U trendu

Dejan Savić za Kinesku medijsku grupu: Kultura je osnovna supstanca svake nacije

Nedavni govor predsednika Kine Si Đinpinga na simpozijumu o unapređenju kulture pokazuje da ta zemlja pridaje veliki značaj razvoju kulture i zaštiti diverziteta kulture, rekao je za Kinesku medijsku grupu (CMG) Dejan Savić, savetnik za kulturu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Simpozijum u Pekingu bio je posvećen unapređenju kulturnog prosperiteta, izgradnji kulturne sile i razvoja moderne civilizacije kineske nacije, navodi CMG.

„Predsednik Si Đinping je uočio to da je kultura nešto što predstavlja izuzetno važnu investiciju za svaku državu i da kultura predstavlja za jednu naciju osnovnu supstancu“, ocenio je Dejan Savić, proslavljeni dirigent i bivši upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu.

Savić je govorio o odnosima Kine i Srbije kao dve prijateljske zemlje u oblasti kulture podvlačeći da su obe zemlje multietničke i da diverzitet kultura nacionalnih manjina može samo da obogaćuje opštu kulturnu sliku zemlje kada se prema tom pitanju odnosi na pravi način.

„Kultura treba i mora da služi kao most koji povezuje te nacionalne manjine i određene narodnosti. Upoznavanjem jednih sa drugim, povezivanjem, insistiranjem na onom što im je u kulturama zajedničko dolazi se do mnogo boljeg razumevanja, tolerancije i boljeg suživota i života“, izjavio jeSavić.

Savić je podsetio da se zahvaljujući odličnoj saradnji dvojice predsednika, predsednika Kine Si Đinpinga i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvaraju široke mogućnosti za saradnju u svim oblastima, pa tako i u oblasti kulture.

„Iako se Srbija po investiranju u kulturu ne može porediti sa Kinom, to ne smeta da dve zemlje dalje pospešuju saradnju u toj oblasti”, rekao je Savić, precizirajući da kultura ima mogućnost da savlada i ogromne disproporcije u dimenzijama jedne zemlje u odnosu na drugu zemlju jer se praktično isti modaliteti i isti recepti mogu primenjivati i u jednoj i u drugoj zemlji.

Zamoljen da iznese predloge o daljem jačanju odnosa i saradnje dveju zemalja u oblasti kulture, Savić je rekao da je neophodno da se angažuju institucije.

„Kad su u pitanju razmena i međusobno upoznavanje naših bratskih naroda, svakako je neophodno da se na prvom mestu angažuju i institucije kao što je Srpski kulturni centar u Pekingu i Kineski kulturni centar u Beogradu, kao i one kulturno-umetničke institucije poput pozorišta, galerija,biblioteka, muzeja… One bi mogle bez ikakvih problema da nađu svoje partnere jedne sa drugima, zatim i da rade zajedničke projekte, koprodukcije“, rekao je

„Posebno, ono što će najviše popularizovati kulturu je i razmena individualnih umetnika i ansambala koji su popularni na nekom nacionalnom i planetarnom nivou, jer to će, između ostalog, najviše privući publiku i kod publike stvoriti utisak o potrebi da se ta kultura i razmena i investiranje u tu oblast afirmiše što je bolje moguće“, rekao je Dejan Savić u intervjuu  Kineskoj medijskoj grupi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.