Bruno Mars zvezda večeri na dodeli Gremija, sa šest nagrada

Američki pevač Bruno Mars osvojio je tri od četiri glavne nagrade na svečanosti uručenja Gremi nagrada u Njujorku, osvojivši kategoriju za najbolji album godine za „24KMagic“, snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pesmu godine za „That’s What I Like“.

Tridesetdvogodišnji muzičar je osvojio šest nagrada na sinoćnjoj 60. dodeli Gremi nagrada i pobedio nekoliko nominovanih favorita uključujući Džej Zija i Hendrik Lamara, za glavno priznanje, najbolji album.

Veče u kojem su uručivan nagrade je bio novi udarac za hip hop muzičare koji su samo dva puta osvojili album godine, a poslednji put pre 15 godina.

Za Džej Zija koji je imao osam nominacija veče se pretvorilo u košmar i ostao je bez glavnih nagrad. Veteran hiphopa koji je već 21 put osvojio Gremi je u tri vodeće kategorije izgubio od Bruna Marsa i u tri podkategorije od kalifornijskog repera Kendrika Lamara.

Kendrik Lamar je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za „Humble“. 

Lamar je takodje otvorio ceremoniju izvodjenjem svoje numere „XXX“ sa Bonom iz grupe Jutu i grupom mladića obučenim u crno sa maskama, jedne od najangažovanijih numera sa njegovog albuma „DAMN“ koji govori o ubistvima crnih mladića u SAD. 

Alesija Kara je osvojila nagradu za  najboljeg novog umetnika, i time bila jedina žena izvodjač koja je odnela neku od glavnih nagrada. 

Zvezde kao što su Lejdi Gaga, Keša, Lord i SZA su ostale praznih ruku, a samo 17 od ukupno 86 nagrada dodeljene su bendovima u kojima su žene glavni pevači. 

Ta neujednačenost je bila posebno uočljiva u večeri u kojoj su glavna tema bile kampanje  „I ja“ (MeToo) i „Vreme je isteklo“ (Time’s up).  

Većina izvodjača nosili su bele ruže kada su došli na ceremoniu dodele nagrada sinoć u Njujorku kao simbol podrške tim pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Pevačica Keša je moćno izvola svoj singl „Praying“ koji svedoči njenim iskustvom kao žrtve zlostavljanja. 

Veče je bilo prožeto politikom, govorilo se o ilegalnim mladim imigrantima i drugim temama. U jednom od upečatljivih momenata domaćin večeri Dežjms Korden je okupio poznate da čitaju odlomke iz bestselera Majkla Volfa „Fajer end Fjuri“ (Fire and Fury) o Beloj kući s predsednikom Donaldom Trampom. Jedna od osoba koja je čitala je bila Hilari Klinton, Trampova protivkandidatkinja na predsedničkim izborima 2016.

Svečanost je ove godine umesto u Los Andjelesu, održana u Njujorku, u dvorani Medison skver garden. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.