U trendu

Biografski film o Ameliji Erhart

Uskoro će se u bioskopima pojaviti biografski film o Ameliji Erhart (Amelia Earhart), prvoj ženi pilotu koja je preletela Atlantik i koja je pokušala da napravi let oko Zemljine kugle. U filmu "Amelija" ("Amelia") naslovni lik tumači dvostruka oskarovka Hilari Svonk (Hilary Swank), dok Juan Mekgregor (Ewan McGregor) igra njenu veliku ljubav – Džina Vidala, a Ričard Gir (Richard Gere) Amelijinog supruga Džordža Patnama. Patnamovu prvu suprugu igra Virdžinija Medsen (Virginia Madsen).
Erhartova je svoj prvi čas letenja imala posle Prvog svetskog rata, 1921. godine. Već 1931. godine postala je druga osoba posle Lindberga, a prva žena koja je preletela Atlantik. Pet godina kasnije, pri kraju njenog životnog poduhvata – leta oko Zemlje, Amelijin avion je nestao negde nad Pacifikom između Nove Gvineje i Haulandovih ostrva. U toku svog kratkog života Erhartova je postala jedna od najupečatljivijih medijskih ličnosti u Americi. Slike njene elegantne figure i prefinjenog lica s pilotskom kapicom preplavile su ženske časopise onog doba. U jednom trenutku joj je ponuđeno čak da diznajnira sopstvenu modnu kolekciju, a bila je i redovni kolumnista časopisa "Cosmopolitan". Ipak, posvećenost vazduhoplovstvu i ljubav prema letenju bile su njeni glavni pokretači.
Film je režirala Mira Nair (Mira Nair), poznata po filmovima "Monsunska svadba" ("Monsoon Wedding"), "The Namesake", "Vanity Fair" i "Salaam Bombay!". Scenario je napisao Ronald Bas (Ronald Bass) na osnovu dve biografske knjige o ovoj velikoj ženi: "Istočno od zore: život Amelije Erhart" ("East to the Dawn: The Life of Amelia Earhart") Suzan Batler (Susan Butler) iz 1997. godine i "Zvuk krila" ("The Sound of Wings") Meri S. Lovel (Mary S. Lovell) iz 1989. godine.
Hilari Svonk je dobila Oskara za filmove "Dečaci ne plaču" ("Boy’s Don’t Cry") iz 1999. godine i "Beba od milion dolara" ("Million Dollar Baby") Klinta Istvuda (Clint Eastwood) iz 2005. godine. Uskoro ćemo je gledati i u filmu "Betty Anne Waters", koji je zasnovan na istinitoj priči o zaposlenoj majci koja uporedo završava pravni fakultet, da bi izbavila iz zatvora svog brata koji je nepravedno osuđen za doživotnu robiju. U ovom filmu partneri su joj Sem Rokvel (Sam Rockwell) i Mini Drajver (Minnie Driver).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar