U trendu

Alfred Hičkok

Jedan od najvećih režisera u filmskoj istoriji rođen je 13. avgusta 1899. godine u Londonu. Studirao je građevinarstvo, a kasnije pohađao kurseve filmske umetnosti. Svoj prvi posao u filmskoj industriji dobio je 1920. godine, i to kao grafički dizajner. Veoma je brzo napredovao u kompaniji i posle svega nekoliko godina već je dobijao poslove saradnika režisera.

Svoj režiserski debi imao je 1925. godine sa niskobudžetnom melodramom „Bašta zadovoljstva“. Reputaciju talentovanog režisera stekao je 1927. godine filmom o Džeku Trboseku. Njegov sledeći film, „Blackmail“, bio je prvi britanski film sa zvukom koji je postigao veliki uspeh. Proslavio se svojim trilerima i hororima iz tridesetih godina, prvenstveno filmovima „Čovek koji je znao previše“ i „39 koraka“.

Godine 1939. Hičkok prihvata poziv Sleznika, režisera filma „Prohujalo sa vihorom“, da se preseli u Holivud. Prvi američki film koji je snimio, „Rebeka“, doživeo je i komercijalni i kritički uspeh. Dobio je i nagradu Akademije za najbolje kadrove. Njegovi najbolji filmovi pojavili su se pedesetih godina: „Notorious“, „Rear Window“, „Vertigo“, „North by Northwest“ i „Psycho“.

Hičkok je u svojim filmovima imao uglavnom standardnu postavu glumaca, koji su se proslavili upravo njegovim filmovima: Keri Grant, Džejms Stjuart, Vera Majls i Grejs Keli. Nikada nije dobio Oskara za najbolju režiju iako se smatra revolucionarom u režiserskom poslu.

Hičkok se 1926. godine venčao sa Almom Revil, koja je bila njegov saradnik. Sa njom je radio gotovo u svim svojim filmovima. Imaju ćerku, Patrisiju, koja je glumila u nekoliko njegovih filmovima. Alfred Hičkok je umro posle duge bolesti 1980. godine, ostavivši za sobom više od 50 veličanstvenih filmova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.