U trendu

Zvezdana prašina

Žanr: avantura, fantazija, romansa
Trajanje: 130 min.
Originalni naziv: Ovoga leta, čim zvezda padne, avantura počinje!
Premisa:

Glavne uloge:

Robert de Niro (Robert De Niro), Sijena Miler (Sienna Miller), Kler Dejns (Claire Danes), Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer), Rupert Everet (Rupert Everett), Čarli Koks (Charlie Cox), Piter O’Tul (Peter O’Toole), Ijan Mekelen (Ian McKellen)

Scenario: Nil Gejmen (Neil Gaiman), Džejn Goldman (Jane Goldman)
Režija: Metju Von (Matthew Vaughn)

SINOPSIS
Film počinje u uspavanom engleskom selu Zid, tako nazvanom zbog kamenog zida koji seljane vekovima štiti od natprirodnog paralelnog sveta koji se nalazi tik s druge strane. Tu mladić Tristan Torn (Čarli Koks) najlepšoj devojci iz sela (Sijena Miler), čije srce želi da osvoji, obećava da će joj doneti zvezdu padalicu. Eh, sad, kako bi održao obećanje, Tristan će morati da pređe preko zabranjenog zida i da zakorači u tajanstveno kraljevstvo večne magije i legendi, čiji će deo i sam ubrzo postati.
U tom kraljevstvu, poznatom kao Olujište, Tristan otkriva da pala zvezda nije ono što je on očekivao, već zanimljiva mlada žena (Kler Dejns) povređena prilikom jurnjave svemirom. Ona je u strašnoj opasnosti jer su za njom kolosalne moći. Traže je kraljevi (Piter O’Tul) sinovi, jer jedino ona može da im osigura presto, i moćna veštica (Mišel Fajfer), očajna u želji da upotrebi zvezdu kako bi dostigla večnu mladost i lepotu.
Dok Tristan pokušava da zaštiti zvezdu i da je dovede do svoje voljene s druge strane zida, putovanje ga vodi do susreta s piratskim kapetanom (Robert de Niro) i mutnim trgovcem (Riki Žervo), između ostalih. Međutim, ako uspe da preživi zahvaljujući svojoj mudrosti i snazi svoje nove ljubavi, Tristan će otkriti i tajni ključ do svog istinskog identiteta i sudbine o kojoj nije mogao ni da sanja.
Priča se razvija s obe strane paralelnog sveta razdvojenog samo kamenom pregradom i otkriva nam koliko ti svetovi mogu da budu bliski i fantastični jedan drugom.
O FILMU
Inspiracija za film je knjiga vizionara i autora bestselera Nila Gejmena, čiji nagrađivani radovi obuhvataju novele, stripove, scenarije… Knjiga „Stardust“ objavljena je 1997. godine s ilustracijama Čarlsa Velsa. Te godine proglašena je za najbolju novelu.
To je čarobna priča o zvezdi padalici koja pada u magično carstvo, a za koju se ispostavlja da uopšte nije običan meteor nego prelepa žena u opasnosti, jer je juri neverovatna skupina tragača koji žele njene tajne moći. Od poremećenih veštica do princeze željne moći; od letećih pirata do ratobornih goblina – svako ko sretne zvezdu, ima svoj plan, ali svi žele jedno – njeno srce.
Priča govori o pravoj ljubavi i velikoj avanturi u kojoj se sažima sve ono zbog čega je bilo ko od nas u bilo kom uzrastu zavoleo bajke. Film je ispunjen magijom, činima, prokletstvom, potragama i likovima koji prevazilaze sam život, tako da je od početka bilo jasno da glumci moraju da imaju čaroban talenat. Na kraju, tvorci filma su jedva mogli da poveruju da su uspeli da sastave ekipu kakvu su okupili. „Imamo film u kom De Niro pokazuje deo sebe koji dosad nikad nije, Mišel Fajfer, koja izvodi zvezdanu predstavu, Kler Dejns u još jednom svom fenomenalnom izdanju. Tu je Čarli Koks, novo lice i buduća velika zvezda, ali i Piter O’Tul – legenda.“
