U trendu

Filip K. Dik ponovo na velikom platnu

Filip K. Dik (Philip K. Dick) je čovek koji je živeo i umro u prošlom veku, ali je njegov um s lakoćom preskakao decenije i video daleko u budućnost. Nagrađivani pisac naučne fantastike nije doživeo nijednu filmsku premijeru rađenu po njegovom delu. Postao je pravi holivudski scenarista tek krajem 20. veka, mnogo godina posle smrti.
Premijeru prvog filma – "Istrebljivač" ("Blade Runner") iz 1982, čiji je scenario baziran na romanu "Sanjaju li androidi električne ovce?" ("Do Androids Dream of Electric Sheep?"), propustio je za svega nekoliko dana; u tome ga je sprečio srčani udar. Iako danas ima status klasika ovog žanra, početkom osamdesetih film nije najbolje primljen kod publike. Usledili su filmovi "Potpuno sećanje" ("Total Recall" iz 1990, napisan na osnovu pripovetke "Nudimo vam sećanja na naveliko" ("We Can Remember It For You Wholesale"), i "Vrištavci" ("Screamers") iz 1995, pisani na osnovu Dikove priče "Second Variety".
Čini se da je svoj puni holivudski sjaj ovaj veliki pisac doživeo u 21. veku, kada je prvo filmovana njegova priča "Impostor", koja je pretočena u film "Uljez" ("Impostor"). Usledio je Spilbergov "Suvišni izveštaj" ("Minority Report") iz 2002. godine, baziran na istomenoj pripoveci. Sledeća ekranizacija Dikovog dela (pripovetke iz 1953. godine) bila je film "Plata" ("Paycheck"), a zatim je ekranizovan i jedan od najkompleksnijih autorovih romana – "Čitač tame" ("A Scanner Darkly"). Pre nekoliko godina gledali smo Nikola Kejdža i Džesiku Bil u filmu "Next", iza kojeg je Dikova novela "The Golden Man".
Ove godine premijerno će biti prikazana čak dva filma rađena po Dikovim delima. U filmu "Radio Free Albemuth" Džona Alana Sajmona (John Alan Simon), baziranom na istoimenom i pomalo autobiografskom Dikovom romanu, uloge tumače Alanis Moriset (Alanis Morissette), Ešli Grin (Ashley Greene), Džonatan Skarf (Jonathan Scarfe), Šej Vigam (Shea Whigham) i Ketrin Vinik (Katheryn Winnick). Komplikovani sinopsis ovog filma mogli bismo da svedemo na priču o Niku Brejdiju, čoveku koji radi u prodavnici ploča i koji je nedavno napustio koledž. Serija vrlo živopisnih vizija navodi ga na selidbu i na konkurs za posao u velikoj diskografskoj kući. On uskoro postaje i direktor te kompanije i na osnovu istih vizija zapošljava Silviju, ženu čiji je limfom u remisiji.
Na leto debituje i film "The Adjustment Bureau", adaptacija Dikove pripovetke "Adjustment Team". Met Dejmon (Matt Damon) igra Dejvida Norisa, američkog kongresmena s političkom karijerom u usponu, koji se zaljubljuje u prelepu balerinu Elis (igra je Emili Blant; Emily Blunt), ali uskoro otkriva da njihovu ljubav uporno sprečava neka misteriozna sila. U ostalim ulogama su Terens Stemp (Terence Stamp), Danijel De Kim (Daniel Dae Kim) i Šoreh Agdašlo (Shohreh Aghdashloo).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.