U trendu

Antibušovski dokumentarac najgledaniji

Novi film poznatog režisera dokumentarnih filmova Majkla Mura (Michael Moore) – „Fahrenheit 9/11“, bio je najgledaniji film u američkim bioskopima protekle nedelje. „Farenhajt 9/11“ je postavio novi rekord kao najgledaniji dokumentarni film svih vremena u Americi i tako sa trona skinuo prethodni film istog autora – „Kuglanje za Kolumbajn“ („Bowling for Columbine“).

U novom filmu Mur se pozabavio temom poslovnih i prijateljskih veza između porodice Buš i moćnih porodica koje upravljaju Saudijskom Arabijom, među koje spada i porodica Bin Laden. On je takođe optužio američkog predsednika da je koristeći vanrednu situaciju u Americi posle septembarskih događaja zaveo vladavinu kršenja ljudskih prava.

Sam naziv filma – „Fahrenheit 9/11“, aludira na naziv jedne druge knjige o ljudskim pravima – „Fahrenheit 451“ Reja Bredberija (Ray Bradbury), čiji naziv simbolično označava temperaturu koja je potrebna za spaljivanje knjiga u antiutopijskom društvu. Upravo zato je Mur svoj film nazvao „Fahrenheit 911“ – temperatura na kojoj sloboda izgori.

Da podsetimo, Majkl Mur (Michael Moore) je u maju osvojio Zlatnu palmu (Palme d“Or) na Kanskom filmskom festivalu. Prethodni dokumentarni film Majkla Mura (Michael Moore) – „Bowling for Columbine“, takođe je nagrađen u Kanu, a kasnije je osvojio i Oskara. Film „Bowling for Columbine“ fokusiran je na pitanje ispravnosti nošenja oružja u Americi.

Levičarske grupe u Americi pozivale su publiku u bioskope na projekcije ovog filma, dok su se konzervativci žestoko protivili filmu i čak tražili zabranu njegovog reklamiranja na televiziji. Po Murovom mišljenju, to je samo podstaklo ljude da pohrle u bioskope.

Sutra čitajte više o najgledanijim filmovima u Americi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.