U trendu

Vremeplov

Žanr: naučna fantastika
Trajanje: 96 min.

Glavne uloge:Guy Pearce, Samantha Mumba, Omero Mumba, Jeremy Irons, Orlando Jones
Scenario:David Duncan
Producent:Arnold Leibovit
Režija:Simon Wells

SINOPSIS

Naučnik Aleksandar Hartdegen odlučio je da dokaže da je moguće putovati kroz vreme. Nakon lične tragedije – gubitka žene sa kojom je trebalo da se venča – odlučuje da aktivira sopstvenu mašinu za putovanje kroz vreme. Pokušava da se vrati u prošlost i utiče na trenutak kada njegova mlada verenica gubi život. Isprobavajući svoje teorije uz pomoć vremeplova, sopstvenog izuma, Hartdegen biva prebačen 800.000 godina u budućnost, gde otkriva da je čovečanstvo evoluiralo u dve rase: Eloe i Morloke.

O PRODUKCIJI

U adaptaciji naučno-fantastičnog romana H.Dž. Velsa, Gaj Pirs tumači Aleksandra Hartdegena. Irska pevačica Samanta Mamba tumači Maru, ženu koja se sprijateljuje sa Aleksandrom u dalekoj budućnosti. U filmu takođe glume i Orlando Džouns („Evolution“), Mark Adi („The Full Monty“), Sijena Giljori („Kiss Kiss Bang Bang“), Filida Lo („Saving Grace“) i dobitnik Oskara, Džeremi Ajrons. Reditelj filma „Vremeplov“, koji je snimljen 2002. godine, zapravo je Sajmon Vels, praunuk autora knjige, H.Dž. Velsa.

Legendarni H.Dž. Vels, autor romana „Vremeplov“, u svoje vreme nazvan je „čovekom koji vidi budućnost“. Ipak, čak i Vels bi se zadivio pred saznanjem da je od njegove najpoznatije priče napravljen film, i to dva puta. Iako se mnogo toga promenilo od kada je knjiga napisana, pre više od 100 godina, Velsova vizija budućnosti i dalje je nešto što fascinira filmsku publiku. Producent filma Voltera Parks objašnjava da su šezdesetih godina filmovi poput „20.000 milja pod morem“ i „Put u središte zemlje“ palili maštu filmske publike, a da je najsugestivniji film ovog žanra svakako bila prva filmska verzija Velsovog romana „Vremeplov“, koju je režirao Džordž Pal. „Ono što je interesantno jeste to da nam je savremena tehnologija omogućila da napravimo svet po Velsovoj viziji, nešto što filmski autori nisu mogli da urade pre 40 godina“, ističe on.

Oficijelni sajt:

  • Time Machine

    Premijera: Beograd, 28. jun 2002. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.