U trendu

Uhvati vatru

Žanr: istorijska drama, triler
Trajanje: 101 min.
Festivali i nagrade: London, Toronto
Zemlja porekla: Francuska, Južnoafrička Republika, Velika Britanija, SAD, 2006

Glavne uloge: Tim Robins (Tim Robbins), Derek Luk (Derek Luke), Boni Hena (Bonnie Henna)

Scenario: Šon Slovo (Shawn Slovo)
Režija: Filip Nojs (Phillip Noyce)

SINOPSIS
Patrik Čamuso je šarmantni i zaljubljeni muž svoje žene Prešes i brižni otac dve devojčice. Radi kao predradnik u rafineriji nafte Sekunda, koja simbolizuje samodovoljnost Južnoafričke Republike u vreme kada svet protestuje protiv tlačiteljskog sistema aparthejda. Patrik je potpuno apolitičan; on pazi da ne pređe liniju koju je aparthejd postavio crncima. Vispreni i harizmatični Nik Vos, pukovnik u policijskoj službi bezbednosti, bori se da održi red u zapaljivim situacijama, koje su sve češće usled akcija organizacije Afričkog nacionalnog kongresa (ANK) protiv aparthejda. Vos je zabrinut i za bezbednost svoje žene i dve ćerke. On i njegova porodica žive u svetu daleko od Čamusove porodice sve dok ne posumnjaju u nedužnog Patrika i uhapse ga zbog sabotaže na rafineriji.
O FILMU
Aparthejd u Južnoafričkoj Republici okončan je pre 15 godina, a neke priče o junacima tog vremena koje svet nije čuo tek treba da budu ispričane. Život Patrika Čamusoa je jedna takva priča. Režiser filma „Uhvati vatru“, Filip Nojs, kaže: „Patrik Čamuso je izvanredan čovek i nadahnuće za sve nas. On je čovek koji je prevazišao predrasude i mržnju i shvatio da kao ljudska bića moramo da naučimo da praštamo ako želimo da budemo slobodni.“
Istinita priča u novom filmu ima duboke korene u istoriji Južnoafričke Republike, ali i prošlosti tvoraca filma. Naime, scenaristkinja filma „Uhvati vatru“, Šon Slovo, dobila je ideju da napiše scenario za film još pre više od dve decenije, od svog oca Džoa Slovoa. Džo je bivši vođa militantnog krila organizacije Afrički nacionalni kongres, a kasnije član kabineta u vladi Nelsona Mandele, prvoj posle vremena aparthejda. On joj je rekao da ako ikada bude želela da napiše priču o oružanoj borbi ANK protiv aparthejda, onda to treba da bude priča o jednom od junaka pokreta – Patriku Čamusou.
Godine 1981. Patrik je napao naftnu rafineriju Sekunda. Ta rafinerija bila je simbol južnoafričke samodovoljnosti u vreme kada je gotovo ceo svet bojkotovao režim i uvodio mu sankcije. Bila je i simbol bogatstva Južnoafričke Republike, delom stečenog iskorišćavanjem jeftine crne radne snage. Džo je isplanirao akciju s Čamusoom, koji ju je izveo potpuno sam. Zbog toga je dobio nadimak Silan momak. Zbog tog napada osuđen je na 24 godine zatvora i još uvek je služio kaznu kada je Šon prvi put čula priču. „Mislila sam da je ideja da ispričam priču utopistička“, seća se ona.
Međutim, naredne decenije desile su se promene u Južnoafričkoj Republici, aparthejd je ukinut i održani su slobodni izbori. Godine 1991. Čamuso je pušten s ostalim amnestiranim političkim zatvorenicima, a Džo ga je odmah upoznao sa Šon. Samo dve nedelje nakon njegovog izlaska iz zatvora njih dvoje su proveli nekoliko dana zajedno i on joj je ispričao svoju priču. Ti razgovori postavili su osnovu za priču „Uhvati vatru“.
Istorija Južnoafričke Republike je mnogo uticala na porodicu Slovo. Šezdesetih godina porodica je, suočena s posledicama svog delovanja protiv aparthejda, morala da pobegne iz zemlje. Džoovu ženu, majku Šon i Robina – Rut, aparthejd je ubio 1982. godine pismom bombom. Ovo je priča o ocu Slovovih, njihovoj majci i onome zbog čega je umrla koliko i o samom Čamusou. Šon je veoma duboko u ovoj priči. Ovaj film, uz „A World Apart“, jeste njena posveta svojim roditeljima i svojoj zemlji, od koje je uglavnom bila odvojena.
Za ulogu Čamusoa producenti su pokrenuli kasting širom sveta. Konačno, šest glumaca je testirano tokom tri dana u Los Anđelesu. Odmah je bilo jasno da je Derek Luk najbolji za ulogu istinitog junaka.
Nojs dodaje: „Mislim da Derek nije stvarno razumeo kako je bilo biti crn u Južnoafričkoj Republici tokom osamdesetih dok ga nisam odveo na ostrvo Roben kod Kejptauna. To je bilo ozloglašeno mesto, tu je Mandela bio zatvoren više od dve decenije, i tu je Patrik proveo deset godina kao politički zatvorenik režima. Derek je obišao ćelije za izolaciju u koje su zatvarane vođe ANK-a, a potom je otišao niz hodnik do jedne posebne ćelije – male kockaste prostorije u kojoj je Mandela proveo tolike godine. Tu je proveo dosta vremena i ležao tamo gde je Mandela spavao. Verujem da je u tom trenutku spoznao kako je bilo biti crni Južnoafrikanac i da je osetio svu težinu činjenice da su hiljade političkih zatvorenika tu provele puno vremena. Takođe, shvatio je koliko je Mandela mudar čovek, koji je delom u toj maloj ćeliji sanjao čudo kakvo je danas Južnoafrička Republika.“
Za ulogu Lukovog protivnika, pukovnika Nika Vosa, Nojs je izabrao dobitnika Oskara Tima Robinsa ne samo zato što je sjajan glumac već i zbog toga što i izgleda kao beli Južnoafrikanac – visok i plav. „Mislio sam da je Tim glumac koji je u stanju da ide dalje od stereotipa o južnoafričkom belcu rasisti, kakav smo već viđali na ekranu. On nas je ubedio da bi bilo ko od nas mogao da se ponaša baš onako kako je to činio Nik Vos, čak i da bismo mogli se identifikujemo s njim.“
Oficijelni sajt:
Catch a Fire (2006)
Samo na FEST-u 07

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar