U trendu

Beogradski džez festival od večeras do 29. oktobra

Beogradski džez festival, pod sloganom „Jazzscapes“ počinje večeras uvodnim programom, a do 29. oktobra nastupiće više od 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa četiri kontinenta.

U velikoj sali Doma omladine Beograd (DOB), koncertu „Stanković all stars – 30 godina džez odseka Muzičke škole „Stanković“ prethodiće otvaranje izložbe fotografija Anđelka Vasiljevića.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za sredu, 25. oktobar u 19.00 u Velikoj sali DOB, kada će koncerte održati Max Kochetov Quartet feat, Fabrizio Bosso i Gerald Clayton Trio.

U fokusu 39. izdanja je saksofon, a devet lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će po najavama organizatora biti najveća manifestacija uloge instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala.

Beogradski džez festival više od pet decenija slovi za aktuelan i relevantan pregled najboljeg od savremenog džeza na međunarodnoj i srpskoj sceni.

Taj festival ostvaruje kontinuitet sa prethodnim izdanjima manifestacije predstavljajući, kako je navedeno, referentan izbor uglednih džez stvaralaca iz SAD, Srbije i ostatka sveta, sa novim originalnim autorskim programima.

Reflektujući članstvo u Evropskoj džez mreži ponovo je naglasak na evropskom džezu, koji čini više od osamdeset odsto programa.

„Slušaćemo sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom, savremenom klasikom i elektronikom“, najavili su organizatori.

Grad Beograd, kao osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala, 2007. uvrstio ga je u manifestacije od posebnog značaja.

Koncerti će biti organizovani u Domu omladine i MTS Dvorani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar