U trendu

Začarana

Žanr: igrani film, romantična komedija
Trajanje: 107 min.
Premisa: Stvarni i animirani svet se sudaraju!

Glavne uloge:

Ejmi Adams (Amy Adams), Patrik Dempsi (Patrick Dempsey), Džejms Marsden (James Marsden), Timoti Spal (Timothy Spall), Ajdina Menzel (Idina Menzel), Suzan Sarandon (Susan Sarandon)

Scenario:Bil Keli (Bill Kelly)
Režija:Kevin Lima (Kevin Lima)

SINOPSIS
Film prati prelepu princezu Žizelu (Ejmi Adams), koju zla kraljica (Suzan Sarandon) proteruje iz njenog čarobnog, animiranog kraljevstva prepunog pesme i muzike. Tako se ona nađe u okrutnoj stvarnosti na ulicama savremenog Menhetna. Prestravljena čudnovatim okruženjem koje ne funkcioniše po principu „srećni zauvek“, Žizela luta haotičnim svetom očajnički tragajući za čarolijom. Međutim, kada počne da se zaljubljuje u šarmantnog advokata za razvode (Patrik Dempsi) koji joj je pritekao u pomoć – iako je svoju ruku obećala savršenom princu (Džejms Marsden) iz bajke – Žizel će morati da se zapita da li pogled na ljubav iz bajke može da opstane u stvarnom svetu.
O FILMU
„Začarana“ je mešavina klasične Diznijeve animirane bajke i igrane romantične komedije. Režirao ju je Kevin Lima („Tarzan“) po scenariju Bila Kelija („Blast From the Past“). U filmu se izvode originalne pesme iza kojih stoji tim priznatih autora, kompozitor Alan Menken i pesnik Stiven Švarc („Pokahontas“, „Zvonar Bogorodičine crkve“).
Kao dinamična komedija s glavnom junakinjom koja se našla u nebranom grožđu i savremenim zapletom iz klasičnih Diznijevih bajki, „Začarana“ meša fantaziju, akciju, muziku, specijalne efekte, rukom rađenu animaciju i igrane scene da bi pred publiku donela potpuno jedinstvenu romantičnu komediju za sve generacije.
Za lepu Žizelu život je doslovce bajka. Ima sve što je potrebno da bi bila savršena princeza: lepo izgleda, čistog je srca, divno peva i vešto komunicira sa životinjama – sve dobre stvari koje bi neko mogao da poželi u njenom svetu u Andalaziji, koja je, uzgred, animirana. Žizelina želja da upozna zgodnog princa iz snova i s njim podeli iskreni poljubac biva ispunjena kada princ Edvard (Džejms Marsden) čuje njen umilni sopran i brže-bolje pojuri k njoj.
Već sledećeg dana, kad je krenula da se uda za Edvarda, Žizela pada (doslovce) pod čini kraljice Narise, koja ne preza ni pred čim da bi devojku sprečila da sedne na tron. Žizela je proterana na mesto tako daleko od njenog bajkovitog kraljevstva da više nije animirani lik u živopisnoj, muzikalnoj zemlji, već prava žena prebačena u mesto koje nije nimalo čarobno – savremeni Menhetn.
Našoj nesuđenoj princezi na tom čudnovatom mestu u pomoć priskaču Robert, advokat za razvode, i njegova ćerka Morgan (Rejčel Kovej). Kad Žizelin neanimirani princ Edvard sa svojim slugom Natanijelom (Timoti Spal) i Žizelinim najboljim prijateljem i vevericom Pipom stigne u Njujork, ona vidi kako se njena dva sveta sudaraju i zatiče sebe kako se pita da li njen knjiški pogled na ljubav koji se završava onim „srećni zauvek“ može da preživi u našem svetu.
