta“.
Snimanje filma obavljeno je na gotovo celokupnom Evropskom kontinentu, na originalnim lokacijama u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rusiji, Austriji, Albaniji, Svetoj gori, Kosovu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.
Osnova filma je četvorosatni televizijski serijal koji je sniman 2006. godine u Srbiji, Grčkoj, Albaniji, Rusiji, Austriji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Svetoj gori atoskoj.
Premijera: 6. jun 2007. godine
Na DVD-u: jun 2007. godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar