U trendu

Zodijak

Žanr: triler
Trajanje: 158 min.
Premisa: Postoji više od jednog načina da vam ubica oduzme život

Glavne uloge:

Džejk Gilenhal (Jake Gyllenhaal), Mark Rufalo (Mark Ruffalo), Robert Dauni Junior (Robert Downey Jr.), Entoni Edvards (Anthony Edwards), Kloe Sevinji (Chloe Sevigny), Ezra Bazington (Ezra Buzzington)

Scenario:Džems Vanderbilt (James Vanderbilt)
Režija:Dejvid Finčer (David Fincher)

SINOPSIS
Dok San Francisko strahuje zbog serijskog ubice koji muči policiju svojim šiframa i pismima, veliki broj istražitelja traži ubicu. Ovaj slučaj će postati opsesija za četvoricu ljudi čiji će životi i karijere biti izgrađeni i uništeni beskrajnim nizom tragova.
O FILMU
„…Neću više najavljivati nikome kada ću počiniti ubistva. Izgledaće kao rutinske pljačke, ubistva iz besa i nekoliko lažnih nesreća…“, pismo broj 7, 9. novembar 1969.
Ovo je najčuveniji zastareli slučaj. Divljanje ludaka koji nikada nije uhvaćen; neuhvatljivi ubica sa šifrom, koji je držao naciju u strahu, američki Džek Trbosek. Javno je preuzeo odgovornost za 13 žrtava, a potom za još više od 20. Pravi broj mrtvih se možda nikada neće saznati. Jedno je sigurno: taj broj obuhvata i žive. Zasnovan na istinitoj priči o serijskom ubici koji je zastrašio okolinu Zaliva San Francisko i namučio policiju četiri oblasti svojim šiframa i pismima tokom više decenija, „Zodijak“ je triler Dejvida Finčera, reditelja filmova „Sedam“ i „Borilački klub“.
Uloviti lovca postala je opsesija četvorice ljudi. Jedan od njih, Robert Grejsmit (Džejk Gilenhal), bio je džoker. Skromni novinski crtač Grejsmit nije imao iskustvo svog prekaljenog ciničnog kolege Pola Ejverija (Robert Dauni Junior), vrhunskog reportera lista „San Francisco Chronicle“. Nije imao ni Ejverijeve veze u policiji, s ambicioznim inspektorom Dejvidom Toskijem (Mark Rufalo) i njegovim pedantnim partnerom, inspektorom Vilijamom Armstrongom (Entoni Edvards). Međutim, imao je ključne informacije.
Prvi put su se pojavile 1. avgusta 1969. Nečitko napisano pismo uredniku stiglo je s gomilom druge pošte. Bilo je to prvo od tri pisma poslata različitim listovima. „Dragi uredniče, ovo je ubica…“ Dejvida Faradeja i Beti Lu Džensen, koji su ubijeni 20. decembra 1968, i Darlin Ferin, koja je ubijena 4. jula 1969, a pomenut je i pokušaj ubistva Majka Magoa. Nije ih nazivao po imenima, ali je dao masu detalja koji su mogli biti poznati samo policiji. Svaki list je dobio deo šifre koja će, ako se dekodira, navodno otkriti njegov identitet. Sledeća je bila pretnja – objavite ili će i drugi umreti. Nijedan ubica još od Džeka Trboseka nije pisao štampi i izazivao policiju nagoveštajima svog identiteta. Zodijak je podigao nivo ubica psihopata u Americi. Par iz Salinasa je dešifrovao poruku, ali je Grejsmit, zaljubljenik u šifre, otkrio njenu skrivenu nameru, referencu na nemi film „Najopasnija igra“ iz 1932.
Usledilo je još pisama i pretnji. Zodijak je ponovo udario 27. septembra 1969. Maskiran kapuljačom i naoružan pištoljem i nožem, izbo je Sesiliju En Šepard, a teško ranio Brajana Hartnela u oblasti Napa. Mesec dana kasnije, 11. oktobra, ubica je stigao u San Francisko. Taksista Pol Li Stajn dobio je metak u potiljak u otmenom kraju Prezidio hajts. Tri dana kasnije stiglo je peto pismo, najzlokobnije od svih: Zodijak je rekao policiji da su mogli da ga uhvate te noći. Još gore, deca su mu bila na nišanu. San Francisko je bukvalno bio u panici.
Zodijak je preko noći proslavio detektive Toskija i Armstronga i reportera Ejverija. Grejsmit je ostao njuškalo iz senke i davao svoj doprinos kada je Ejveri to dozvoljavao. Zodijak je uvek bio korak ispred, prikrivao je tragove i začinjavao svoja pisma sa još više pretnji. A onda je sve postalo lično.
Zao glas će pomračiti slavu u slučaju Toskija; frustrirani Armstrong je nastavio dalje; Ejveri je napustio list, obogaljen zavisnošću. Zodijak više nije otkrivao svoje mete. Plagijatori su iznikli na sve strane. Glavni osumnjičeni je i dalje bio tamo negde. Došao je Grejsmitov trenutak. Taj trenutak će zauvek promeniti njihove živote.
U filmu „Zodijak“ Dejvida Finčera glavne uloge tumače Džejk Gilenhal, Mark Rufalo, Robert Dauni Junior, Entoni Edvards, Brajan Koks, Elijas Koteas, Donal Log, Džon Kerol Linč i Dermot Malruni. Film je režirao Dejvid Finčer po scenariju Džejmsa Vanderbilta, a na osnovu knjige Roberta Grejsmita.
O REŽISERU
Dejvid Finčer (reditelj)
Debitovao je 1992. filmom „Alien 3“. Godine 1995. režirao je „Sedam“, mračnu i ciničnu priču o dvojici detektiva (Bred Pit i Morgan Frimen) koji jure serijskog ubicu koji svoje zločine zasniva na sedam smrtnih grehova. Dve godine kasnije režirao je „Igru“ s Majklom Daglasom i Šonom Penom, mračnu avanturističku priču o zatvorenom biznismenu iz San Franciska koji od brata dobija neobičan poklon – postaje igrač u igri koja preuzima njegov život.
Godine 1999. ponovo se udružio s Bredom Pitom na filmu „Borilački klub“, zasnovanom na romanu Čaka Palahnjuka o dva čoveka koji otvaraju klub posvećen golorukom pesničenju za muškarce. „Sobu panike“ s Džodi Foster, Forestom Vitekerom i Dvajtom Joakamom režirao je 2002. Ovaj bioskopski hit bavio se pričom o samohranoj majci i njenoj ćerki, sakrivenim u sigurnoj sobi svoje nove kuće, dok u kuću provaljuju kriminalci. Finčer trenutno režira film „Čudni slučaj Bendžamina Batona“, adaptaciju kratke priče F. Skota Ficdžeralda, sa Bredom Pitom i Kejt Blanšet.
O GLUMCIMA
Džejk Gilenhal (Robert Grejsmit)
Nominovan za Oskara, Gilenhal je jedan od boljih glumaca svoje generacije. Njegove dirljive i raznovrsne uloge privukle su veliku pažnju publike i kritike. Godine 2006. dobio je nagradu BAFTA, a zaradio je i Oskara za ulogu u filmu Anga Lija „Planina Broukbek“. Trenutno snima film „Rendition“ u režiji Gevina Huda, pored Meril Strip, Alana Arkina, Ris Viderspun i Pitera Sarsgarda. Ostali njegovi filmovi su „Marinac“ Sema Mendesa, „Dokaz“ Džona Medena, s Entonijem Hopkinsom i Gvinet Paltrou, „Dobra devojka“ Migela Artete, pored Dženifer Aniston i Džona C. Rejlija, „Mesečeva milja“ Breda Silberlinga, pored Dastina Hofmana i Suzan Sarandon, „Lovely and Amazing“ Nikole Holofcener, pored Ketrin Kiner, kultni hit Ričarda Kelija „Doni Darko“ i „Oktobarsko nebo“ Džoa Džonstona, pored Krisa Kupera i Lore Dern.
Mark Rufalo (inspektor Dejvid Toski)