Početna ideja scenariste Bila Kelija vila je da osmisli krupnooku nevinu junakinju i prepusti je modernom, ciničnom svetu. Scenario je završio kod producenata Barija Jozefsona i Barija Zonenfelda. Jozefson komentariše: „Počelo je sa scenarijem Bila Kelija. On je odradio sjajan posao stvorivši ovaj svet, dovodeći Diznijevu princezu iz bajke, iz sveta animacije, u igrani film. Mene je to stvarno zaintrigiralo. Prava vizija ‘Začarane’ došla je na svetlost dana kada je Kevin seo s Bilom Kelijem pa je njihova hemija pronašla put do savršene verzije ove priče. Jedan od Kevinovih doprinosa bila je ideja da dva sveta, animirani i stvarni, mogu i dalje da se kombinuju, s ikonografijom bajkovitog života koja se smešta u središte Njujorka, gde ljudi ne počinju iznenada da pevaju i ne žive srećni zauvek.“ Lima nastavlja: „I kako se taj cinizam suprotstavlja nevinom – Žizela u naš svet dolazi iskričava pogleda, prepuna nevinosti. Prihvata sve onako kako jeste i uživa u životnim radostima. Njena radost utiče na skoro sve koje sretne; u stvari, ona sve začara.“ Žizela je amalgam likova kao što su Snežana, Pepeljuga, Uspavana lepotica, Lepotica i Mala sirena, i kao sve te dame, ona zapeva da bi komunicirala kad reči nisu dovoljne.
Čarolija „Začarane“ leži u tome što to nije samo jedna vrsta priče. Kako režiser kaže: „U njoj su svi žanrovi. To je bio jedan od najvećih izazova u ovom filmu – da se toliko različitih žanrova stopi u nerazdvojivu celinu. Imate animaciju, romantičnu komediju, akciju i avanturu, a imate i mjuzikl. I sve se to dešava u isto vreme. I bilo je prava čarolija snimiti ovaj film uz balansiranje svih tih tonova. Autori su takođe odlučili da, pored toga što likovi u filmu imaju osobine slične ostalim Diznijevim likovima, scenario mora da oda počast žanru u koji unosi novine.
Lima priča: „U početku samo pokušali da dozvolimo scenariju da bude u vezi sa svim tradicionalnim Diznijevim filmovima, pa smo začinili putešestvije likova s puno starih ideja i likova iz klasika kao što su ‘Snežana i sedam patuljaka’, ‘Pepeljuga’ i ‘Uspavana lepotica’. Pokušavali smo da pronađemo način da radimo sa stvarima kao što su staklena cipelica ili otrovna jabuka, naročito u trenutku kad je ona zagrize i jabuka padne na tlo, a vi vidite kako ruka pada na tlo, a jabuka se otkotrlja. Te trenutke smo na kraju zvali ‘princezini trenuci’, a ima ih dosta skrivenih tokom celog filma.
Onda smo mislili da bi bilo zabavno da načinimo korak dalje pa smo kontaktirali s mnogim ženama koje su davale glas Diznijevim princezama i njih ubacili u film.“ Tako se Džodi Benson, glas Male sirene, pojavljuje kao Sem, Robertova sekretarica. Pejdž O’Hara – Lepotica iz „Lepotice i zveri“, igra Triš, glumicu iz sapunice. A Džudi Kun igra ženu s decom za koju princ Edvard stiže suviše kasno.
Pored toga, scenario za film „Začarana“ u sebi nosi niz velikih-malih omaža studiju i njegovom nasleđu, kako verbalno, tako i vizuelno: Robert zastupa klijenta koji se preziva Benks (porodica iz „Meri Popins“); u jednom trenutku Žizelin odraz se osvrće prema njoj iz mehurića (kao u „Pepeljuzi“); odraz kraljice Narise vidi se u vodi i u svemu ostalom – od staklenih flaša do supenog tanjira („Ogledalce, ogledalce moje…“, iz „Snežane“); Žizel sreće vrlo niskog i vrlo ljutitog biznismena kojeg greškom naziva Ljutko, uz druge mnogobrojne migove poznavaocima i publici. Čejs kaže: „Važno je što uopšte nije važno ako sve to ne znate. To je samo jedan veliki osmeh za nas koji smo odrasli uz Dizni.“
Oficijelni sajt

Premijera: 2. decembar 2007. godine u Domu sindikata u 18 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.