U trendu

Vrati se

Žanr: komedija, drama
Trajanje: 121 min.
Festivali i nagrade: Kan, evropske filmske nagrade
Zemlja porekla: Španija, 2006

Glavne uloge:

Penelope Kruz (Penelope Cruz), Karmen Maura (Carmen Maura), Lola Duenjas (Lola Duenas), Antonio de la Tore (Antonio de la Torre), Blanka Portiljo (Blanca Portillo), Johana Kobo (Yohana Cobo)

Scenario:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)
Režija:Pedro Almodovar (Pedro Almodovar)

SINOPSIS
Tri generacije preživljavaju istočni vetar, vatru, ludilo, sujeverje, pa čak i smrt zahvaljujući ljubaznosti, lažima i bezgraničnoj energiji. Tu su Rajmunda, udata za radnika bez posla, koja ima ćerku tinejdžerku, Sole – njena sestra, koja radi kao frizerka, i njihova majka, koja je nastradala s mužem u požaru. Njen lik se prvo javlja sestri, a onda Sole, mada je važne poslove ostavila Rajmundi i Agustini, svojoj bivšoj susetki iz sela. Živi i mrtvi u miru egzistiraju zajedno. Ovo je film o kulturi mrtvih u Almodovarovoj rodnoj La Manči, o žiteljima koji tu situaciju prihvataju kao da je to nešto najnormalnije na svetu.
O FILMU
„Vrati se“ nije nadrealistična komedija, iako se na prvi pogled tako čini. Živi i mrtvi obitavaju zajedno bez problema, izazivajući urnebesne situacije i duboku i iskrenu emociju. Taj film okuplja sve klišeje, koliko mračne toliko i spontane, bele i neustrašive Španije. Pedro Almodovar, najpoznatiji i najproduktivniji španski reditelj, institucija tamošnjeg filma, kao i u većini svojih dela potpisuje i scenario i režiju. Ponovno radi s Karmen Maurom („Žene na rubu nervnog sloma“) i Penelope Kruz („Živo meso“).

ALMODOVAR O SNIMANJU FILMA
Kod filma „Vrati se“ najteže je bilo napisati sinopsis. Svaki novi put mi je sve teže da prepričam svoj film. Na sreću, ta muka nije se ponovila prilikom snimanja ovog filma i rada s glumcima, sve je teklo prilično glatko. Uživao sam mnogo više nego prilikom snimanja prošlog filma – „Loše vaspitanje“. To iskustvo bilo je prava noćna mora. Zapravo, zaboravio sam kako je to snimati film kad nisi na ivici. To ne znači da je „Vrati se“ bolji od mog prethodnog filma, već samo da je proces njegovog nastajanja išao puno lakše.
„Loše vaspitanje“ mi je dokazao nešto esencijalno, nešto što sam otkrio još s „Matadorom“ i „Živim mesom“: nikada ne smeš odustati. Čak i kad si siguran da ti je rad totalna katastrofa, i dalje se moraš boriti – za svaku scenu, pogled ili suzu. Kasnije će se videti da nije sve tako očajno kako se na prvi pogled čini.
Za mene naslov „Vrati se“ znači mnogo stvari. Vratio sam se komediji. Zatim, ponovo sam u ženskom svetu, ponovno u La Manči (jezik, običaji, fasade kuća, ulice). Ponovno radim s Karmen Maura, Penelope Kruz, Lolom Duenjas i Kus Lampreave. Vratio sam se temi majčinstva kao praporeklu svega, života i fikcije. Takođe, povratak La Manči je povratak u naručje moje majke.
Nikada nisam bio smirena osoba, unutrašnji nemir je nešto što me je vodilo, nešto što me stimuliše. Međutim, za film je potrebno strpljenje, čak više nego talenat. Verujem da sam na snimanju ovog filma povratio deo svoje smirenosti (reč čije je značenje dugo bila prava misterija za mene). Kroz ovaj film sam takoreći odbolovao i prežalio sve što je trebalo, ali na bezbolan način. Ispunio sam prazninu, rekao sam zbogom svojoj mladosti. Nema ničeg paranormalnog u tome, iako mi se moja majka nije priviđala, snažno sam osećao njenu prisutnost.
„Vrati se“ jeste komična drama. Njegov ton imitira život, ali to nije samo film o lokalnim običajima. Zapravo je o naturalnom nadrealizmu, ukoliko je to postojeća sintagma. Oduvek sam mešao žanrove i još uvek to radim potpuno spontano. Ubacivanje duha u filmski zaplet pravi je komični element, pa i jedna smrt u filmu (ona Rajmundinog muža) neočekivano prerasta u komediju. Iako je mešavina žanrova nešto što je za mene sasvim normalno, postoje tu rizici koji takvu vrstu filma mogu pretvoriti u grotesku ili sprdnju. Zato takvoj radnji treba pristupiti najjednostavnije moguće ne bi li se i najapsurdnije situacije činile verovatnim.

ALMODOVAR O GLUMICI: SNAGA I KRHKOST PENELOPE KRUZ
Penelope je na vrhuncu svoje ljupkosti (njene oči, vrat, kosa, ramena i grudi). Fraza je, ali i istina. Ona ima jedan od najspektakularnijih dekoltea u filmskoj industriji. Iako je postala puno uglađenija u poslednjih nekoliko godina, dokazala je da bolje glumi žene iz naroda nego dame. Pre osam godina glumila je prostitutku koja rađa u autobusu, bilo je to prvih desetak minuta filma, ali sasvim dosta da potpuno zavlada ekranom.
Njena Rajmunda u ovom filmu potiče iz roda karaktera kakav je onaj Karmen Maura u filmu „Šta sam uradila da zaslužim ovo“ – snaga prirode koja ne preza ni pred čim. Iako vrlo energična, Rajmunda je i vrlo krhka. Izuzetno je besna, ali i bespomoćna u isto vreme. Neizmerno je zadovoljstvo gledati kako se u potresnim scenama Penelopine, tj. Rajmundine, oči pune suzama. Biti svedok te sposobnosti je vrhunsko iskustvo.
Zadovoljstvo je i fizički oblikovati lik, obući i očešljati osobu. Odlučili smo se za pripijene suknje i pulovere jer su oni modni klasici, ženstveni i popularni još od pedesetih. Tako podsećaju na Sofiju Loren, još s njenih početaka, kada je glumila ribarske žene. Samo je zadnjica kod Rajmunde lažna, veštačka. Takvi karakteri su uvek izražene zadnjice, a Penelope je tako mršava. Sve ostalo je puno srce, emocija, talenat, istina i lice koje kamera obožava.
Oficijelni sajt:
Volver (2006)
Premijera: FEST 07

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)