U trendu

'Dani Ermitaža' krajem oktobra u Srbiji

U Beogradu će, od 24. do 29. oktobra, prvi put biti organizovani „Dani Ermitaža u Srbiji“, najavili su danas organizatori.

Ruski muzej „Ermitaž“ u Sankt Peterburgu poseduje više od tri miliona eksponata različitih epoha i naroda, i to slikarska i grafička dela, skulpture, monete i medalje i arheološki materijal.

„Srbija je prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi u kojoj Ermitaž pokreće sveobuhvatan program svog prisustva“, kazao je generalni direktor „Ermitaža“ Mihail Piotrovski, piše u saopštenju. Prema njegovim rečima, „Dani Ermitaža“ u Srbiji su „samo početak dugoročnog delovanja tog muzeja u regionu“.

„U složenoj međunarodnoj situaciji, format „Dana Ermitaža“ omogućava nam da nastavimo punopravni kulturni dijalog između prijateljskih zemalja i razmenjujemo iskustva i nova otkrića u oblasti nauke i umetnosti“, naveo je on.

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je izrazila zadovljstvo zbog organizovanja te manifestacije u Srbiji, piše u saopštenju.

To je priznanje za našu kulturnu diplomatiju i potvrda da kao država zavređujemo značajno mesto na međunarodnoj umetničkoj sceni“, kazala je ona.

„Dani Ermitaža“ premijerno će predstaviti deo impresivnog opusa jednog od najpoznatijih umetničkih i kulturno – istorijskih muzeja na svetu, piše u saopštenju.

Publika će moći da upozna i rusko filmsko stvaralaštvo, operu, arheologiju i Balet Jakobson iz Sankt Peterburga.

Biće otvorene i dve izložbe: „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“ i priredjen koncert narodnog umetnika Rusije Vasilija Gerela.

Pored toga, u okviru Dana Ermitaža u Beogradu i Novom Sadu biće održana rusko-srpska naučna arheološka konferencija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar