U trendu

Zoolander

Žanr: Komedija
Trajanje: 89 min

Glavne uloge:Ben Stiller („Meet the Parents“), Owen Willson („Meet the Parents“), Will Ferrell („Drowning Mona“), Christine Taylor („The Wedding Singer“), Mila Jovovich („The Fifth Element“), David Duchovny („Evolution“), Jon Woight („Pearl Harbor“)
Specijalni gosti:Aleksandar Skarsgard, Donald Tramp, Christian Slater, Cuba Gooding Jr., Tommy Hilfiger, Natalia Portman, Lenny Kravitz, David Bowie, Sandra Bernhard, Claudia Shiffer, Veronica Webb, Victoria Becham, Vinona Ryder, Vince Vaungh, Billy Zane
Scenario:Ben Stiller, Drake Sather
Producenti:Ben Stiller, Stuart Cornfeld
Režija:Ben Stiller („The Cable Guy“)

SINOPSIS

Derek Zulender (Derek Zoolander) je bio najpoznatiji muški maneken tokom tri godine, ali očekivana nagrada za najboljeg manekena, koja bi mu bila četvrta zaredom, odlazi u ruke novajlije, Hensela. Kako se ovo razočarenje poklopilo sa člankom u novinama gde ga opisuju kao idiota, Derek odlučuje da se povuče i krene u potragu za svojim korenima… U svojoj potrazi, Derek upada u razne nevolje, a jedini ljudi koji mogu da mu pomognu jesu novinarka koja ga je ocrnila, rival Hensel i misteriozni maneken iz prošlosti…

Suočen sa sumornom realnošću da više nije supermodel br. 1, Derek pokušava da shvati smisao života i odlazi da sa ocem i bratom radi u rudniku u Nju Džersiju. Nažalost, Derekov otac, rudar, (Džon Vojt) nije oduševljen što ga vidi. Po njegovom mišljenju, Derekov ne previše muževan posao je sramotan. Odbačen, Derek se vraća na Menhetn, gde zatiče Hensela u punoj snazi. Dve zvezde održavaju „modni dvoboj“ da bi se jednom za svagda dokazalo ko je bolji maneken.

Za Dereka se stvari ipak popravljaju pošto mu ultraekscentrični dizajner Mugatu (Vil Ferel) nudi posao. Ali ovaj posao zapravo služi za ostvarenje drugog, užasnog plana. Suočen sa mračnim podzemljem modnog sveta, Derek ima šansu da spreči pakleni plan i postane heroj Amerike!

GLUMCI I ULOGE

„Duboko u sebi, Hensel se divi Zulenderu“, kaže Vilson. „Moj lik mu to i priznaje u jednom trenutku.“ Za Vilsona, snimanje njihovog „dvoboja“ nije bilo tako jednostavno kao što na platnu izgleda. „Bilo mi je veoma teško zato što nikada ranije nisam plesao, ni javno ni privatno“, priznaje glumac. „Morali smo da igramo pred 75 statista, koji su navijali“.

„Pošto je Derek upravo pao sa vrha, on je poprilično ranjiv“, kaže Ferel. „Dobiti ga da radi na mojoj novoj liniji odeće je samo kulisa.“ Ferel dalje priča: „Mugatu voli da nosi korsete, pa sam i ja morao nekako da se uvučem u njih. To je zaista suludo. Kada smo završili snimanje, nekako sam se vezao za njih. Ipak, velika odluka je bila ta da ofarbam kosu u platinastoplavo. Mnogi su mislili da je u pitanju perika.“

Mugatuovu asistentkinju, prelepu Katinku, igra Mila Jovović. „Ona je jedinstveni tip netolerantnog zločinca“, kaže Mila. „Reč snob nije dovoljna da bi se opisao njen stav prema modi.“ Matilda (Kristin Tejlor), novinarka, pokušava da pomogne Zulenderu da se izvuče iz mračne zavere. Pošto je prvo napisala članak u kome ga je predstavila kao najveću budalu, ona vremenom ipak prihvata Dereka. „Mislim da je Matilda jedini normalni lik u filmu“, kaže glumica. „U njemu je inače gomila smešnih likova, a Matilda mu daje malo realnosti. Takav lik je neophodan, on predstavlja glas razuma za publiku.“

BEN STILER
Derek Zulender/reditelj/scenarista/producent

Rođen 1965. godine u Njujorku, u porodici poznatih komičara (Džeri Stiler, En Meara). Odmalena u svetu holivudskih zvezda, logično i sam izabira filmsku karijeru. Podjednako uspešan kao glumac („Mystery Men“, „Keeping the Faith“, „Meet the Parents“), reditelj („Reality Bites“, „The Cable Guy“), scenarista i producent.

ZANIMLJIVOSTI


  • Jedna scena je izbačena a druga kompjuterski prepravljena pošto se na njima vidi Svetski trgovinski centar. Svetska premijera filma bila je 28. septembra 2001. godine.

  • Film je zabranjen u Maleziji pošto je meta atentata u filmu izmišljeni predsednik ove države.

    Oficijelni sajt:

  • Derekzoolander.com

    Premijera: 8. februar 2002. godine

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.