U trendu

Žurka

Žanr: drama
Trajanje: 88 min.

Glavne uloge:

Sonja Savić, Goran Šušljik, Nenad Jezdić, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija-Đurica, Nada Šargin, Anđelika Simić, Vladimir Tintor, Edit Tot Trubint, Jovana Stipić, Ivan Đurić, Aron Balaž, Srđan Radaković

Scenario:Aleksandar Davić
Režija:Aleksandar Davić

SINOPSIS

Radnja filma „Žurka“ odvija se 1991. godine u jednoj nedovršenoj vikendici na obroncima Fruške gore. Kroz rođendansku žurku jedne od junakinja, kao centralni događaj filma, fabula na ironičan i duhovit način prati pojedinačne sudbine 13 mladih ljudi koji se suočavaju s ratnom paranojom. Pored toga što kroz pojedinačne sudbine likova dočarava sliku nadolazećeg beznađa, „Žurka“ predstavlja i nežan omaž duhu bezbrižnih osamdesetih.

O FILMU

Dugometražni igrani film „Žurka“ scenariste i reditelja Aleksandra Davića, u produkciji kuća „Arbos“ i „Studio moderna“ iz Novog Sada, nakon bogatog i uspešnog festivalskog života, od 2. februara očekuje redovna bioskopska distribucija u Srbiji i Crnog Gori i regionu (u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji).

Igrani film „Žurka“ imao je svetsku premijeru 22. avgusta 2004. na najvećem i najuticajnijem filmskom festivalu u regionu – Sarajevo film festivalu. Prikazan je u glavnom takmičarskom programu, u konkurenciji s još osam filmova i naišao na veoma odlične ocene kritike, ali i oduševljenje festivalske publike.

Domaću premijeru film je imao u Novom Sadu, na 13. festivalu domaćeg igranog filma „Novosadska arena“, gde je Aleksandar Đurica za ulogu narkomana Gare dobio nagradu za najbolju epizodnu mušku ulogu. „Žurka“ je osvojila još dve nagrade na domaćim festivalima. Nagradu za najbolji scenario na 29. festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (avgust 2005) dobio je scenarista Aleksandar Davić, dok je Anđelika Simić za ulogu Marije dobila nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu na 40. festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu (avgust 2005).

Čekajući na bioskopsku distribuciju film je obišao veliki broj relevantnih festivala ne samo u regionu nego i u svetu – od 19. hercegnovskog filmskog festivala (avgust 2005), preko Zagreb film festivala (oktobar 2004) i AsterFesta u Strumici (jun 2005, Makedonija), do Berlin open air festivala (maj 2005), te festivala u Go East u Visbadenu (april 2005), Braunschweig internacionalnog festivala u Nemačkoj, Ređokalabriji u Italiji (jun 2005).

„Žurka“ je prikazana i na reviji filmova novije SCG kinematografije u Australiji (Sidnej, Melburn i Pert), Austriji (Beč) i Norveškoj (Oslo).

O REŽISERU

Aleksandar Davić (reditelj i scenarista)
Film „Žurka“ je debitantski film ovog reditelja.

O GLUMCIMA

Sonja Savić
Debitovala je na filmu još kao tinejdžerka („Leptirov oblak“, 1977). Filmskim ulogama tokom osamdesetih godina („Živeti kao sav normalni svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Osuđeni“, „Čavka“) izborila je status zvezde domaćeg filma kreirajući uloge izvan određenog faha, ali uvek s prepoznatljivim ličnim pečatom.

Za ulogu u filmu „Život je lep“ (1985) nagrađena je na Festivalu u Veneciji. Devedesetih godina ređe se pojavljuje na filmu („Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Urnebesna tragedija“), ali je sve aktivnija kao rediteljka („Prvi srpski tehno vodvilj“, „Supernaut ­ Beograd andergraund“, „Plej“). Veliki povratak na glumačku scenu usledio je nakon uloge u filmu „Hleb i mleko“ (2001), nagrađenog „Zlatnim lavom“ u Veneciji.

Goran Šušljik
Rođen je 19. marta 1969. godine. Završio je glumu na FDU 1992. godine i otada odigrao pedesetak uloga u pozorištima Beograda. Radio je s gotovo svim važnijim rediteljima s ovih prostora: Mijačem, Unkovskim, Markovićem, Savinom, Mađelijem, Jovanovićem, Pandurom i Karadžićem. Prvak je Jugoslovenskog dramskog pozorišta i dobitnik dve Sterijine nagrade, nagrade „Zoran Radmilović“ i mnogih drugih.

Filmografija: „Balkanska braća“, „Diši duboko“, „Krojačeva tajna“, „Poljupci“, „Svjetsko čudovište“, „Jagoda u supermarketu“, „Balkanska pravila“, „Jevreji dolaze“.

Nenad Jezdić
Rođen je 1972. godine u Valjevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Na FDU u Beogradu diplomirao je glumu u klasi profesora Predraga Bajčetića. Stalni je član Ateljea 212 u Beogradu. Filmografija: „Tamna je noć“, „Paket aranžman“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“, „Mrtav „ladan“, „Kordon“, „Mali svet“, „Žurka“, „Tri letnja dana“, „Nož“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „San zimske noći“, „Čarlston za Ognjenku“. Igrao je u sledećim TV serijama i dramama: „Porodično blago“, „Neki novi klinci“, „Crni Gruja“, „Perionica“, „Vešeraj“, „Stižu dolari“, „Nikoljdan“, „Sudbina jednog razuma“, „Dug iz Baden Badena“.

Premijera: 2. februar 2006. godine