Kako je srž filma putovanje Tristana i Ivajne, bilo je neophodno obezbediti sjajnu ekipu koja će to putovanje dopuniti pristojnim humorom, dramom i iznenađenjima. Od početka je bilo jasno da je jedna od najznačajnijih takvih uloga ona kapetana Šekspira, pirata koji plovi otvorenim nebom, ali čvrsto čuva tajnu. Ideja je bila da to bude neko potpuno neočekivan. „Rešili smo da tražimo nekog ko će odmah biti prepoznat kao čvrst lik. Prošli smo dug spisak, ali smo se uvek vraćali na Boba (De Niro). Pomislili smo, ako je Olujište tako egzotično mesto gde je sve moguće, zašto nam pirat ne bi bio karakterističan i prepoznatljivi Njujorčanin“, kaže drugi producent, Di Bonaventura.
Jednako uzbudljiv momenat prilikom odabira glumaca je i jedna od holivudskih najpriznatijih i najomiljenijih glavnih dama – Mišel Fajfer. Ona igra vešticu Lamiju, koja je u stalnoj potrazi za večnom mladosti i lepotom. Iako je već igrala modernu vešticu u filmu „Veštice iz Istvika“, ova uloga joj je omogućila da dublje zađe u teritoriju prave bajke. Činjenica da se u poslednje vreme malo pojavljivala na velikom ekranu ovu ulogu čini još značajnijom.
Za glumce je saživljavanje sa svojim likovima ispunjenim magijom bilo potpomognuto kostimima koji su im mnogo pomogli da se prebace u svet s druge strane realnosti. Mišel Fajfer je imala kostim inspirisan likom iz grčke mitologije po kom je nazvana; ona je pola zmija – pola žena. Kao kontrast, tu je zvezda – Ivejn, čiji stil zaista liči na nešto što nije s naše planete. „Ivejn je bila izazov jer ona nije ljudsko biće, pa ne želite da je obučete u nešto što ima tradicionalan izgled. Na kraju smo uzeli nešto kao omotač s metalnim izgledom da bi sve izgledalo kao da je otopljeni deo onoga u čemu je sletela. Rađeno je u Valentinovoj fabrici, i kad Kler Dejns hoda u tome, izgleda kao da se povija na vetru“, kaže Šeldon.
Što se kapetana Šekspira tiče, Šeldon blista vodeći ga od raskošne svetlucave piratske uniforme s jedne strane do potpuno suprotne pojave u privatnosti njegove kabine s druge strane. Glavni junak Tristan počinje u tradicionalnom viktorijanskom odelu, a što se priča sve više odvija, njegov kostim postaje sve raskošniji.
Kada je u pitanju scenografija i dizajn filma, nije mogla da postoji bolja početna osnova – ilustracije Čarlsa Velsa, crtača fantazije, koji je prvi vizuelizovao svet Zida i Olujišta još u Gejmenovoj knjizi. Iako je bilo jasno da film ne može da izgleda tačno kao ilustracije, Von je tražio od scenografa i tima za specijalne efekte da daju sve od sebe kako bi se preneo duh njegovog dela.
Kao deo globalnog koncepta filma, Von je hteo da bukvalno razdeli Zid od Olujišta, kao dva različita iskustva – pri čemu svako odstupa od uobičajenog u očekivanjima od sveta fantazije, odnosno realnosti. Neke od čarolija filma dolaze iz autentičnih mesta kao što su pejzaži Islanda i škotsko ostrvo Skaj. Za scene u Zidu korišćena su dva srednjovekovna sela u Kotsvoldu – Bibjuri i Kasl Komb, koje je ostalo nepromenjeno još od 12. veka, zahvaljujući strogim odredbama o očuvanju.
Kada je došlo do specijalnih efekata, Von je želeo da se radi na inovativan način. Iskoristio je neke zaista sjajne delove kompjuterske animacije, ali se oslonio i na veštine snimatelja Bena Dejvisa, s kojim je radio film „Kolač s barutom“.
Di Bonaventura sumira: „U filmu ima dosta specijalnih efekata, ali mislim da je prava čarolija u glumcima, lokacijama, setovima, kostimima i, pre svega, samoj priči.“
Oficijelni sajt

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.