Zlatni kompas

Žanr: fantazija
Trajanje: 113 min.

Glavne uloge:

Nikol Kidman (Nicole Kidman), Danijel Krejg (Daniel Craig), Sem Eliot (Sam Elliott), Eva Grin (Eva Green), Dakota Blu Ričards (Dakota Blue Richards), Ijan Mekelen (Ian McKellen), Ijan Mekšejn (Ian McShane), Fredi Hajmor (Freddy Highmore), Keti Bejts (Kathy Bates)

Scenario:Kris Vajc (Chris Weitz)
Režija:Kris Vajc (Chris Weitz)

SINOPSIS
Postoji svet u kojem veštice vladaju severnim nebom, gde su ledeni medvedi najhrabriji ratnici i gde je svako ljudsko biće povezano s duhom životinje koji mu je blizak koliko i sopstveno srce. Tim svetom upravlja Magisterium, koji želi kontrolu nad celim čovečanstvom i za koga je najveća pretnja poslednji preostali Zlatni kompas i jedno dete kome je suđeno da ga poseduje. Dvanaestogodišnja Lajra Belakva (Dakota Blu Ričards) živi izuzetnim životom u uglednom Džordan koledžu.
Lajru svuda prati njen dejmon, Pantalaimon (glas Fredija Hajmora) – mala, promenljiva životinja koja je njen večiti glas razuma. Međutim, Lajrin svet se menja. Veliki rat dolazi – rat koji preti ne samo Lajrinom svetu već i svim paralelnim svetovima koji leže iza severne svetlosti. Uz grupu prijatelja i saveznika i uz moć Zlatnog kompasa Lajri će biti potrebna sva njena umešnost i hrabrost da taj rat zaustavi.
O FILMU
Scenarista i reditelj Kris Vajc susreo se s prvom knjigom iz popularne i nagrađivane trilogije Filipa Pulmana kada je snimao svoj poznati film „Sve o dečaku“, za koji je bio nominovan za nagradu Oskar za najbolji adaptirani scenario (zajedno sa svojim bratom Polom).
„Od prijatelja sam čuo za fantastičnu trilogiju koja je pisana za decu, ali je u stvari pisana za odrasle“, priseća se on. „Bio sam očaran maštom i smelošću ovih knjiga. A što se tiče filozofske dubine, bacile su u senku sve što sam do tada pročitao.“ Kako bi dobio priliku da adaptira Pulmanovu priču, Vajc je producentima predstavio kako on zamišlja taj film, a zatim je sledeće tri godine posvetio oživljavanju tog filma.
„Ova priča nudi sve što reditelj može da poželi – zanimljivu priču, fascinantne likove, psihološku i filozofsku dubinu, i sve što je potrebno da se snimi dobar film“, objašnjava Vajc. „To je fantastična priča, o stvarima koje su bitne, kao što je ljudska duša, lojalnost, dobrota i slobodna volja.“
Pulmanova trilogija „Njegovo mračno tkanje“ – koja se sastoji od knjiga „Zlatni kompas“, „Čudotvorni nož“ i „Ćilibarski durbin“ – postala je veoma popularna i hvaljena od strane kritike. Do sada je prodato 14 miliona primeraka. Ova trilogija je i više puta nagrađivana, između ostalog i prestižnom Vajtbred nagradom, koju do tada nije osvojila nijedna knjiga za decu.
Vajc, Fortova i svi koji su radili na ovom filmu imali su moćnog saveznika i konstantan izvor saveta u samom Pulmanu. „Pošto adaptiram knjigu Filipa Pulmana“, objašnjava Vajc, „moja dužnost i želja su da prenesem duh njegove vizije i sveta koji je on stvorio“. Vajc se više puta susretao s Pulmanom tokom snimanja i produkcije kako bi razgovarao o samom filmu. Produkcija je ogromnih razmera, počev od raznoraznih stvorenja do vrhunskih specijalnih efekata. Ali, za Vajca, najvažnija stvar kada je u pitanju ova adaptacija jeste istina koja leži u samom srcu Pulmanove priče.
„Magično u ovom delu nalazi se kako u njegovom potencijalu tako i u samim odnosima“, kaže on. „Iako se ovde radi o fantastično osmišljenom paralelnom svetu, taj svet dosta verodostojno govori o ovom našem, o našim životima dok smo bili deca, o roditeljima i, uopšte, o jedinkama u društvu. I, iako je glavna junakinja dete, u ovoj priči nema ničeg detinjastog. Odnos između kosmičkog i individualnog mora biti prikazan na način na koji to čini Pulman.“
Kako bi pronašli odgovarajuću mladu osobu za ulogu Lajre, Fiona Vir i Lusi Bevan, zadužene za kasting, videle su preko 10.000 mladih glumica. „Organizovali smo kastinge u više gradova“, priseća se producent Bil Kararo. „Na hiljade devojčica je dolazilo, bile su zaista hrabre, divne. Ali, kada smo pronašli našu Lajru, izgledalo je kao da je rođena za ovu ulogu.“ Na opšte zadovoljstvo, jedna mlada glumica se izdvajala – Dakota Blu Ričards. „Dakota je bila posebna, bilo je nemoguće ne primetiti je“, priseća se Vajc. „Pregledao sam snimke i zapazio jednu devojčicu čija je kosa bila razbarušena i u kojoj je bilo nešto veoma jako i zanimljivo.“
Dakota Blu Ričards je pročitala knjige i videla pozorišno izvođenje „Zlatnog kompasa“ i brže-bolje iskoristila priliku da igra lik koji joj se toliko dopada. Lajru u korak prati njen dajmon, Pantalaimon. Dajmon je, kako objašnjava Filip Pulman, sama osoba. Dajmon nije odvojen od osobe, on je deo nje u smislu da, ako je vaš dajmon mačka, i prava mačka naiđe, ona bi u vašem dajmonu pre videla ljudsko biće nego mačku.
Tokom njenog putovanja Pan konstantno hrabri Lajru, daje joj snagu, pruža utehu, a ponekad je i prekoreva. „Mislim da je to vrlo zanimljiv koncept, to saznanje da čitav život vodite razgovor sa svojom dušom“, kaže Vajc.
O REŽISERU
Kris Vajc (scenarista i reditelj)
S bratom je režirao i napisao scenario za hit film „Sve o dečaku“, po romanu Nika Hornbija. Scenario za taj film bio je nominovan za Oskara, kao i za nagradu BAFTA i mnoge druge nagrade.
O GLUMCIMA
Nikol Kidman (Marisa Koulter)
Prvi put je privukla pažnju američke publike ulogom u psihološkom trileru „Mrtvo more“. Do danas je postala međunarodno priznata i nagrađivana glumica poznata po širokom dijapazonu uloga. Godine 2003. dobila je Oskara, Zlatni globus, nagradu BAFTA i Srebrnog medveda u Berlinu za ulogu Virdžinije Vulf u filmu Stivena Daldrija „Sati“.
Dakota Blu Ričards (Lajra Belakva)
Rođena je u Londonu 1994. godine. Odmalena je bila ljubitelj Pulmanovih knjiga. Živi s majkom u Brajtonu, u Velikoj Britaniji.
Oficijelni sajt

Premijera: 11. decembar 2007. godine u Centru „Sava“ od 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.