Zimski san

Žanr: evropski, drama
Trajanje: 196 min.
Jezik: turski, engleski
Zemlja produkcije: Turska, Francuska, Nemačka
Originalni/međunarodni naziv: Kis uykusu (2014)/Winter Sleep (2014)
Nagrade: Kan 2014 – Zlatna palma, Nagrada međunarodnog žirija kritike FIPRESCI

Glavne uloge:Haluk Bilginer, Melisa Sozen, Demet Akbag
Scenario:Ebru Džejlan (Ebru Ceylan), Nuri Bilge Džejlan (Nuri Bilge Ceylan), Anton Čehov – kratke priče
Režija:Nuri Bilge Džejlan (Nuri Bilge Ceylan)

SINOPSIS

Ajdin je bio slavna ličnost, a sada se povukao u dobrovoljnu penziju. Bivši glumac Ajdin vodi mali hotel u centralnoj Anadoliji sa svojom mladom ženom Nihal. Njihov brak je pun nesuglasica, a dodatnu tenziju donosi i Ajdinova nedavno razvedena sestra. Sa dolaskom zime i prvog snega, hotel postaje sklonište od hladnoće, ali i kavez iz kojeg ne mogu da pobegnu i u kojem se njihova netrpeljivost i mržnja još više rasplamsavaju. Zimska depresija i sve jači sneg čine Ajdinove živce veoma napetim.

O FILMU

Džejlanov film „Zimski san“ drama je o bivšem glumcu koji vodi mali hotel u snežnim planinskim predelima Anadolije sa suprugom, sa kojom je u bračnoj krizi. Film govori o nedelotvornosti i nepokretnosti turskih intelektualaca, a na suptilan način bavi se i pitanjem lične odgovornosti.

Film „Zimski san“ turskog reditelja Nurija Bilgea Džejlana (55), osvojio je Zlatnu palmu na ovogodišnjem 67. Kanskom festivalu. U svom 196 minuta dugom ostavrenju, zasnovanom na nekoliko Čehovljevih kratkih priča, autor je prikazao očaravajući portret bivšeg glumca, sada bogatog zemljoposednika i vlasnika hotela koji maltretira sve oko sebe, naročito suprugu i sestru. Reditelj je savršeno svestan da film preko tri sata nije nešto uobičajeno, ali „Zimski san“ postepeno razvija likove, tako da nije mogao da ga učini kraćim.

„Prva verzija imala je četiri i po sata, tako da sam ga skratio za 60 minuta, ali više nisam mogao jer je sve povezano“, priznao je Džejlan, koji je duboke, isprepletene dijaloge prepune referenci, od Šekspira, preko religije do muzike, pisao sa suprugom Ebru. Predsednica glavnog žirija u Kanu, rediteljka Džejn Kempion, rekla je da je u početku bila obeshrabrena dužinom, ali da film „ima predivan ritam… Mogao je da traje još dva sata, pravi dar ‘Zimskog sna’ je u njegovoj iskrenosti“, zaključila je rediteljka. Autoru je ovo sedmi igrani film, a budući da je za četiri već nagrađivan u Kanu (Gran pri za „Hladan“ 2002. i „Bilo jednom u Anatoliji“ 2011, najbolja režija za „Tri majmuna“ 2008. i nagrada Fipresci za „Podneblja“ 2006), kladioničari su mu davali najviše šansi za Zlatnu palmu još pre početka festivala.

O REŽISERU

Nuri Bilge Džejlan (reditelj)
Poznat po tome da snima filmove sa izuzetno malim budžetom, Nuri Bilge Džejlan je stekao i reputaciju jednog od najinovativnijih i najostvarenijih reditelja s početka 21. veka. U Kanu je nagrađivan Gran prijem žirija za filmove „Daljina“ i „Bilo jednom u Anadoliji“, kao i nagradom za najboljeg reditelja za film „Tri majmuna“. „Zimski san“, hipnotički portret ljudi primoranih da se suoče sa onim što zaista jesu, njegov je prvi film nagrađen Zlatnom palmom, i zvanični kandidat Turske za Oskara.

Zanimljivo je kako je ovaj vrstan umetnik počeo da se bavi filmom. Nakon što je u Istanbulu diplomirao kao elektroinženjer, Džejlan je rešio da otputuje u London i Nepal, kako bi odlučio čime želi da se bavi u životu. Kaže da se ljubav prema filmu rodila kada je radio kao konobar u Brikstonu, opasnom kraju Londona. Noću je konobarisao, a danju išao u bioskope, gledajući po dva-tri filma dnevno.

Oficijelni sajt:

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.