Dodeljene nagrade 68. Kanskog festivala

Za najbolje ostvarenje ovogodišnjeg, 68. po redu, Kanskog filmskog festivala proglašen je francuski film Žaka Odijara (Jacques Audiard) „Dheepan”. Film koji je poneo „Zlatnu palmu“ govori o izbeglicama koje pokušavaju da zasnuju nov život u Francuskoj. To je priča o troje građana Šri Lanke, koji se pretvaraju da su porodica, kako bi pobegli iz ratom zahvaćene zemlje. Imigranti uspevaju da se domognu Francuske, ali ih u predgrađu Pariza čeka drugačiji oblik nasilja. Izbor žirija kojim su ove godine predsedavali reditelji Džoel i Itan Koen (Joel and Ethan Coen), za mnoge je bio iznenađujuć.

Drugu nagradu Festivala ili „Gran pri“ Festivala pripala je filmu „Saulov sin“ („Saul fia“; „Son of Saul“) mađarskog debitanta Lasla Nemeša (Laszlo Nemes). Treća nagrada pripala je ljubavnoj priči „Jastog“ („The Lobster“) grčkog režisera Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos) sa Kolinom Farelom, Džesikom Barden i Rejčel Vajs. Nagradu za najbolju režiju poneo je akcioni film „Ubica“ („Nie yinniang“; „The Assassin“) tajvanskog režisera Houa Hsiao-hsjena (Hou Hsiao-Hsien). Nagradu za najbolji scenario poneo je film „Chronic“ meksičkog reditelja Mišela Franka (Michel Franco) u kom Tim Rot igra bolničara koji sklapa prijateljstva sa bolesnicima na samrti.

Francuski glumac Vincent Lindon (Vincent Lindon) dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu sredovečnog čoveka koji ostaje bez posla u filmu „La loi du marche“ („The Measure of a Man“) Stefana Brizea (Stephane Brize). Nagradu za najbolju žensku ulogu podelile su Amerikanka Runi Mara za ulogu u filmu „Kerol“ („Carol“) Toda Hejnsa (Todd Haynes) i Francuskinja Emanuel Berko (Emmanuelle Bercot) za ulogu u filmu „Moj kralj“ („Mon ro“) u režiji Mejven Besko (Maiwenn Besco).

Veliki uspeh postigao je film “Zvizdan”, hrvatsko-srpska koprodukcija reditelja Dalibora Matanića. Film je dobio nagradu žirija, drugu po značaju nagradu u okviru oficijelnog takmičarskog programa „Izvestan pogled“. Predsednica tog žirija bila je poznata glumica Izabel Roselini.

Ovogodišnja dobitnica počasne Zlatne palme je francusko-belgijska rediteljka Anjes Varda (Agnes Varda). Iako je ovogodiša smotra filmova 68. po redu, „Zlatna palma“ ove godine dodeljena je tek 60. put, budući da je prvi put uručena 1955. godine.

Sve nagrađene filmove beogradska publika imaće prilike da pogleda sledeće godine na FEST-u.

Koristan link:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.