Fransis Ford Kopola ponovo snima

Proslavljeni reditelj Fransis Ford Kopola (Francis Ford Coppola) ovih dana uživa u plodovima rada na svom prvom filmu nakon deset godina pauze. Film „Youth Without Youth“, koji će ovih dana biti premijerno prikazan u Americi, govori o Dominiku Mateu, starijem rumunskom gospodinu koji predaje lingvistiku i koji se, nakon što ga je udario grom, vraća u svoju ranu mladost.
Iako Matei, koga maestralno igra Tim Rot (Tim Roth), i dalje ima sećanje na svoje zrele godine i životno iskustvo starca, njegovo telo je vraćeno u formu 30-godišnjaka i on je misteriozno imun na zub vremena.
Film za koji je scenario napisao sam Kopola baziran je na noveli Mirčea Elijadea (Mircea Eliade), mada film prodire dublje u kompleksna pitanja identiteta. Sama premisa filma – šta bi bilo kada bi čovek mogao bez gubitka teško stečene mudrosti koja ide uz pozne godine da se vrati na početak i počne iznova? Kada bi se moglo vratiti vreme i zaustaviti proces starenja, ali uz dvostruku dobit – živopisnu prošlost i neograničenu budućnost.
Rot je uspeo da oživi na platnu upravo tu ideju. Sigurno da je bilo teško napraviti starca od jednog 45-godišnjaka, ali napraviti mladića od njega sigurno je zahtevalo veliku umetnost. Za potrebe snimanja ovog filma Ford je s malobrojnom ekipom u stilu pravog nezavisnog pravljenja filmova proputovao od Rumunije do Ženeve, od Malte do Indije.
Slavni reditelj ne namerava da se dugo odmara, već pravi planove za svoj naredni film – „Tetro“. On priznaje da njegova poslednja dva filma imaju autobiografske elemente, pri čemu je sličnost s filmom „Mladost posle mladosti“ isključivo u domenu umetničkog života, jer Kopola teži da oživi svoju karijeru hrabrim eksperimentalnim filmovima, koji, po njegovim rečima, više pristaju jednom mladom režiseru na početku karijere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.