Glumice u trci za Oskara

Kada su dame u pitanju, konkurencija za nagradu Oskar će, sva je prilika, takođe biti oštra u kategoriji najbolja ženska uloga, kao, uostalom, i u svim najvažnijim kategorijama. Možda se čini da smo malo poranili s prevdiđanjima budući da ćemo na finalnu odluku čekati još pet meseci, ali je zanimljivo zaviriti na liste mogućih konkurenata budući da se većina filmova koje pominjemo još nije ni pojavila u američkim i domaćim bioskopima. Za one koji ne znaju glavne favorite za Oskara studiji plasiraju tek pred kraj godine da bi na neki način glasačima i članovima Američke akademije za film ostali u najboljem sećanju.
Ove godine se kao najveća konkurentkinja za Oskara u kategoriji najbolje ženske uloge pominje veteranka Džuli Kristi (Julie Christie) za film „Away From Her“ Sare Poli, u kom je maestralno odigrala lik žene obolele od Alchajmerove bolesti. Često se spominje i ime mlade Kire Najtli (Keira Knightley), koja je prošle godine bila nominovana za Oskara za film „Gordost i predrasude“, budući da je osvarila zapaženu ulogu u filmu „Atonement“ Džoa Rajta (Joe Wright).
Oskarovka Kejt Blanšet (Cate Blanchett) takođe važi za favorita za maestralno portretisanje kraljice Elizabete u biografskom filmu „Elizabeta: zlatno doba“ („Elizabeth: The Golden Age“), ali i za ulogu u filmu „I’m Not There“. Oskarovka Andželina Džoli (Angelina Jolie) je takođe ozbiljan konkurent za ulogu Marijen Perl u još jednom biografskom filmu „A Mighty Heart“. Oskarovka Šarliz Teron (Charlize Theron) ostvarila je zapaženu ulogu u filmu „In The Valley of Elah“, za koji se očigledno pretpostavlja da će poneti mnogo nagrada.
Kao ozbiljne konkuretkinje pominju se i Elen Pejdž (Ellen Page) za film „Juno“, Lora Lini (Laura Linney) za ulogu u filmu „Divljaci“ („The Savages“), oskarovka Hale Beri (Halle Berry) za film „Things We Lost in the Fire“, oskarovka Džulija Roberts (Julia Roberts) za „Charlie Wilson’s War“ Majka Nikolsa, oskarovka Džodi Foster (Jodie Foster) za film „Neustrašiva“ („The Brave One“) i Marketa Irglova za film „Once“.
Koliko su ove pretpostavke tačne znaćemo tek za koji mesec, ali svakako nam bude znatiželju kad je reč o filmovima čije premijere tek očekujemo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.