Uz dugačku listu raznovrsnih filmskih uloga Mark Rufalo je jedan od najtraženijih glumaca u Holivudu. Nedavno je završio snimanje filma „Reservation Road“, u kojem glumi uz Hoakina Feniksa, kao i „Where the wild things are“ u režiji Spajka Džounza i „Margaret“ Keneta Lonergana s Anom Pakin i Metom Dejmonom. Pojavio se i u „Svim kraljevim ljudima“ sa Šonom Penom, Kejt Vinslet i Džudom Louom.
Ostali njegovi filmovi su „Kao u raju“ s Ris Viderspun, „Collateral“ uz Toma Kruza i Džejmija Foksa, „Mi više ne živimo ovde“ uz Naomi Vots i Loru Dern, „Danas 13, sutra 30“ uz Dženifer Garner, „Večni sjaj besprekornog uma“ uz Džima Kerija, Kirsten Danst, Kejt Vinslet, Ilajdžu Vuda i Toma Vilkinsona, „In the cut“ Džejn Kempion s Meg Rajan, nezavisni film „Moj život bez mene“, „Računaj na mene“ uz Loru Lini i Metjua Broderika, „Zamak“, „Wind talkers“, „XX/XY“, „U sedlu sa đavolom“, „Diskoteka 54“ i drugi.
Robert Dauni Junior (Pol Ejveri)
Razvio se u jednog od najpoštovanijih glumaca u Holivudu. Bio je nominovan za Oskara i dobio nagradu BAFTA za najboljeg glumca za svoju ulogu u filmu „Čaplin“ iz 1992. Nedavno je snimio filmove „Krzno“ s Nikol Kidman, „Kako prepoznati svece“ i „Tamno skeniranje“ po romanu Filipa K Dika.
Drugi njegovi skoriji filmovi su „Laku noć i srećno“ Džordža Klunija, „Kiss Kiss Bang Bang“ s Valom Kilmerom, „Pevajući detektiv“, „Gotika“ s Hale Beri i Penelope Kruz, „Čudesni momci“ Kertisa Hensona, „Otkačeni producent“ uz Stiva Martina i Edija Marfija, „Crno i belo“ s Benom Stilerom i Ilajdžom Vudom, „U snovima“ Nila Džordana, „U.S Marshals“, u kojem je glumio i Tomi Li Džouns, „The Gingerbread man“ Roberta Altmana, „Ljubav za jednu noć“ s Veslijem Snajpsom i Nastasjom Kinski, „Restauracija“, „Ričard III“, „Rođene ubice“, „Kratki rezovi“, „Sapunica“, „Air America“, „Manje od nule“, „Veština zavođenja“, „Otkačena nauka“, „Prvorođeni“ i drugi. Na televiziji je debitovao 2001, kada se pridružio ekipi serije „Ali Mekbil“. Ta uloga mu je donela Zlatni globus i nagradu Emi.
Entoni Edvards (inspektor Vilijam Armstrong)
Verovatno je najpoznatiji kao doktor Mark Grin u hit seriji „Urgentni centar“. Ta uloga mu je donela četiri nominacije za nagradu Emi, a 1998. je dobio Zlatni globus. Glumio je u više od 20 filmova, uključujući i „Top Gun“, „Nekoliko lekcija o ljubavi“, „Klijent“, „Čudesna milja“, „Gospodin Nort“, „Groblje kućnih ljubimaca II“, „Sigurna stvar“, „Osveta šmokljana“ i druge. Kao reditelj debitovao je filmom „Čarlijeva priča o duhovima“ s Čičom Marinom i Lindom Fjorentino.
Brajan Koks (Melvin Beli)
Koks je nagrađivani pozorišni, filmski i televizijski glumac. Veteran iz više od 50 filmova nedavno se pojavio u ostvarenjima „Trčanje s makazama“, „Meč-lopta“ Vudija Alena, „Crveno oko“ Vesa Krejvena i „Bornova nadmoć“, u kojem je ponovio ulogu iz blokbastera „Bornov identitet“ iz 2002. Duga lista njegovih filmova uključuje i naslove: „Adaptacija“ Spajka Džounza, „Troja“, „X2“, „25. sat“, „Krug“, „Afera ogrlice“, „Rašmor“, „Očajničke mere“, „Bokser“, „Poljubi devojke“, „Hrabro srce“, „Rob Roj“, „Skriveni plan“ i „Nikolas i Aleksandra“. Takođe, bio je prvi koji je glumio Hanibala Lektora u filmu Majkla Mana „Lovac na ljude“.
Oficijelni sajt:
Zodiac (2007)
Premijera: 17. maj 2007. godine u Domu sindikata u 20.30 časova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.