Evropska premijera šestog Potera

Ako ste kao vaša urednica, verovatno još uvek čekate da vam sova stigne iz Hogvartsa, iako ste potpuno sigurni da ste odavno prestarili tu maštariju. Najnoviji film "Hari Poter" franšize je pred vratima, tako da je svako preterivanje sasvim na mestu. Nedavno je u Londonu održana evropska premijera filma "Hari Poter i polukrvni princ" ("Harry Potter and the Half-Blood Prince"), dok nas domaća očekuje 15. jula u Centru "Sava" s dve projekcije – od 18 i 21 čas.
U novom filmu Hari započinje šestu godinu u Hogvortsu, dok lord Voldemort širi haos po Britaniji, i pritisak da ga pobedi postaje sve jači. Koristeći staru Knjigu napitaka koja je prethodno pripadala "polukrvnom princu", Hari je u stanju da poveća svoje znanje magije i da se pripremi za bitku. Međutim, prethodno mora da pomogne Dambldoru da otkrije tajnu Voldemortove potrage za besmrtnošću – lokaciju Horkruksa. Ali, potraga za Horkruksima i bitka koja sledi u Hogvartsu imaju tragičan ishod – i navode Harija da poveruje da on mora da pođe sam da savlada mračnog gospodara.
Hari sumnja da se zlo možda krije i u samom zamku, ali Dambldor je još uporniji u pripremama Harija za poslednju bitku, za koju zna da se brzo približava. Zajedno rade kako bi pronašli ključ da otključaju Voldemortovu odbranu, a kako bi se to privelo kraju, Dambldor regrutuje svog starog prijatelja i kolegu, dobro povezanog i pravog boema, profesora Horacija Slaghorna, za koga veruje da poseduje značajne informacije.
U međuvremenu, učenici su pod napadom vrlo različitih suparnika, dok im tinejdžerski hormoni divljaju. Hari je sve zainteresovaniji za Džini, ali i Din Tomas je. Lavander Braun je odlučila da je Ron pravi za nju, ali nije računala na čokolade Romilde Vejn. A tu je i Hermiona, koja gori od ljubomore, ali je odlučna da ne pokaže svoja osećanja. Dok romanse cvetaju, jedan učenik ostaje po strani. On je rešen da ostavi znak, iako mračan. Ljubav je u vazduhu, ali tragedija se približava i Hogvarts možda nikada neće biti isti.
Glavne uloge u filmu tumače: Danijel Redklif (Daniel Radcliffe), Ema Votson (Emma Watson), Rupert Grint (Rupert Grint), Majkl Gambon (Michael Gambon), Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter), Alan Rikman (Alan Rickman), Džim Brodbent (Jim Broadbent) i Timoti Spal (Timothy Spall). Režiju potpisuje Dejvid Jejts (David Yates).
Skorašnji članci o ovoj temi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.